FreeCinema

Follow us

POKER FACE: Ο ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΣ (2022)

(POKER FACE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Δράσης
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράσελ Κρόου
  • ΚΑΣΤ: Ράσελ Κρόου, Λίαμ Χέμσγουορθ, RZA, Έιντεν Γιανγκ, Στιβ Μπαστόνι, Ντάνιελ ΜακΦέρσον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Ο Τζέικ Φόουλι, ένας δισεκατομμυριούχος τεχνοκράτης, αποφασίζει να διοργανώσει μια παρτίδα poker με συμμετέχοντες τον ίδιο και τους φίλους με τους οποίους μεγάλωσε. Τα λεφτά είναι τόσο πολλά, που οι φίλοι του δεν θα μπορούσαν καν να ονειρευτούν, όμως, αυτή η παρτίδα δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Τζέικ, να εκδικηθεί τους φίλους του, αποκαλύπτεται σταδιακά, αλλά ακόμη μία ανατροπή κάνει την εμφάνισή της: διαρρήκτες εισβάλουν στο σπίτι και η παρέα πρέπει να βρει τρόπους για να επιβιώσει ως το τέλος της βραδιάς.

Φτάσαμε στο 2022, αλλά υπάρχουν ακόμα παραγωγοί που πιστεύουν πως αποκλειστικά και μόνο με το όνομα παλιών star που έχουν κάνει τον κύκλο τους πια στο σινεμά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μπορέσουν να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη ταινία στο φιλοθεάμον κινηματογραφικό κοινό. Αυτή τη φορά, το πρωταγωνιστικό αυτό πρόσωπο είναι ο Ράσελ Κρόου, ο οποίος δεν περιορίζεται απλά στον κεντρικό ρόλο του «Poker Face: Ο Τζογαδόρος» (ευφάνταστος τίτλος, έτσι;), αλλά επίσης βρίσκεται πίσω από τις κάμερες σκηνοθετώντας (δεύτερη απόπειρα, μετά το «The Water Diviner» του 2014), ενώ (συν)υπογράφει και το σενάριο (what have we done to deserve this?). Τι παραπάνω να πω; Φαίνεται πως το παράπονο του Αυστραλού ήταν η δημιουργία μιας τελείως διεκπεραιωτικής, straight-to-DVD style ταινίας για το poker, λες και δεν είχαμε δει ήδη αρκετές από αυτό το genre.

O Τζέικ Φόουλι άρχισε να βγάζει χρήματα νωρίς, κατορθώνοντας να δημιουργήσει την πρώτη online υπηρεσία poker. Ήταν αυτό αρκετό ώστε να γίνει δισεκατομμυριούχος; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό και το σενάριο μας δίνει την απόλυτα πειστική εξήγηση, πως χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς κώδικα, κατάφερε να τον μετατρέψει σε… άκρως απόρρητο σύστημα παρακολούθησης! Από αυτή την άποψη, η ταινία σίγουρα πετυχαίνει να συνάδει με τον τίτλο της: το poker face των θεατών, είναι εγγυημένο. Πέραν αυτού, η κύρια προβληματική του φιλμ βασίζεται: α) στις ικανότητες του Τζέικ στη μπλόφα (και όλο το κινηματογραφημένο fun ενός παιχνιδιού poker) και β) στους λόγους που κρύβονται πίσω από την ιδέα γι’ αυτή την ιδιότυπη παρτίδα, με συνδαιτυμόνες που κυμαίνονται από διεφθαρμένους πολιτικούς μέχρι αυτοκτονικούς αλκοολικούς.

Στην τελική, βλέπουμε μια ταινία που (στη θεωρία) θα έπρεπε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της και σταδιακά ν’ αρχίσει να αποκαλύπτει πράγματα, μέχρι τις ανατροπές του φινάλε. Περίπου, δηλαδή, σαν ένα παιχνίδι poker. Αντ’ αυτού, για μιάμιση (ευτυχώς!) ώρα παρακολουθούμε έναν σεναριακό αχταρμά που δεν βγάζει νόημα, flashbacks, voıce-overs και όλα τα επιμέρους στοιχεία της εξέλιξης της πλοκής να προσφέρονται στο πιάτο μας… πριν την ώρα τους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν στο τραπέζι είχαν ανοίξει δύο άσοι, ένας ρήγας κι ένας βαλές, κι εσείς είχατε στο χέρι από δύο ή από τρεις, θα μπαίνατε ποτέ σ’ αυτό το παιχνίδι; Εφαρμόστε το ίδιο στο σινεμά.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.