FreeCinema

Follow us

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (2019)

(DRONNINGEN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μέι ελ-Τούχι
  • ΚΑΣΤ: Τρίνε Ντίρχολμ, Γκούσταβ Λιντ, Μάγκνους Κρέπερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Η Άνε και ο Πέτερ βιώνουν έναν αρκετά προβληματικό γάμο. Όταν έρχεται να μείνει μαζί τους ο γιος του από μία προηγούμενη σχέση, οι εντάσεις μεγαλώνουν. Η Άνε θα αποπλανήσει το νεαρό αγόρι, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Άνε και ο Πέτερ είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι. Ζουν μαζί, έχουν δύο κόρες, έχουν και τα προβλήματά τους. Εκείνη είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση θυμάτων κακοποίησης. Εκείνος είναι γιατρός. Έχουν ένα επίπεδο ζωής άνω του μέσου όρου, αλλά όχι και ακριβώς οικογενειακή ευτυχία. Τις εντάσεις, πάντως, όπως φαίνεται στην αρχική σκηνή της ταινίας, τις αντιμετωπίζουν με σκανδιναβική ψυχραιμία και πολύ διάλογο.

Η κατάσταση θ’ αλλάξει όταν στο σπίτι θα μπει ένα νέο μέλος. Πρόκειται για τον Γκούσταβ, ένα νέο αγόρι, γιο του Πέτερ από μια παλιά του σχέση. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ο Γκούσταβ έχει μεγαλώσει με τον πατέρα του σε απόσταση. Δεν είναι ένα εύκολο παιδί και μόλις τον έχουν διώξει από ένα σχολείο στο οποίο είχε μπει εσωτερικός. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με θέματα πειθαρχίας και τάξης.

Με τον Γκούσταβ μέσα στο σπίτι, τα προβλήματα του ζευγαριού θα ενταθούν. Η Άνε θ’ αρχίσει να νιώθει ακόμη πιο απομακρυσμένη από τον άντρα της, ο οποίος είναι κι αυτός απόλυτα απορροφημένος στη δουλειά του. Η Άνε θα βρει στον Γκούσταβ ένα ακόμη θύμα καταπίεσης και αρχίζει να παίρνει το μέρος του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τον καλύπτει, του αγοράζει ένα laptop, βρίσκεται όλο και πιο κοντά του. Η οικειότητα εκφράζεται με ειλικρινείς συζητήσεις, με ένα φιλί στη συνέχεια και κατόπιν με κανονικότατο σεξ. Το οποίο η Μέι ελ-Τούχι κινηματογραφεί με την αισθητική του high-class soft porn, δείχνοντας και κάτι παραπάνω (μια ένδειξη νεανικής στύσης, ερεθισμένες ρώγες κ.λπ.), το οποίο περνάει με το άλλοθι του «ελευθεριάζοντος» σκανδιναβικού art-house.

Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση περιπλέκεται έντονα. Πώς θα αντιδράσει ο Πέτερ; Τι επίπτωση θα έχει αυτή η σχέση στην οικογένεια; Η Άνε, που προστατεύει θύματα κακοποίησης, μήπως έχει γίνει και η ίδια αυτό που αντιμάχεται στη δουλειά της; Θα μπορούσαν να προκύψουν πολλά θέματα από μια τέτοια ιστορία και μια ταινία που θα τολμούσε να τα αντιμετωπίσει ακριβώς όπως είναι, δηλαδή σαν μια άσχημη κατάσταση με δραματικές επιπτώσεις για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Η ελ-Τούχι, όμως, επιλέγει ν’ ακολουθήσει τον δρόμο της glossy αισθητικής, δείχνοντας τα ωραία σπίτια ανθρώπων που βρίσκονται σε μια κακή συγκυρία, αλλά δεν χάνουν τη διάθεσή τους να το συζητήσουν πολιτισμένα. Όλο μαζί δείχνει σαν να έχει γυριστεί στα ‘90s και, αν ήταν χολιγουντιανή παραγωγή, πιθανότατα θα είχε για πρωταγωνίστρια την… Ντεμί Μουρ (έπρεπε).

Εδώ, τουλάχιστον, πρωταγωνίστρια είναι η Τρίνε Ντίρχολμ, που με τη σοβαρότητα που τη διακρίνει ως ηθοποιό, προσπαθεί – και σε μεγάλο μέρος επιτυγχάνει – να διασώσει από τη γελοιότητα αυτό που είναι έτοιμο να εκτροχιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τον νεαρό Γκούσταβ Λιντ. Φτάνουν, όμως, δυο καλές και αφοσιωμένες ερμηνείες για την επιπόλαιη και επιφανειακή επεξεργασία μιας ιστορίας που μπορούσε να προσφέρει τόσες δυνατότητες ανάπτυξης; Nah, όπως λένε το «μπα» εις την δανέζικη γλώσσα.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Οικογενειακο-ερωτικό δράμα που ασχολείται περισσότερο με το πώς θα δείξει ωραία τα σεντόνια αυτής της… «πλαγίως» αιμομιξίας, παρά τις ουσιαστικές επιπτώσεις της στα μέλη τούτης της φαμίλιας. Μπορεί να σου αρκεί να δεις λίγο extra σεξάκι τύπου art-house. Δεν είσαι, όμως, και κανένας λιγούρης, φαντάζομαι. Στο σινεμά πάμε για να δούμε καλές ιστορίες. Και αυτή εδώ δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.