FreeCinema

Follow us
08.1211:00

«Τέλειοι Ξένοι»: Θα έπρεπε να τους γνωρίσεις!


Το εμπορικό σινεμά στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά… τέλειο είναι. Γι’ αυτό και οι θεατές είναι, πια, ξένοι μαζί του. Αλλά που και που ελπίζεις να φανεί κάτι σωστό στον ορίζοντα, για να στείλεις με ασφάλεια τον κόσμο ξανά στις αίθουσες. Λοιπόν, ένα τέτοιο παράδειγμα θα εμφανιστεί στους κινηματογράφους από τις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν το περίμενα!

Οι θεατές της πρεμιέρας του «Τέλειοι Ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο, το καταλάβαινες και από τα αναφωνήματα κατά τη διάρκεια της προβολής. Και δεν ήταν η τυπική αντίδραση μιας πρεμιέρας, από την οποία φεύγεις χαμογελαστός για να μην δυσαρεστήσεις συντελεστές ή ανθρώπους του χώρου και ένα τετράγωνο παραπέρα, εκεί όπου δεν σε βλέπει κανείς πλέον, βάζεις το δάχτυλο στο στόμα ή ουρλιάζεις για να ξεθυμάνεις (ναι, έχω πάει σε αρκετές πρεμιέρες ελληνικών ταινιών…). Οι αντιδράσεις ήταν ειλικρινείς.

Προετοιμάζοντας, λοιπόν, τους αναγνώστες για το «Τέλειοι Ξένοι», θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα κυριολεκτικό remake του «Perfetti Sconosciuti» που σκηνοθέτησε ο Πάολο Τζενοβέζε, διανεμήθηκε στην Ιταλία τον Φλεβάρη του 2016 και δεν έφτασε ποτέ από τα μέρη μας. Όχι ακριβώς άδικα! Το ιταλικό φιλμ είναι μια συμπαθής κομεντί καταστάσεων, οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός βραδινού δείπνου με καλεσμένους φιλικά ζευγάρια. Κάποιος θα ρίξει την ιδέα να τοποθετηθούν όλα τα κινητά τηλέφωνα στο κέντρο του τραπεζιού και να γίνει «παιχνίδι» με την κάθε κλήση (που θα μπαίνει σε ανοιχτή ακρόαση) ή το κάθε γραπτό μήνυμα που θα λαμβάνεται. Τίποτε κρυφό από κανέναν. Έχουν μυστικά από τους συντρόφους τους ή τους φίλους τους αυτοί οι συνηθισμένοι, καθημερινοί άνθρωποι;

Teleioi Xenoi 2016

Έχοντας δει και το πρωτότυπο φιλμ, τολμώ να πω ότι ο Αθερίδης πέτυχε ένα upgrade εκείνου, με το σύνολο του καστ να βρίσκει μια πολύ καλύτερη «χημεία» από εκείνη του ιταλικού (δεν φαίνεται από την αρχή, αλλά πάνω από το τραπέζι, αισθάνεσαι ότι όλοι τους γνωρίζονται τόσο καλά – κάτι που ενδεχομένως ισχύει και στην πραγματικότητα, εδώ που τα λέμε). Η παραγωγή σέβεται και την έννοια του εμπορικού σινεμά και τον υποψήφιο θεατή, η αίσθηση της κωμωδίας έχει έναν adult, αστικό αέρα που δεν έχει σκοπό να ξεκαρδίσει (όπως πολλά άλλα φιλμ που προέκυψαν απλά… μπαλαφάρες τα τελευταία χρόνια), μπορεί να οδηγήσει και σε ανατροπές ή δυσάρεστα συμπεράσματα για την προσωπική ζωή των χαρακτήρων και… τα υπόλοιπα στην κριτική της ταινίας, την ερχόμενη Πέμπτη.

Σαν ένα κάποιο teasing, λοιπόν, θα πρότεινα να γνωρίσεις τους πρωταγωνιστές των «Τέλειων Ξένων» (Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Άλκις Κούρκουλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας και Ευαγγελία Συριοπούλου) από βδομάδα. Δεν τα λέω εύκολα για φιλμ του εμπορικού κυκλώματος αυτά και ειδικά η αγορά το γνωρίζει (και το θυμάται…) αυτό. Το είχα πει για το «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου το 2008, το είχα πει για το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το ξαναλέω και τώρα. Επειδή ο ελληνικός κινηματογράφος χρειάζεται σωστές παραγωγές για το μαζικό κοινό. Αλλιώς, θα μας μείνει το φεστιβαλικό «weird» που περισσότερο απασχολεί τον διεθνή… τουρισμό τού «δημιουργού» παρά τους θεατές.

Υ.Γ. Το άνωθεν κείμενο δεν αποτελεί publi ούτε και είχα καμία υποχρέωση σε κανέναν. Το έγραψα για να προϊδεάσω το κοινό, ότι εδώ υπάρχει κάτι καλό. Και γιατί έτσι γουστάρω.

Οι «Τέλειοι Ξένοι» ξεκινούν την προβολή τους στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 15 Δεκεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας ODEON.

TELEIOI XENOI poster