FreeCinema

Follow us

ΛΟΥΓΚΕΡ (2021)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Χαραλάμπους
  • ΚΑΣΤ: Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιωργής Τσουρής, Ερρίκος Λίτσης, Νίκος Χίλιος, Έφη Γούση, Μάνος Ιωάννου, Κυριακή Γάσπαρη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ισίδωρος Σταμούλης, Χρήστος Ευθυμίου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Σοφία Μανωλάκου, Νίκη Λάμη, Μαρία Οικονόμου, Γιώργος Ζώης, Κυριακή Στούρου, Γιώργος Γαρνάβος, Μαίρη Σταυρακέλλη
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ορεινή Κρήτη, 1958. Η φτωχή μα εργατική οικογένεια Αγγελιδάκη κάνει ένα υπερφιλόδοξο άλμα, από το εμπόριο λαδιού στην εκμετάλλευση… πετρελαίου (!), αποκτά τεράστια πλούτη και ανέρχεται στην ελληνική κοινωνία. Τα λεφτά, όμως, δεν φέρνουν την ευτυχία…

Αν και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα, το «Λούγκερ» του Κώστα Χαραλάμπους αποτελεί μία άτυπη βιογραφία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Μαμιδάκη (η οποία ίδρυσε την εταιρεία Jet Oil). Το μήνυμα του έργου είναι προφανές. Τα πλούτη (ενίοτε) έχουν τη δύναμη να καταστρέφουν τους ανθρώπους. Απλά, με αυτό το φιλμικό αποτέλεσμα, δεν χρειαζόταν να υποβιβάσουν τόσο και την υπόληψή τους…

Ο αφηγηματικός σκελετός του φιλμ αναπηδά από το παρελθόν της οικογένειας στα πάτρια εδάφη, σε μία νοσοκομειακή «υποπλοκή» στην Αθήνα του 1984, όπου μέλος της οικογένειας νοσηλεύεται μετά από ατύχημα και μοιράζεται (ανεξήγητα γιατί) δίκλινο δωμάτιο με τυχαίο ασθενή λαϊκών καταβολών και με έφεση στην αθυροστομία (ή το «πέσιμο» στις νοσοκόμες)! Ο τόνος των συγκεκριμένων σκηνών, μαζί με την ερμηνεία του Ερρίκου Λίτση, παραπέμπουν σ’ ένα είδος «comic relief» που μοιάζει να ήρθε από άλλη ταινία και σε υποψιάζει (από πολύ νωρίς) για το φιάσκο ολόκληρου του εγχειρήματος, το οποίο θα ήθελε να σταθεί σαν δραματική saga φαμίλιας, όμως, καταλήγει να είναι ένα camp fest τηλεοπτικής αισθητικής σειράς της δεκαετίας του ’90.

Να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου πενηντάλεπτου του έργου που αφορά στο παρελθόν και τη δράση στα πάτρια εδάφη, διαδραματίζεται στην… κοινή αυλή της οικογένειας, με στιγμές απείρου κάλλους (ειδικά εκείνες των σεξουαλικών περιπτύξεων) και στοιχεία «ντοπιολαλιάς» για να μην ξεχνάμε το couleur locale της υπόθεσης. Τα «περήφανα» ‘80s του ΠΑΣΟΚ και της «υπέρμετρης κοινωνικής ανόδου» (κατά το δελτίο Τύπου) στην Αθήνα, περιορίζονται σε σεκάνς «έξαλλης» nightlife που πάντοτε λαμβάνουν χώρα στο El Convento Del Arte του Μεταξουργείου, με μία essence «καμπαρετζίδικης» παρακμής, η οποία μόνο το μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει. Το υπόλοιπο μέρος της «χλιδής» καλύπτουν εσωτερικά πλάνα σε βίλες αμφιβόλου γούστου, κατά τα στερεότυπα του νεοελληνικού πλουτισμού (κοινώς, εκεί έχει γίνει δουλίτσα…).

Ερμηνευτικά, το σύνολο του καστ βρίσκεται στα όρια της παρωδίας, με μελοδραματικούς «χρωματισμούς» που σε κάνουν να νοσταλγείς τις εποχές της τηλεοπτικής «Λάμψης» (όπου, έστω, το ζούσες το fun της υπόθεσης, σε αντίθεση με τη λανθάνουσα σοβαροφάνεια της καθοδήγησης του Χαραλάμπους εδώ). Αν και σε μικρό ρόλο, διακρίνεται μία υποψία αυτοσαρκασμού (και εσωτερικού χαβαλέ) στο παίξιμο της Έφης Γούση, ενώ απόλυτο highlight αποτελεί η… αγέραστη και απέθαντη γιαγιά της Μαίρης Σταυρακέλλη. Δεν περιγράφω άλλο!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κινηματογραφικός διασυρμός. Εγώ αν ήμουν μέλος αυτής της οικογένειας εφοπλιστών, θα έκανα μήνυση. (Ουπς! Ένα τέτοιο συμμετέχει στην παραγωγή του φιλμ!)


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.