FreeCinema

Follow us

SONIC: Η ΤΑΙΝΙΑ 2 (2022)

(SONIC THE HEDGEHOG 2)

  • ΕΙΔΟΣ: Οικογενειακή Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζεφ Φάουλερ
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Μάρσντεν, Τζιμ Κάρεϊ, Τίκα Σάμπτερ, Νατάσα Ρόθγουελ, Σέμαρ Μουρ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 122'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Έχοντας εξορίσει τον σατανικό Δρ. Ρομπότνικ στον αφιλόξενο Πλανήτη των Μανιταριών, ο Sonic απολαμβάνει τη ζωή του ήρωα στη Γη. Όταν, όμως, ο προαιώνιος εχθρός του επιστρέφει απειλώντας να σπείρει τον όλεθρο, ο μπλε σκαντζόχοιρος πρέπει να δράσει γρήγορα. Ξαναπιάσε με, αν μπορείς!

Όσο και να μην το πιάνει το μάτι, το «Sonic: Η Ταινία» (2020) αποτελεί μία από τις κορυφαίες εισπρακτικές επιτυχίες στην Ιστορία, σε σχέση με έργα τα οποία βασίζονται σε video game. Πριν βιαστεί κάποιος ν’ αντιτείνει πως κατά κανόνα ταινίες του συγκεκριμένου genre πηγαίνουν άπατες, οπότε δεν πρόκειται και για κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα, αναφέρω πως μ’ έναν προϋπολογισμό περί τα 90.000.000 δολάρια, το original film του Τζεφ Φάουλερ έκανε στο παγκόσμιο box-office περί τα 320.000.000 δολάρια εισπράξεις! Αποτυχία δεν το λες με τίποτα. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, πως το sequel ήταν (κάτι παραπάνω από) σίγουρο ότι θ’ ακολουθήσει.

Αν κάποιος περιμένει σοβαρές εκπλήξεις από το «Sonic: Η Ταινία 2», τότε μάλλον βρίσκεται σε… λάθος πίστα. Η ίδια ομάδα συντελεστών επιστρέφει μπροστά και πίσω από τις κάμερες, στοχεύοντας σταθερά στα παιδάκια κάτω των δέκα ετών και ποντάροντας εκ νέου στο συνδυασμό της πολύχρωμης καρτουνίστικης δράσης, εντός live action περιβάλλοντος. Ομολογουμένως έχει γίνει ένα κάποιο upgrade σε σχέση με το original, καθώς η ένθεση των δύο νέων animated χαρακτήρων, του «κακού» Knuckles (ο οποίος βοηθά τον Δρ. Ρομπότνικ) και του «καλού» Tails (ο οποίος στέκει στο πλευρό του Sonic), κάνουν το στόρι ελαφρώς πιο προσιτό, όχι για τους ενήλικες (αυτοί θα τρέχουν και δε θα φτάνουν…), αλλά για την πιτσιρικαρία. Η animated δράση είναι σημαντικά περισσότερη σε σχέση με την πρώτη ταινία (αν ρίξετε μια ματιά στη διάρκεια, φέρνει και σε δραματικό ξεχείλωμα…), με τις υποπλοκές υπνηλίας που αφορούσαν (κυρίως) στα προβλήματα της σχέσης του αστυνομικού Τομ και της κτηνιάτρου Μάντι, να έχουν περιοριστεί αισθητά.

Η πλοκή, για όσους δεν έχουν παίξει ποτέ τους το ομώνυμο παιχνίδι της SEGA, κυμαίνεται σταθερά ανάμεσα στο επουσιώδες και το ακατανόητο, παραπέμποντας σε… (κάντε τρελή μαντεψιά!) πίστες από video game. O Sonic με τη βοήθεια του Tails ξεκινά ταξίδι ανά τον κόσμο, οφείλοντας να βρει ένα σπάνιο χάρτη που θα τον οδηγήσει σε μια πυξίδα, όπου μέσω μυστικού ναού και διαφόρων άλλων ανάλογων εμποδίων θα προσπαθήσει να πάρει πρώτος στα χέρια του το μαγικό σμαράγδι, πριν αυτό περιέλθει στην κατοχή του Δρ. Ρομπότνικ. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των περιπετειών, νέες φιλίες θα δημιουργηθούν, παλιές θα ξαναφουντώσουν, το νόημα της οικογενειακής αγάπης θα επανεκτιμηθεί και ατάκες χιουμοριστικού τύπου (όχι απαραιτήτως πετυχημένου), με πλήθος pop αναφορών, θ’ ακουστούν.

Ο Τζιμ Κάρεϊ, από πλευράς ηθοποιών, παίρνει ξανά το φιλμ στις πλάτες του, επιδιδόμενος για δεύτερη σερί φορά σε αεικίνητο slapstick recital, δείχνοντας πως απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο στο οποίο φορά την… μουστάκα του Δρ. Ρομπότνικ. Η υπερκινητικότητα που προτάσσει εδώ, χτυπά στα ίσα όχι απλά το δικό του ένδοξο ανάλογο παρελθόν, αλλά ακόμη και τις υπερηχητικές ταχύτητες του Sonic του ίδιου! Στο μεγάλο φινάλε, ειδικότερα (το οποίο έρχεται με μισή περίπου ώρα καθυστέρηση), όπου κόβει βόλτες με α λα «Pacific Rim» (2013) ρομποτοειδές, σολάρει ακατάπαυστα και ανηλεώς, επί παντός επιστητού. Κρίμα που δεν έχει καλύτερο υλικό στα χέρια του και σαφώς πιο άδικο που στη χώρα μας η ταινία προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένη, γεγονός που αφαιρεί (και) από τούτο το sequel πολλά από την ατακαδόρικη ικανότητα του Αμερικανού κωμικού.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η προσπάθεια για κάτι πιο ολοκληρωμένο ως κινηματογραφική ταινία, σκοντάφτει τόσο στην αδιανόητα μεγάλη διάρκεια, όσο και στις ανάγκες αυτού καθαυτού του franchise, το οποίο έχει στα σκαριά όχι μόνο το τρίτο φιλμ της σειράς, αλλά και τηλεοπτικό spin-off! Αποκλειστικά ανήλικο ως θέαμα, game over για τους ενήλικες συνοδούς. Μη ρίξετε κέρμα στη σχισμή. Θα συνεχιστεί όπως και να ‘χει…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.