FreeCinema

Follow us

ZIZOTEK (2019)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαρδής Μαρινάκης
  • ΚΑΣΤ: Αύγουστος Λάμπρου-Νεγρεπόντης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Νίκος Γεωργάκης
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΤΡΙΑΝΟΝ

Μία γυναίκα εγκαταλείπει το παιδί της σε πανηγύρι της επαρχίας. Το εννιάχρονο αγόρι, αντί να ζητήσει βοήθεια, θα αρχίσει να εξερευνά το κοντινό δάσος, για να καταλήξει στην καλύβα ενός μοναχικού άνδρα, του οποίου το πατρικό ένστικτο δεν θ’ αργήσει να πάρει μπρος.

Δέκα χρόνια (!) μετά το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του με το «Μαύρο Λιβάδι», ο Βαρδής Μαρινάκης επιστρέφει με το «Zizotek», ένα οικογενειακό δράμα με στοιχεία περιπέτειας και μία λανθάνουσα συγγένεια με το μεταναστευτικό ζήτημα. Και πάλι, διακρίνονται κάποιες αρετές στο οπτικό μέρος του έργου, όσο και μία εμφανής εμμονή με το στοιχείο της φύσης (αν όχι και του folclore), που φτάνει να αποζητά ένα είδος «απόδρασης» προς το μη ρεαλιστικό. Ατυχώς, το σενάριο της ταινίας δεν κάνει «μαγικά» για να ανυψώσει το όλο εγχείρημα…

Μία μάνα (αλλοδαπή) εγκαταλείπει το εννιάχρονο παιδί της σ’ ένα πανηγύρι κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία. Ο μικρός δεν απευθύνεται σε κανέναν άνθρωπο για βοήθεια, δεν ζητά την Αστυνομία ώστε να τον πάνε πίσω στο σπίτι του, αλλά κρύβεται στο δάσος και εκεί ανακαλύπτει ένα παράπηγμα στο οποίο κατοικεί ο Μηνάς, ένας ιδιότροπος μεσήλικας, σκέτο αγρίμι, που δεν αρθρώνει λέξη και επικοινωνεί με μολύβι και χαρτί (ουδέποτε μαθαίνουμε εάν δεν δύναται να μιλήσει πραγματικά ή αν πρόκειται για ένα είδος «όρκου σιωπής» που κρατάει πεισματικά).

Ο Μηνάς είναι μπλεγμένος (και) με το παράνομο trafficking μεταναστών (!) ως οδηγός φορτηγού που τους μεταφέρει στην περιοχή, υποπλοκή που σχεδόν δεν βγάζει νόημα στο σύνολο της αφήγησης του φιλμ. Επίσης άνευ νοήματος είναι και η επιλογή του τίτλου της ταινίας, που προέρχεται από μία κωδική λέξη «της δουλειάς». Το αγόρι δεν έχει γνωρίσει πατέρα, έτσι θα νιώσει την ανάγκη να πλησιάσει τον άνδρα, όμως η εξέλιξη «πρέπει» να είναι δραματική για όλους τους. Διαφορετικά, θα μέναμε σε σκηνές γαλήνης και φιλίας μεταξύ ενός άνδρα κι ενός παιδιού που αναζητούσε απεγνωσμένα το όποιο πατρικό πρότυπο (σκέτη πλήξη).

Ατυχώς, το σενάριο του Μαρινάκη και του Σπύρου Κρίμπαλη δεν αποκτά ποτέ κάποιο ενδιαφέρον ούτε και συγκινεί, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ότι έχασες τον χρόνο σου, παρά τις προσπάθειες του σκηνοθέτη να κατευθύνει την ταινία προς μία κάποια «παραμυθένια» φυγή, με την κατάληξη στο χιονισμένο ορεινό τοπίο (κατόπιν δραματικής κορύφωσης – πρόφασης) να μοιάζει σαν να προέρχεται από άλλο φιλμ. Είναι να απορείς γιατί οι άνθρωποι που διάβασαν τούτη την ιστορία ένιωσαν ότι μπορεί να γυριστεί σε ταινία που αφορά (και ποιους;) θεατές, καθώς το «Zizotek» παραμένει πάντοτε αναποφάσιστο ως προς το φιλμικό είδος στο οποίο ανήκει, αλλά και την ταύτιση με… το όποιο ηλικιακό target group! H δική μου λογική δεν μπόρεσε να ερμηνεύσει το «μυστήριο» της ύπαρξης αυτού του έργου…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Χωρίς να είναι μία κακή ταινία, το «Zizotek» δεν βγάζει νόημα (ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα… βαφτίσια του, καθώς η συγκεκριμένη λέξη δεν υπάρχει!). Το παιδάκι περιφέρεται χωρίς πολλά-πολλά μπροστά από τον φακό, κανένας χαρακτήρας δεν ολοκληρώνει τη διαδρομή της ύπαρξής του στην πλοκή του έργου και το φινάλε σε παρατάει σύξυλο και σαστισμένο. Δυστυχώς, τα καλοφωτισμένα πλάνα και τα όμορφα κάδρα φύσης δεν αρκούν για να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον, πριν καν αισθανθείς το άβολο της διάρκειας.


MORE REVIEWS

DUNGEONS & DRAGONS: ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΛΕΦΤΩΝ

Καταφερτζής κλέφτης, παρέα μ’ ένα μικρό τσούρμο από τυχοδιώκτες συνοδοιπόρους οι οποίοι κατέχουν ουκ ολίγες μαγικές ικανότητες, αναζητά κλεμμένο κειμήλιο που ίσως του επιτρέψει να επαναφέρει στη ζωή την πεθαμένη και πολυαγαπημένη του σύζυγο.

ΤΑ ΟΧΤΩ ΒΟΥΝΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο Πιέτρο γίνεται φίλος με το μοναδικό παιδί ενός μικρού ορεινού χωριού, καθώς κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές εκεί. Ο Μπρούνο θα χαθεί από τη ζωή του εξαιτίας μικρών παρεξηγήσεων, μα θα επιστρέφει πάντοτε στον ενήλικο βίο του, για να του θυμίζει την παιδική ηλικία και πατρικές στιγμές που έχασε από πείσμα και λάθος επιλογές.

ΖΛΑΤΑΝ

Τα ταραχώδη παιδικά και νεανικά χρόνια του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Σουηδία, μέχρι την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού του ταλέντου, χάρη στις εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ajax.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

Στη Ρώμη της δεκαετίας του ’60, ο Άλντο Μπραϊμπάντι, ένας ποιητής και θεατράνθρωπος γύρω στα 40, ζει με τον νεαρό Έτορε, φίλο και σύντροφό του. Όταν ο υπερσυντηρητικός και θρησκευόμενος πατέρας του δεύτερου καταγγέλλει αυτή τη σχέση στην Αστυνομία, ο Άλντο θα βρεθεί κατηγορούμενος και αντιμέτωπος με φυλάκιση, χάρη σ’ έναν ιδιότυπο νόμο με μεσαιωνικές καταβολές.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - TO THE SWORDSMITH VILLAGE

Μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του από έναν δαίμονα, ο Ταντζίρο Καμάντο εντάσσεται στο Σώμα Φονιάδων Δαιμόνων, έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: να επαναφέρει την αδελφή του (τη μόνη που γλίτωσε τον θάνατο, με τίμημα όμως τη μετατροπή της σε δαίμονα) στην ανθρώπινη μορφή της.