FreeCinema

Follow us

Ο ΚΟΤΟΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΣΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ (2022)

(HOPPER ET LE HAMSTER DES TÉNÈBRES)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπεν Στάσεν, Μπενζαμέν Μουσκέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ονειροπόλος μα ατζαμής… κοτολαγός, για ν’ αποδείξει ότι είναι γεννημένος για την περιπέτεια, επιχειρεί ν’ ανακαλύψει το μυθικό «Χάμστερ του Σκότους», βοηθούμενος από έναν δυναμικό θηλυκό ασβό και μια δυσκίνητη και σαρκαστική χελώνα.

Υπάρχει κάτι που με προβληματίζει σε μερικά παιδικά animated έργα. Το που ακριβώς απευθύνονται. Σε ανήλικα, προφανώς. Σωστά; Τι νόημα έχει, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση ταινίας, να βλέπουμε μια πληθώρα σαφών αναφορών (για να μην τις αποκαλέσω «κλεψιές»…) στους «Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού» (1981) και τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς; Ποιο ανήλικο γνωρίζει τα φιλμ του Ιντιάνα Τζόουνς; Κι αν αυτό όντως συμβαίνει (γεγονός που αφορά στις υποκειμενικές επιλογές μεθόδων διαπαιδαγώγησης των γονιών), γιατί ένα ανήλικο να ενδιαφερθεί κατόπιν να παρακολουθήσει μια τόσο παιδιάστικη εκδοχή αυτού του ήρωα… με animated ζωάκια; Βλαμμένο είναι;

Η εισαγωγική σεκάνς λες και είναι βγαλμένη από την αντίστοιχη των «Κυνηγών», με το score του «Κοτολαγού και του Χάμστερ του Σκότους» να πετάει ξεδιάντροπα φευγαλέες νότες από το κλασικό θέμα του Τζον Γουίλιαμς. Βέβαια, όλα αυτά δεν τα λες παιδικά! Κι εκεί που ο… ενήλικας συνοδός μπορεί ν’ αρχίσει να γουστάρει περισσότερο από το πιτσιρίκι, η παραγωγή τούτου του animation μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο στερεοτυπικό πεδίο της… αφελούς ανοησίας, οπότε πάμε στο βασίλειο του εξερευνητή που υιοθέτησε τον ορφανό… κοτολαγό (για όνομα της… «διαφορετικότητας»!) κι έχει κακιασμένο αδελφό που θέλει να του φάει ο θρόνο και καταστρώνει σχέδια ν’ αποδράσει από τη φυλακή για να βρει (επιτέλους) το μυθικό «Χάμστερ του Σκότους» (αυτό κι αν θέλει φαντασία για να το αντιμετωπίσεις αργότερα…), το οποίο όμως ψάχνει κι ο ανιψιός για ν’ αποδείξει πως «το ‘χει» με την περιπέτεια!

Ακολουθεί ένα οδοιπορικό δράσης (you know, for kids…), με συντροφιά έναν δυναμικό θηλυκό ασβό (που στα δύσκολα… την αμολάει!) και μια δυσκίνητη και σαρκαστική χελώνα (παντελώς αχρείαστη ως χαρακτήρα), καθώς θείος κι ανιψιός δίνουν αγώνα δρόμου για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο σημείο Χ όπου υποτίθεται πως είναι κρυμμένο το… «κάτι» που σχετίζεται με χάμστερ! Το μοναδικό εύρημα του φιλμ συναντάται σε μια ζούγκλα, όπου μία φυλή πυγμαίων με χαρακτηριστικά… γουρουνιού (pygmy + pig, το «πιάνεις»;) πιάνει τους τρεις ήρωές μας και σκοπεύει να τους θυσιάσει για να κατευνάσει ένα ηφαίστειο. Η πλάκα του καταστασιακού εδώ είναι ότι αυτά τα αμέτρητα ροζ πλασματάκια δημιουργούν σχηματισμούς που φέρνουν στο νου «τουβλάκια» ή Tetris. Ατυχώς, ακόμη κι αυτή η ιδέα ξεχειλώνει σεναριακά, ώσπου να καταλήξουμε στη σύγκρουση της κορύφωσης, με τον προφανή νικητή και το σχετικό μηνυματάκι… για ανήλικα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όταν το παιδί σας μεγαλώσει λίγο και του δείξετε μια ταινία με τον Ιντιάνα Τζόουνς, στο τέλος μπορείτε να του εξομολογηθείτε: «Θυμάσαι εκείνη την ανοησία κινουμένων σχεδίων με τον κοτολαγό που σε είχα πάει να δούμε στο σινεμά παλιά; Ήσουν μικρό τότε, συγχώρεσέ με…»! Επίσης, κατανοώ ότι ο ελληνικός τίτλος είναι όσο πιο κοντά γινόταν στον αγγλικό («Chickenhare and the Hamster of Darkness»), αλλά… πρόκειται περί επιλογής ανθρώπου που εργάζεται στο χώρο του marketing; Σοβαρά;


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.