FreeCinema

Follow us

Είμαι άνθρωπος των λέξεων. Μου αρέσει να γράφω. Αυτό κάνω στο facebook ή στο twitter. Τις εικόνες προτιμώ να τις βλέπω σε οθόνες, οι οποίες εσχάτως δεν είναι και τόσο μεγάλες, δυστυχώς… Όταν πρωτοεμφανίστηκε το Instagram, φρίκαρα, δεν ήθελα να έχω καμία σχέση! Άνθρωποι πόσταραν φωτογραφίες. Μόνο! Σταδιακά, χρησιμοποιώντας διαρκώς φίλτρα που «αλλοίωναν» αφάνταστα την εικόνα και παρουσίαζαν μία «φανταστική» πραγματικότητα. Άσε που ο καθένας «την έβλεπε» και φωτογράφος! Άλλο ανέκδοτο αυτό… Η εξάπλωσή του μέσου στα μισά της περασμένης δεκαετίας εμφάνισε και άλλα «προβλήματα». Σήμερα έχουμε φτάσει να μιλάμε μέχρι και για Instagrammers, λες και πρόκειται περί επαγγελματικής ιδιότητας! «Γλάστρες» των social, που (αυτο)βαπτίστηκαν «influencers», μέσω του Instagram μετέτρεψαν τα posts τους σε «μαγαζάκια» εμποροπανήγυρης και πλέον πουλάνε δικά τους προϊόντα ή υπηρεσίες… διαφήμισης (δήθεν προσωπικής κατανάλωσης). Από τα πιο δυνατά σημάδια πολιτιστικής παρακμής των καιρών μας, αν ρωτάς κι εμένα.

Κατόπιν πιέσεων φίλων, προ ετών, άνοιξα ένα account για το FREE CINEMA στο Instagram. Και το εγκατέλειψα, όπως ακριβώς το άνοιξα! Μόλις πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισα να το ενεργοποιήσω, κάπως δειλά. Επέλεξα να περιέχει μόνο εικόνες από φιλμ. Αλλά όχι copy / paste κι έτσι. Μιλάμε για εργόχειρο! Πάω στις ίδιες τις ταινίες και σώζω ένα φιλμικό καρέ που γουστάρω για να «πω» κάτι, μέσω της αισθητικής της εικόνας ή μιας ατάκας από το έργο, η οποία συνοδεύει το post. Δηλαδή, μετέτρεψα κάτι εντελώς απλό σε… μπελά. Έτσι, όμως, το διασκεδάζω περισσότερο. Το αισθάνομαι πιο δικό μου.

Δεν ανακάλυψα τον τροχό! Αλλά, σίγουρα, το Instagram του FREE CINEMA χαρακτηρίζεται από μία συνέπεια. Από το κροπάρισμα στιγμών (που έχει κι αυτό την «τέχνη» του) από ταινίες, ώστε να διατηρείται ένα standard format «κάδρου», μέχρι το πνεύμα των φιλμικών ατακών (στα αγγλικά, ως επί το πλείστον), που ενίοτε μεταδίδουν κι ένα μήνυμα στον επισκέπτη, αρκεί εκείνος να είναι προσεκτικός και αφοσιωμένος στο «browsing» εντός του μέσου. Γενικά, δηλαδή, μια σελίδα του Instagram που δεν ακολουθεί κανόνες… μαζικής κατανάλωσης και στερεοτύπων. Ακριβώς όπως και τούτο το site.

Εάν σας εκφράζουν όλα τα άνωθεν, ακολουθήστε και το Instagram του FREE CINEMA. Για να μην πηγαίνει στράφι ο κόπος της δουλειάς, όχι για τις «καρδούλες» σας. Και κάντε και σαν να το «ξεφυλλίζετε» προς τα πίσω στο χρόνο, όταν μπείτε για πρώτη φορά. Πολλές από τις (μέχρι στιγμής) 392 εικόνες του ενδέχεται να σας αποκαλύψουν (και) λόγια από ταινίες που δεν θυμόσασταν ή δεν γνωρίζατε, μα (ίσως) ταυτίζονται μ’ εσάς. Το σινεμά είναι αναμνήσεις, συχνά προέρχεται από την ίδια τη ζωή, και πολλές φορές αξίζει να «υιοθετούμε» πράγματα από αυτό, έτσι ώστε να γινόμαστε… καλύτεροι άνθρωποι. Μιλώ εκ πείρας.

TAGS: