FreeCinema

Follow us

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ 2: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ (2021)

(THE BOSS BABY: FAMILY BUSINESS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τομ ΜακΓκραθ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TULIP

Χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, οι δυο μπόμπιρες – αδέλφια είναι πλέον νεαροί άνδρες, ο ένας με δική του οικογένεια κι ο άλλος απόλυτα προσηλωμένος στις επιχειρήσεις του. Έχοντας απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον από καιρό, θα βρεθούν και πάλι κοντά με αφορμή μυστική αποστολή την οποία θα τους γνωστοποιήσει ένα άλλο μωρό – θαύμα του σογιού.

Τέσσερα χρόνια μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο εισπρακτικά «Αρχηγός από Κούνια», η συνέχεια προφανώς και ήταν επιβεβλημένη. Έτσι, ο Τομ ΜακΓκραθ επέστρεψε στο τιμόνι ώστε να παραδώσει ένα φιλμ που έμοιαζε εκ προοιμίου καταδικασμένο ν’ αποτελέσει κάτι διεκπεραιωτικό. Μεγαλύτερο ατού του, σίγουρα η διανομή του φιλμ, με Άλεκ Μπόλντουιν και Τζέιμς Μάρσντεν να ξεχωρίζουν, ενώ την εμφάνιση του κάνει και ο αγαπημένος μας Τζεφ Γκόλντμπλαμ ως Δρ. Άρμστρονγκ. Βέβαια, τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία για την Ελλάδα, όπου θα δούμε την ταινία αποκλειστικά σε μεταγλωττισμένες κόπιες (σε περίπτωση που υπήρχαν και προβολές με υπότιτλους, η θέαση από ενήλικο κοινό θα απαιτούσε χάπια!).

Αλήθεια, πως συνεχίζεις σεναριακά μια ταινία της οποίας το 90% της επιτυχίας βασιζόταν στο «εύρημα» των ομιλούντων, πανέξυπνων και επιχειρηματικού προσανατολισμού μωρών; Πολύ απλό. Βρίσκεις έναν (πραγματικά οποιονδήποτε, όσο τραβηγμένο κι αν είναι) μηχανισμό πλοκής που θα τους οδηγήσει στο να μετατραπούν και πάλι σε βρέφη! Όπερ και εγένετο εδώ, με το νέας εσοδείας παιδί – θαύμα, την κόρη του Τιμ, ονόματι Τίνα, η όποια βρίσκεται σε μυστική υπηρεσία για την Babycorp, ώστε να ερευνήσει εις βάθος τα περίεργα συμβάντα σχετικά μ’ ένα πειραματικό σχολείο για ιδιοφυίες, με Διευθυντή τον εκκεντρικό Δρ. Άρμστρονγκ. Χάρη σε μία μυστική φόρμουλα, οι Τιμ και Τεντ γίνονται και πάλι νεοσσοί, ώστε να παρεισφρήσουν στο κτήριο και ν’ αποτρέψουν τα μοχθηρά σχέδια του προαναφερθέντος, αν και ο απώτερος σκοπός της ταινίας είναι άλλος – και δη το απαραίτητο ηθικό δίδαγμα: το ότι μεγαλώνουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει ν’ απομακρυνθούμε από την οικογένειά μας. Α, ναι, κι ένας κοινωνικός σχολιασμός (βρεφικού επιπέδου) για την εξάρτηση με το κινητό και τις selfies!

Όσο κι αν ο σχεδιασμός του animation είναι εξαιρετικού επιπέδου κι αρκετά «φανταχτερός» για τα μικρά παιδιά (για DreamWorks μιλάμε, άλλωστε), το πρόβλημα αυτού του sequel δεν είναι άλλο από το δυσβάσταχτο «φόρτωμα» κάθε, μα κάθε σκηνής με ό,τι πρόλαβαν να βάλουν μέσα οι ιθύνοντες. Δεν χρειάζεται να υπάρχει slapstick φάρσα σε κάθε σεκάνς του φιλμ, είναι δώρον άδωρον να λαμβάνουμε τόση πληροφορία σε κάθε πλάνο και, φυσικά, όλο αυτό καταδεικνύει το βασικό πρόβλημα τούτης της «Οικογενειακής Υπόθεσης»: την απουσία οποιασδήποτε πρωτότυπης ιδέας, πέραν του σκεπτικού… «Έλα, μωρέ, ας κάνουμε τα ίδια με την πρώτη ταινία, αλλά ας τ’ αλλάξουμε λιγουλάκι, παιδιά είναι».

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Sequel αποκλειστικά για κατανάλωση από πολύ μικρά παιδιά, που ακόμη και γι’ αυτά… καλύτερα να αποφευχθεί, μιας και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα καινούργιο και σίγουρα αληθινά διδακτικό.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.