FreeCinema

Follow us

ΚΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΛΟ (2020)

(FIGLI)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζουζέπε Μπονίτο
  • ΚΑΣΤ: Βαλέριο Μασταντρέα, Πάολα Κορτελέζι, Αντρέα Σαρτορέτι, Στέφανο Φρέζι, Τζιανφελίτσε Ιμπαράτο, Λουίζα Ντε Σάντις
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21 / DANAOS FILMS

Παντρεμένο ζευγάρι με παιδί πρόκειται ν’ αποκτήσει και δεύτερο. Σε ό,τι αφορά τα μωρά, όμως, ένα συν ένα δεν ισούται με δύο, αλλά με… έντεκα.

Ο Νικόλα και η Σάρα δείχνουν να είναι οι τυπικά ευτυχισμένοι γονείς. Έχουν μια εξάχρονη κόρη, η οποία δίνει το αληθινό νόημα στη ζωή τους, ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ο μεν πρώτος διαθέτει κατάστημα με είδη delicatessen, η δε δεύτερη διενεργεί ελέγχους εστιατορίων για λογαριασμό της υγειονομικής υπηρεσίας. Η χαλαρή, ρουτινιάρικη ζωή τους αναστατώνεται με την άφιξη του δεύτερου παιδιού τους. Αμφότεροι θα αντιληφθούν άμεσα πως ένα μωρό ακόμα δεν μεγεθύνει απαραίτητα την ευτυχία, αλλά… μάλλον την περιορίζει. Οι πρώτες ρωγμές του έγγαμου βίου τους αρχίζουν να εμφανίζονται, αφού η κόπωση – ως αποτέλεσμα της φροντίδας δύο παιδιών έναντι ενός – αρχίζει να τους ταλαιπωρεί, η ισορροπία ανάμεσα σε ελεύθερο χρόνο και υποχρεώσεις γέρνει επικίνδυνα προς τις δεύτερες, οι μέχρι πρότινος άγνωστες σ’ αυτούς συγκρούσεις γίνονται μέρος της καθημερινότητάς τους, ενώ ο συνδυασμός παππούδων, γιαγιάδων και απίθανων babysitter ολοκληρώνει το ψηφιδωτό της «Κόλασης» στην οποία τους έχει οδηγήσει (άθελά του) ο μικρός Πιέτρο.

Ο Μάριο Τόρε ήταν θεατρικός συγγραφέας, με παράλληλη παρουσία ως σεναριογράφος στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο οποίος έγραψε το «Figli» σε ύφος μονολόγου, σκοπεύοντας να σκηνοθετήσει ο ίδιος τη μεταφορά του στην οθόνη, σε αυτό που θα αποτελούσε το τρίτο φιλμ της καριέρας του. Δεν πρόλαβε, καθώς έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2019, με τον επί σειρά ετών συνεργάτη του, Τζουζέπε Μπονίτο, να αναλαμβάνει να δώσει σάρκα και ψυχή στο όραμα του φίλου του.

Η ταινία διηγείται με απλό και ανάλαφρο τρόπο τα άγχη και τις δυσκολίες που ένα οποιοδήποτε ζευγάρι αντιμετωπίζει στη ζωή του. Η έλευση του δεύτερου παιδιού ασφαλώς και δυσκολεύει τα πράγματα για τον Νικόλα και τη Σάρα, όμως αρκετά από αυτά που τραβάνε καθημερινά, ούτως ή άλλως, κάπως έτσι θα ήταν για εκείνους. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι βαρετές κοινωνικές επισκέψεις και οι διάφοροι φίλοι (που ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του) είναι θέματα που δεν χρειάζεται να είσαι γονιός για να τα αντιμετωπίσεις. Όταν, όμως, κάθε τρεις και λίγο το μωρό κλαίει (έστω υπό τους ήχους του… Μπετόβεν, σε ένα έξυπνα επαναλαμβανόμενο εύρημα του φιλμ), με αποτέλεσμα η αϋπνία να χτυπάει κόκκινο και οι πάσης φύσεως καβγάδες κάνουν το παράθυρο του σπιτιού να μοιάζει σαν τη μόνη οδό διαφυγής (σε ένα όχι τόσο έξυπνο «σουρεάλ» και επαναλαμβανόμενο εύρημα), τότε η ευτυχία που τα παιδιά λέγεται πως φέρνουν πράγματι κάπου παύει να υφίσταται.

Ο σκηνοθέτης Τζουζέπε Μπονίτο υιοθετεί έναν ενίοτε σαρκαστικό τόνο, που ενώ λειτουργεί στην περιγραφή της καθημερινότητας του παντρεμένου ζεύγους (όπως, λόγου χάρη, στην μετά από μήνες πρώτη τους βραδινή έξοδο), όταν διατηρεί αυτούσια (κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον) κάποια από τα μέρη της αρχικής πηγής του θεατρικού μονολόγου, καταφεύγει σε απλοϊκού τύπου τσιτάτα. Η κατηγοριοποίηση των διαφόρων ιταλικών ζευγαριών έχει κάτι από τη σχηματικότητα του παρεμφερούς θεατρικού «Caveman», καθώς επιχειρεί να ρίξει φως στις έννοιες της ανατροφής των παιδιών και της οικογένειας, χαντακώνοντας παράλληλα με άγαρμπο τρόπο την σε γενικές γραμμές στρωτή, λαϊκού τύπου αφήγηση. Η ένθεση των σουρεαλιστικών στοιχείων στο στόρι (θα) ήθελε ενδεχομένως να υπογραμμίσει πως η παραμορφωμένη πραγματικότητα ενίοτε στέκει προτιμότερη από τον… βαρετό ρεαλισμό (όπως στη φάση με την «ανύπαρκτη» νταντά), πλην όμως κάπου φαίνεται πως το πεδίο δράσης του φιλμ δεν ήταν το κατάλληλο για τέτοιου είδους πειράματα. Το «Κάνε Παιδιά να Δεις Καλό» (άστοχος ο ελληνικός τίτλος, καθώς ατυχώς παραπέμπει σε φαρσοκωμωδία) είναι αξιοπρεπέστατο σε ό,τι αφορά την εξιστόρηση της ζωής ενός αληθινού ζευγαριού της διπλανής πόρτας (διαθέτοντας κάποιες σκόρπιες χιουμοριστικές πινελιές, έστω), όμως ό,τι δεν έχει να κάνει με αυτού του τύπου την αφήγηση, δεν λειτουργεί.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Οι άνω των 40 παντρεμένοι με παιδιά, θα αναγνωρίσουν εαυτούς σε πολλά από τα όσα συμβαίνουν στο πρωταγωνιστικό ζεύγος, αν και ενίοτε κάποια εξ αυτών ρέπουν προς την υπερβολή. Λαϊκών καταβολών αφηγηματικό σινεμά, στο οποίο η γείτονα Ιταλία έχει μακρά παράδοση και που θα ήταν απείρως προτιμότερο να παρέμενε σε αυτά τα «χωράφια» καθ’ όλη του τη διάρκεια. Σίγουρα, πάντως, ευπρεπές ως δείγμα και σαφώς ανώτερο ως αποτέλεσμα από πολλά αντίστοιχα ευρωπαϊκά φιλμ που έχουν διανεμηθεί τους τελευταίους μήνες στα (μαρτυρικά) θερινά.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.