FreeCinema

Follow us

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ (2021)

(NOWHERE SPECIAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ουμπέρτο Παζολίνι
  • ΚΑΣΤ: Τζέιμς Νόρτον, Ντάνιελ Λαμόντ, Αϊλίν Ο’Χίγκινς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: DANAOS FILMS

O Τζον είναι ένας 35χρονος καθαριστής τζαμιών που ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μαζί με το παιδί του, καθώς η σύζυγός του τους έχει εγκαταλείψει. Πληροφορούμενος πως δεν του μένουν παρά ελάχιστοι μήνες ζωής, θ’ αφοσιωθεί στη δύσκολη αποστολή της ανεύρεσης μιας ανάδοχης οικογένειας για το μικρό γιο του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τον προστατεύσει από το βάρος του επικείμενου θλιβερού γεγονότος.

Οκτώ χρονιά μετά από το «Ξεχασμένες Ζωές», ο Ουμπέρτο Παζολίνι (καμία σχέση με τον Πιερ Πάολο, αλλά ανιψιός του Λουκίνο Βισκόντι!) επιστρέφει με μία «πραγματική ιστορία», από αυτά τα κλασικά δακρύβρεχτα δράματα που θαρρείς πως ο σκηνοθέτης σε περιμένει στη γωνία με πιστόλι, αν τολμήσεις να μη στεναχωρηθείς και να κλάψεις. Το «Για Πάντα Κοντά σου» τσίμπησε μερικά βραβεία στο φεστιβαλικό του run (που ήταν και το «ταβάνι» για το συγκεκριμένο φιλμ), και υπήρξε και μέρος των «Οριζόντων» της Βενετίας, ένα από τα πλέον τυπικά παράλληλα προγράμματα των οποίων οι ταινίες συνήθως προ-αγοράζονται από την ελληνική (και όχι μόνο) διανομή.

Υπάρχει ένα ιδιαίτερα ευδιάκριτο κενό ανάμεσα σ’ ένα στιβαρό δράμα που πραγματικά έχει κάτι να πει, και σ’ ένα που απλά θέλει να εκβιάσει το συναίσθημα σε κάθε πιθανό και απίθανο πλάνο. Το «Για Πάντα Κοντά σου» ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία στη δεύτερη κατηγορία, αποτελώντας ένα ξεκάθαρο misery porn, όπου αισθανόμαστε υποχρεωμένοι ν’ αναφωνήσουμε «Α, τον καημένο!» κάθε δέκα δευτερόλεπτα με τα επί της οθόνης δρώμενα. Καθαριστής τζαμιών που οι καθωσπρέπει ιδιοκτήτες σπιτιών περιφρονούν και υποτιμούν. Ελάχιστα χρήματα. Μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί, αφού η σύζυγος τους έχει παρατήσει για να γυρίσει πίσω στην πατρίδα της, τη Ρωσία. Terminal ασθένεια που τον τρέχει σε χημειοθεραπείες και οι γιατροί του έχουν δώσει λίγους μήνες ζωής. Γυρνά από δω κι από κει σε υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες για να δώσει ένα καλύτερο μέλλον στο γιο του, ενώ ταυτόχρονα έχει να αναμετρηθεί με τη γραφειοκρατία της όλης διαδικασίας. Απανωτά τα χτυπήματα της μοίρας, και το ίδιο ισχύει για τους αλλεπάλληλους συναισθηματικούς εκβιασμούς στη μεγάλη οθόνη και τα όσα εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας, παίρνοντας μορφή «χιονοστιβάδας» έπειτα από κάποιο σημείο.

Βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από τις αλληγορίες… νηπιακού επιπέδου, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους εμβόλιμα σ’ αυτό το φεστιβάλ μαύρων μαντάτων για τον ήρωα. Προσωπικά αγαπημένες, το κόκκινο μπαλόνι που φεύγει από τα χέρια του μικρού γιου και πετά στον ουρανό για λίγα δευτερόλεπτα, μα κυρίως η σκηνή όπου ο μικρός βλέπει ένα άψυχο σκαθάρι, το σκουντά μ’ ένα κλαδί και, με σκοτεινιασμένο πρόσωπο, λέει στον πατέρα του: «Μπαμπά, κάνε το να κουνηθεί πάλι, σε παρακαλώ!». Ακολουθεί το εκπληκτικό «Δηλαδή, είναι λυπημένο;», μετά τη μέσες άκρες εξήγηση του πατέρα του για τον θάνατο.

Το πραγματικό «Emoji Movie», αν το emoji ήταν αποκλειστικά και μόνο εκείνο του… puppy eyes!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν θέλετε συναισθηματικό εκβιασμό σε τέτοιο βαθμό, καλύτερα προτιμήστε να πάρετε τηλέφωνο κανέν@ πρώην σας. Θα είναι και λιγότερο μίζερο. Λογικά.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.