FreeCinema

Follow us
28.1121:20

Μάντεψε ποιοι επιστρέφουν στο «X-Men: Days of Future Past»!


Το project γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον. Η συνέχεια του «X-Men: First Class» μόλις απέκτησε τα πρώτα επίσημα ονόματα του καστ καλωσορίζοντας, ως έκπληξη, τον Ίαν ΜακΚέλεν και τον Πάτρικ Στιούαρτ και πάλι στο κινηματογραφικό σύμπαν των μεταλλαγμένων, που έχουν ορκιστεί «να προστατεύουν έναν κόσμο που τους μισεί και τους φοβάται»!

Η πρώτη ταινία των Χ-Men ήταν ουσιαστικά το φιλμ που αναβίωσε τον υπερ-ηρωικό κινηματογράφο, τοποθετώντας τον σε πιο ρεαλιστικά πρότυπα. Η δε δεύτερη ταινία της σειράς κατάφερε να επεκτείνει το σύνολο των χαρακτήρων της, υιοθετώντας με επιτυχία το πρότυπο των πολλαπλών ταυτόχρονων ιστοριών – ακολουθώντας τη μορφή των έντυπων περιπετειών της ομάδας και κυρίως του θρυλικού run του Κρις Κλίαρμοντ στο «Uncanny X-Men», επί 17 συνεχόμενα έτη. Το «The Last Stand», το κλείσιμο της τριλογίας, τερμάτισε με χλιαρό τρόπο τις περιπέτειες των μαθητών του καθηγητή Εξέβιερ, όμως, οι αλλαγές που είχαν επιφέρει οι πρώτες ταινίες είχαν γίνει ήδη αισθητές στο μοτίβο ανάπτυξης παρόμοιων φιλμ. Ο Πάτρικ Στιούαρτ στο ρόλο του Εξέβιερ και ο Ίαν ΜακΚέλεν στο ρόλο της αιώνιας νέμεσής του, Μαγκνίτο, ταυτοποιήθηκαν με τους χαρακτήρες και εντυπώθηκαν με τους αντίστοιχους ρόλους στο συλλογικό μυαλό.

Ύστερα από την αποτυχημένη spin – off απόπειρα της πρώτης ταινίας του Γούλβεριν (και με τη δεύτερη, που ετοιμάζεται, να αποποιείται όλου του continuity των υπαρχουσών ταινιών), το franchise πήρε νέα πνοή με το «First Class», την ταινία που επεδίωξε να φωτίσει το παρελθόν των Εξέβιερ και Μαγκνίτο, αξιοποιώντας πλήρως τις χωροχρονικές συνθήκες της ιστορίας (ψυχρός πόλεμος) και συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό καστ νέων ηθοποιών, με πρωτοστάτες τους Τζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ και Τζένιφερ Λόρενς. Αναπόφευκτα, αυτό δημιούργησε ασυνέπειες ανάμεσα στην ιστορία του «First Class» και την αρχική τριλογία, γεγονός που, ως δια μαγείας, έρχεται να διορθώσει το καινούργιο sequel που ανακοινώθηκε.

Βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία των «Uncanny X-Men» (τεύχη 141 – 142) από τους Κρις Κλίαρμοντ και Τζον Μπερν, το «Days of Future Past» βρίσκει τους X-Men να μάχονται για να αποτρέψουν ένα δυσμενές μέλλον, στο οποίο η πλειοψηφία των μεταλλαγμένων έχει εξοντωθεί από τεράστια μεταλλικά ρομπότ, τους Sentinels. Μόνο που όταν οι Χ-Men μεταφέρονται τελικά σε αυτό, παρά τις προσπάθειές τους για το αντίθετο, καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονταν στην αρχή.

Σε μία κίνηση που εξέπληξε τους πάντες (αν και δε θα έπρεπε, γιατί εκτελούσε χρέη παραγωγού συνεχώς), ο Μπράιαν Σίνγκερ επιστρέφει στη σκηνοθετική καρέκλα μετά το «X2» του 2003 και αυτή δεν είναι η μόνη έκπληξη που επιφυλάσσει. Ο ίδιος στο twitter του ανακοίνωσε τα πρώτα ονόματα που επίσημα στελεχώνουν το καστ: ΜακΑβόι και Φασμπέντερ επιστρέφουν στους αρχικούς ρόλους τους, ενώ η Τζένιφερ Λόρενς θα ξαναντυθεί (σ)την μπλε επιδερμίδα της Μυστίκ, με το Νίκολας Χολτ να συνεχίζει να κρύβεται κάτω από τη γούνα του Δρος Χανκ Μακόι. Η ανακοίνωση, όμως, που δικαιολογημένα προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν η επιστροφή των Πάτρικ Στιούαρτ και Ίαν ΜακΚέλεν στη σειρά, γεγονός που από μόνο του ξεκινά μια διαδικασία συγκρίσεων κι επιθυμητών face-off ανάμεσα στη νέα και την παλαιότερη έκδοση των Εξέβιερ και Μαγκνίτο, που το μόνο δίκαιο είναι να ολοκληρωθούν στην κινηματογραφική οθόνη.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δίνεται η ευκαιρία να γεφυρωθούν τα κενά ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν, αλλά και να διορθωθούν οι όποιες χρονικές ασυνέπειες έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στο σύμπαν του «First Class» και εκείνο της αρχικής τριλογίας, με το τρικ του ταξιδιού στο χρόνο που προστάζει το σενάριο. Αυτό σίγουρα δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων αλλά και ενθουσιασμό για τη συνέχεια του project, καθώς όλοι πλέον οι αρχικοί χαρακτήρες αποτελούν πιθανές προσθήκες. Στην πρωτότυπη ιστορία η Κίτι Πράιντ, που ενσάρκωσε στις πρώτες ταινίες η Έλεν Πέιτζ, έχει κεντρικό ρόλο, γεγονός που ήδη έχει γεννήσει ερωτήματα σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή τής πολύ περισσότερο αναγνωρίσιμης, πια, Πέιτζ. Επίσης, πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση του Χιού Τζακμαν ως Γούλβεριν ή της Χάλι Μπέρι ως Στορμ; Συγχαρητήρια, κύριε Σίνγκερ, μόλις εκτοξεύσατε το ενδιαφέρον στα ύψη.