FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ (2020)

(RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άντερς Τόμας Γένσεν
  • ΚΑΣΤ: Μαντς Μίκελσεν, Νίκολαϊ Λι-Κους, Λαρς Μπρίγκμαν, Νίκολας Μπρο, Άντρεα Χέικ Γκάντεμπεργκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 116'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Χωρίς να έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ του θανάτου της συζύγου του, εξαιτίας «μυστηριώδους» έκρηξης σε βαγόνι του Metro, ο Μάρκους βρίσκει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του τρεις ώριμους ηλικιακά nerds, οι οποίοι έχουν μία… μαθηματικά εξακριβωμένη θεωρία για το «ατύχημα» που μάλλον ήταν βομβιστική ενέργεια.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή», λέει ο παππούλης στην ανιψιά του, στο Ταλίν της Εσθονίας, καθώς εκείνη επιθυμεί για δώρο Χριστουγέννων ένα μπλε και όχι το κόκκινο ποδήλατο που έχει ακριβώς μπροστά της. Ευθύς αμέσως, κάπου στον κόσμο, ένας διαρρήκτης σπάει την αλυσίδα που προστατεύει ένα «παρκαρισμένο» μπλε ποδήλατο και οι «Εκκεντρικοί» έχουν κάνει μια ωραιότατη και κυνική εισαγωγή «μαύρου χιούμορ», το οποίο θα αγριέψει ακόμη περισσότερο στην πορεία, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες του συμπτωματικού και του μοιραίου στη ζωή. Στοιχείων που δεν ελέγχονται με καμία… επιστήμη!

Ένα τηλεφώνημα με κακά μαντάτα από τη Δανία, υποχρεώνει τον Μάρκους να αφήσει πίσω στο Αφγανιστάν τα στρατιωτικά του ρούχα και να συνηθίσει στην ιδέα ότι έμεινε χήρος, με όλες της υποχρεώσεις του μεγαλώματος της teenage κόρης του πάνω του. Η σύζυγός του έχει βρει τραγικό θάνατο σε «ατύχημα» στο Metro, γεγονός που αμφισβητεί ένας άλλος επιβάτης του μοιραίου βαγονιού, ο οποίος μελετά την αμφισβήτησή του στο τυχαίο με κάποιες εξωφρενικές μαθηματικές θεωρίες και στατιστικά. Οι Αρχές δεν θα τον πάρουν στα σοβαρά, θα στρατολογήσει και μερικούς φίλους του, που άνετα τους αποκαλείς… χειρότερους nerds, κι όταν έχει στα χέρια του κάτι πιο ολοκληρωμένο σαν πρόταση / «αποδεικτικό στοιχείο», θα χτυπήσει την πόρτα του Μάρκους, ελπίζοντας σε κατανόηση.

Για σχεδόν μιάμιση ώρα, το έργο είναι ευφυέστατο, καλογυρισμένο, σωστά ισορροπημένο ανάμεσα στο δράμα χαρακτήρων και μια ιδιόρρυθμη «παραξενιά» που βγαίνει πάνω από το όλο εγχείρημα σχεδόν σαν πλήρης διακωμώδηση του καταστασιακού. Ζηλεύεις το πώς αυτός ο Δανός σκηνοθέτης χειρίζεται με ταλέντο και άνεση τόσες… απιθανότητες κι ακρότητες, τις οποίες οφείλει να εξηγήσει η σεναριακή πλοκή. Και, εντελώς ξαφνικά, γαμιέται το σύμπαν!

Η έννοια του «τραβηγμένου από τα μαλλιά» συναντά ένα twist πραγματικά αδικαιολόγητο, που ανατρέπει όσο πιο χειρότερα γίνεται ότι χτιζόταν στο έργο μέχρι αυτή τη στιγμή! Ένα τεράστιο «τζάμπα τα έβλεπες όλα αυτά τόση ώρα» υψώνεται σαν μούντζα μπροστά στα μούτρα σου και σε «ακυρώνει» επειδή θεωρούσες έξυπνους τους «Εκκεντρικούς»! Και τον εαυτό σου μαζί. Πιο βγάλσιμο των ίδιων τους των ματιών… καις το σενάριο! Ακολουθεί μία κλιμάκωση βίας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που, και πάλι, δεν έχει καμία σχέση με την άριστη διαγωγή την οποία είχε επιδείξει προηγουμένως ο Άντερς Τόμας Γένσεν, μέχρι το αμήχανα ψυχρό φινάλε και, φυσικά, την τόσο «προκάτ» επανεμφάνιση εκείνων των ποδηλάτων…

Μονάχα σαν υπόδειγμα… ηλιθιότητας γραφής και αυτοκαταστροφικής εντύπωσης, ότι μπορείς να παίξεις και ν’ ανατρέψεις το προβλέψιμο στο σινεμά, θα θυμόμαστε (και καλά…) τούτο το φιλμ που καταντά να ζοχαδιάζει αντί να ψυχαγωγεί. Εάν θα μπορούσα να συμβουλεύσω σε κάτι τον δημιουργό του, θα του πρότεινα να κάτσει να δει το φετινό και σχεδόν παρόμοιων προθέσεων «Κανένας» του Ίλια Ναϊσούλερ. Μία παραγωγή του «κακού» Χόλιγουντ. Που το «έξυπνο» ελληνικό κοινό σνόμπαρε εντελώς το καλοκαίρι. Αχ, και να μπορούσε να μιλήσει η στατιστική για τα έργα που παρακολουθούμε σ’ αυτή την «καταραμένη» περίοδο στη χώρα μας…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θα έπρεπε να διδάσκεται σε κινηματογραφικές σχολές, με θέμα «Πώς να καταστρέψετε ένα λειτουργικό και καλά δομημένο σενάριο με μια δήθεν εξυπνάδα, νομίζοντας ότι θα κάνετε την τέλεια ανατροπή». Ίσως να τους άρεσε (και) το «Babel» του Ινιάριτου. Τι άλλο να υποθέσω, πια;


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.