FreeCinema

Follow us

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΥΚΩΝ 2 (2019)

(VOLKI I OVTSY. KHOD SVINEY)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βλαντίμιρ Νικολάεφ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Το χωριό, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά λύκοι με πρόβατα και άλλα μικρά ζώα, απειλείται από μια μακρινή αγέλη λύκων που αδυνατεί να αποδεχθεί την ειρηνική συμβίωση άλλων λύκων με ζώα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το θήραμά τους.

Animation ρωσικής παραγωγής που αποτελεί sequel μιας ταινίας του 2016, στην οποία αγέλη λύκων αποφασίζει να ζήσει ειρηνικά με φυτοφάγα ζώα που υπό άλλες περιστάσεις θα… έτρωγε. Σε τούτη τη συνέχεια, η ειρηνική συνύπαρξη των ζώων απειλείται από μία άλλη, πολεμοχαρή αγέλη λύκων, της οποίας ο αρχηγός αρνείται να αποδεχτεί πως δύο διαφορετικά είδη του ζωικού βασιλείου μπορούν να ζήσουν τόσο φιλικά και αρμονικά, κι έτσι αποφασίζει να τους επιτεθεί. Ο καλόκαρδος και φιλειρηνικός νεαρός αρχηγός του χωριού, ο λύκος Γκρέι, υπόσχεται να προστατέψει το έδαφός τους, έχει όμως αμφιβολίες για τις δικές του προσωπικές ηγετικές δυνάμεις, οι οποίες θα δοκιμαστούν μέσα από μια σειρά καταστροφικών αποφάσεων, γκαφατζίδικων περιστάσεων αλλά και προσπάθειες sabotage από ένα «περιθωριακό» μέλος της ανάμεικτης «φυλής» τους.

Από τεχνικής άποψης, η ποιότητα του animation είναι αξιόλογη, με πλούσια, έντονα χρώματα και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες, που έτσι προσελκύουν εύκολα κι επιτυχημένα το οπτικό ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, στα οποία απευθύνεται αποκλειστικά η ταινία. Υπάρχουν στιγμές έντασης και κινδύνου που ενδέχεται να τρομάξουν τις μικρότερες ηλικίες, αλλά έτσι κι αλλιώς το ιδανικό target group που μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία εντοπίζεται στις τάξεις του… Δημοτικού σχολείου. Τα «μηνύματα» είναι αρκετά και προφανή: διαφορετικές ομάδες ανθρώπων (ή, στην εν λόγω κινηματογραφική παραβολή, ζώων) μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά εάν πραγματικά το θέλουν, το ότι κάποιες άλλες «φυλές» είναι διαφορετικές δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα εχθροί μας, αποδεχόμαστε το διαφορετικό εάν έρχεται εν ειρήνη, και λοιπές άλλες αποχρώσεις συντροφικότητας κι αδελφοσύνης, εν συνόλω απαραίτητες (έστω και κάπως αφελώς εξιστορημένες) διδαχές για τις δύσκολες, μισαλλόδοξες εποχές που διαβαίνουμε.

Η ελληνική μεταγλώττιση είναι ψυχαγωγική, περισσότερο στις χιουμοριστικές καταστάσεις. Σαν συνολικό αποτέλεσμα, ναι μεν απέχει πολύ από τα άπιαστα (ποιοτικά και οικονομικά) επίπεδα μιας Pixar ή μιας Aardman, αλλά καταφέρνει να γίνει ένα ευπρεπέστατο παραβολικό παραμύθι της μεγάλης οθόνης για τους μικρούς θεατές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μόνο αν είσαι ή έχεις παιδί κάτω των 10-11 ετών, στην οποία περίπτωση τα οικογενειακά σας εισιτήρια μάλλον δεν θα πάνε χαμένα, καθώς η ποιότητα της παραγωγής είναι προσεγμένη, οι χαρακτήρες συμπαθείς και η ιστορία και το «ηθικόν δίδαγμα» καλοστημένα (εκτός αν ταυτίζεσαι ιδεολογικά με τους επιτιθέμενους μισαλλόδοξους λύκους, οπότε αυτή η ταινία είναι το μικρότερο των προβλημάτων σου…).


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Γονείς, προσοχή! Παίζει και να είναι καμουφλαρισμένη προπαγάνδα υπέρ του βεγκανισμού.