FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ (2020)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγγελική Αντωνίου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE / TANWEER

Στο πέρας έξι ετών, η Αγγελική Αντωνίου καταγράφει με την κάμερά της τους άγνωστους κατοίκους της Αθήνας, τα αδέσποτά της, δίνοντας «φωνή» στην παρουσία, τους χαρακτήρες, τις ιδιαιτερότητες, αλλά και την… αδέσποτη ομορφιά τους.

Σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία μεγάλου μήκους της («Eduart»), η Αγγελική Αντωνίου επιστρέφει με διπλό project, την «Πράσινη Θάλασσα», μια μεγάλου μήκους βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι», μια ατόφια, αληθινή καταγραφή της ζωής των αδέσποτων στο κέντρο της Αθήνας και μαζί ένα ντοκιμαντέρ για το διαρκώς μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο.

Τετράποδοι φίλοι (για πολλούς εχθροί) περιδιαβαίνουν απ’ άκρη σ’ άκρη την Αθήνα σε αναζήτηση τροφής, στέγης, ενός χαδιού από κάποιον περαστικό. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που νοιάζονται για τους αδέσποτους σκύλους της πόλης: ο συνταξιούχος κύριος Αχιλλέας που τα φροντίζει εδώ και τριάντα χρόνια, ο άστεγος (κι αυτός «αδέσποτος», όπως συνηθίζει να λέει) Σπύρος που συντροφεύει στα παγκάκια της Καπνικαρέας τη χτυπημένη και ηλικιωμένη πια Φωτούλα, ο πάντα κεφάτος Παύλος ο φαρμακοποιός, με τη φυσαρμόνικά του και τις κονσέρβες του έτοιμες για όλες τις γνωστές και άγνωστες πεινασμένες ψυχές του δρόμου. Σε τούτο το άτυπο, αστικό road trip, η Αντωνίου αποτυπώνει με ειλικρίνεια και στοργή την καθημερινότητα των σκυλιών αυτών και των πιστών φροντιστών τους, αλλά και τις αδιάκοπες μεταλλάξεις του αθηναϊκού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια έξι ετών γεμάτων χαρές, λύπες, εκπλήξεις και αναπόφευκτων απωλειών.

Δύσκολο να μη συγκινηθεί κανείς με τούτο το ντοκιμαντέρ. Είναι δεδομένο πως όσοι επιλέξουν να το δουν, τρέφουν για τα αδέσποτα κάτι περισσότερο από μια απλή συμπάθεια, οπότε για να το βγάλουμε νωρίς από τη μέση αυτό, ετοιμαστείτε για κλάμα. Πολύ κλάμα. Πέρα, όμως, και πάνω από την προφανή συναισθηματική φόρτιση που θα βιώσουν οι θεατές, οι «Άγνωστοι Αθηναίοι» είναι ένα συνονθύλευμα εικόνων και ήχων (εξαιρετική η πρωτότυπη μουσική του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου των Planet of Zeus), ένα ετερόκλητο ψηφιδωτό πολιτισμικών δρώμενων, αγνώστων ανθρώπων και ιστορίας του δρόμου, που με υπερβάλλοντα ζήλο η Αντωνίου καταφέρνει να συμπυκνώσει στο μόλις 75 λεπτών ντοκιμαντέρ της, αποδεικνύοντας περίτρανα πως σε πολλές περιπτώσεις μια εικόνα πράγματι ισούται με χίλιες λέξεις.

Δεν είναι μόνο ότι η Αντωνίου καταφέρνει εδώ ν’ αναδείξει με ενσυναίσθηση ένα τόσο μείζον ζήτημα, όπως αυτό των αδέσποτων στην Αθήνα (μοναδικό φαινόμενο, όπως παραδέχεται η ίδια σε συνέντευξή της, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου δεν κυκλοφορούν με τέτοια άνεση αδέσποτα σκυλιά), αλλά και ότι αυτό ξεφεύγει από το συγκεκριμένο θεματικό του πλαίσιο, ανάγοντας τελικά το ντοκιμαντέρ σε μια ειλικρινή, διπλή καταγραφή των κυρίαρχων αδέσποτων ειδών της πόλης, των ζώων και των ανθρώπων της. Είναι ενδιαφέρον το ότι η σκηνοθέτις επιλέγει να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, και τον Σπύρο, τον άστεγο προστάτη των σκύλων, καταδεικνύοντας τη διττή αποτυχία όλων μας για μια κατάσταση που προοδευτικά διαιωνίζεται.

Στον πυρήνα τους, οι «Άγνωστοι Αθηναίοι» είναι ένα γλυκόπικρο, πολύχρονο οδοιπορικό στην καρδιά της πρωτεύουσας, μιας Αθήνας που μεταβάλλεται διαρκώς, μεταμορφώνεται, αλλάζει και μαζί της αλλάζουν όχι μονάχα οι άνθρωποί της, αλλά και οι πιο ανυπεράσπιστοι «πολίτες» της, τα αδέσποτά της. Κάπου μέσα στις ιστορίες του Ορφέα και του Κωνσταντίνου, που τους άρεσε ν’ αράζουν μαζί στα μπαράκια της Κολοκοτρώνη, του Γλύκα που περνούσε τα βράδια του παρέα με τους θυρωρούς της Μεγάλης Βρετανίας και του σχεδόν εικοσάχρονου Θρύλου, ενός καλοκάγαθου γίγαντα – μασκότ του Συντάγματος, είναι σίγουρο πως θα νιώσεις κι εσύ μια ταύτιση με την «αδέσποτη» πλευρά του εαυτού σου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

«Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» είναι μια μικρή, ζεστή ταινία που (σε) «βρίσκει» κατευθείαν στην καρδιά. Χωρίς μελούρες και εκβιαστικές δραματουργικές συμβάσεις, είναι ένα ντοκιμαντέρ στην καθαρότερη μορφή του: απλό, λιτό και ειλικρινές. Αν εσύ τώρα έχεις ανάγκη περισσότερο από ποτέ την εσωτερική (σου) κάθαρση, τούτο εδώ συνιστάται γι’ αυτόν ακριβώς, αλλά και για πολλούς ακόμη λόγους.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.