FreeCinema

Follow us

BLOODSHOT (2020)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβ Γουίλσον
  • ΚΑΣΤ: Βιν Ντίζελ, Γκάι Πιρς, Ίζα Γκονζάλες, Σαμ Χιούγκαν, Τόμπι Κέμπελ, Ταλούλα Ράιλι, Λαμόρν Μόρις, Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Άλεξ Χερνάντεζ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Ο πεζοναύτης Ρέι Γκάρισον και η γυναίκα του πέφτουν στα χέρια συμμορίας κακών που θέλει να εκμαιεύσει κάποια απόρρητα μυστικά από εκείνον. Δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός της απαγωγής τους και… δολοφονούνται αμφότεροι! Ο Ρέι, όμως, θ’ αναστηθεί! Μηχανικά. Και δίχως ταυτότητα ή μνήμη θα μετατραπεί σε μία φονική μηχανή. Τι θα γίνει όταν αρχίσει να θυμάται τι έχει στερηθεί από την προηγούμενη ζωή του;

Παρά την αγριάδα του… όγκου στο παρουσιαστικό του Βιν Ντίζελ, έχουμε έναν ηθοποιό καθαρής περιπέτειας δράσης που πάντοτε καταφέρνει να βγάζει (και) μία ανθρώπινη ζεστασιά στους χαρακτήρες που υποδύεται. Είναι, όμως, φοβερά κακότυχος όταν καταπιάνεται με project που προδιαθέτει τους παραγωγούς για τη δημιουργία ενός εμπορικού franchise. Αν εξαιρέσουμε τη θαυμαστή σειρά των «Fast & Furious», δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός ούτε με το sequel του «Pitch Black», ούτε και μ’ εκείνο του «xXx». Εδώ αναλαμβάνει να σηκώσει στους ώμους του μία μεταφορά της ομώνυμης σειράς comic books, που αφήνει το προφανές υπονοούμενο συνέχισης των περιπετειών τούτου του superhero, όμως το αποτέλεσμα σε κάνει να απορείς γιατί η ταινία έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και όχι σε μία πλατφόρμα streaming για κατ’ οίκον ψυχαγωγία…

Αρχικά, να δηλώσω πως το «Bloodshot» περιλαμβάνει την πιο άθλια χρήση τραγουδιού των Talking Heads στα χρονικά του σινεμά (σε βαθμό να «αθωώνει» μέχρι και τον Πάολο Σορεντίνο!). Είναι τόσο σοκαριστικά κακόγουστη αυτή η σκηνή στην αρχή του φιλμ περίπου, που σου κόβει τα πόδια και τις όποιες διαθέσεις γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Περί της πλοκής, έχουμε Αμερικανό πεζοναύτη ο οποίος συμμετέχει επιτυχώς σε αποστολή διάσωσης στη Μομπάσα και κατόπιν διακοπάρει μετά της αγαπημένης του συζύγου στην Ιταλία. Ατυχώς, αμφότεροι θα πέσουν θύματα απαγωγής από psycho (μάντεψες το τραγούδι τώρα;) κακό, ο οποίος τους ανακρίνει (βασανιστικά) σχετικά μ’ εκείνη την υπόθεση, χωρίς να παίρνει τις πληροφορίες που θέλει, για να καταλήξει να δολοφονήσει… και τους δύο!

Φυσικά, δεν χάνουμε τον κεντρικό ήρωα της ταινίας στα πρώτα λεπτά της… Ο Ρέι Γκάρισον θα «αναστηθεί» χάρη στο επιστημονικό θαύμα της νανορομποτικής. Ο καινούργιος του εαυτός (υποτίθεται πως) δεν έχει διασώσει κανένα ίχνος μνήμης από το παρελθόν και μοιάζει με ένα ανίκητο υπερφυσικό πλάσμα, το οποίο συστρατεύεται στην ομάδα των super-soldiers του Δρ. Εμίλ Χάρντινγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί τον Ρέι σε ανάλογα παράτολμες αποστολές. Ο τελευταίος, όμως, έχει στα ξαφνικά κάποιες αναλαμπές από την εκτέλεση της αγαπημένης του, με αποτέλεσμα να ξυπνά μέσα του το σαράκι της εκδίκησης που τον σιγοτρώει συναισθηματικά. Ούτε που του περνάει από το μυαλό, όμως, το ενδεχόμενο να έχει πέσει θύμα ενός στημένου παιχνιδιού, το οποίο τον θέλει να είναι μία ψυχρή φονική μηχανή στα χέρια ενός τρελού επιστήμονα.

Λίγο από «Iron Man», λίγο από «Universal Soldier», λίγο από «Εξολοθρευτή», λίγο από… βιντεοκασέτα δεκαετίας τελών του ’80, το «Bloodshot» εξελίσσεται σε μία δευτεροκλασάτη περιπέτεια φαντασίας που ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντέιβ Γουίλσον δεν καταφέρνει να απογειώσει ποτέ, σκορπίζοντας περισσότερο βαρετά «twist» στην ιστορία του παρά (έστω) χορταστικές σκηνές δράσης. Περιέργως, αυτές είναι ελάχιστες στο έργο, με μόλις μία να ξεχωρίζει πραγματικά (εκείνη στο τούνελ της Βουδαπέστης, η οποία συνδυάζει μάλλον πρωτότυπα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς με τους τόνους… αλευριού που έχουν πεταχτεί από ένα ντεραπαρισμένο καμιόνι και «θολώνουν» την ατμόσφαιρα) και μία δεύτερη (στο ασανσέρ του ουρανοξύστη) να επιχειρεί την έντονη κορύφωση αλλά να γελοιοποιείται μέσα στην όλη υπερβολή της (κάποιος έπρεπε να τους δείξει το «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα»…).

Αντί για ψυχαγωγία, το «Bloodshot» σου προσφέρει μονάχα περισσότερα αναφωνήματα, όσο και κάμποσα βουβά «Έγινε!», που στην πορεία γίνονται όλο και πιο ειρωνικά. Η κατάληξη είναι αναμενόμενη αφού ο ήρωας έχει τον… απέθαντο, απλά, το ίδιο δεν ευχόμαστε και για τα σχέδια των παραγωγών που (θα) ορέγονται sequel. Όχι.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Κανονικά, θα έπρεπε να το είχε αγοράσει το Netflix και να έκανε το ντεμπούτο του εκεί, μια και καλή. Δευτεράντζα περιπέτειας που κανείς δεν θα θυμάται ότι υπήρξε σε λίγο καιρό, δεν πρόκειται να άντεχε ούτε στα multiplex, ενώ για τα θερινά σινεμά φαντάζει απλά σαν ένα λάθος προϊόν. Άμα η ηλικία σας προσεγγίζει τα 14 και ζητάτε μία περιπετειούλα για σκότωμα (#diplhs) χρόνου, ποιος είμαι εγώ που θα τολμήσω να σας το «χαλάσω»;


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ο Βιν Ντίζελ σκοτώνεται κι… ανασταίνεται (τι σου κάνει ο σινεμάς)! Τον έχουν κάνει «μηχανή», μ’ ένα κόλπο στο στήθος που πρέπει να το κλέψανε από το υπόγειο του Άιρον Μαν. Θέλεις να πεθάνει πριν τελειώσει το έργο.