FreeCinema

Follow us

Η ΓΙΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ (2022)

(YUKU ET LA FLEUR DE L’HIMALAYA)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αρνό Ντεμίνκ, Ρεμί Ντιρέν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 62'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Όταν η αγαπημένη της γιαγιά ετοιμάζεται να κλείσει τα μάτια της για πάντα, η μικρή ποντικίνα Γιούκου ξεκινάει να βρει το περίφημο άνθος των Ιμαλαΐων, η λάμψη του οποίου θα φωτίζει τους σκοτεινούς τόπους του «άλλου κόσμου».

Μέσα στον ορυμαγδό των αμέτρητων δεύτερης (καμιά φορά και τρίτης) διαλογής animated ταινιών από την Ασία ή και την Ευρώπη, περιπτώσεις σαν τούτης της «Γιούκου» είναι άκρως καλοδεχούμενες. Το σκηνοθετικό ντουέτο των Αρνό Ντεμίνκ και Ρεμί Ντιρέν πατάει πάνω στην τεράστια γαλλοβελγική παράδοση στον χώρο του κινουμένου σχεδίου, παρουσιάζοντας ένα φιλμ που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τα πιο «αθώα» χρόνια του είδους.

Με ένα απλούστατο στόρι που θυμίζει έντονα παιδικό παραμύθι, η «Γιούκου» περιστρέφεται γύρω από το δύσκολο (για τα παιδικά μάτια) θέμα του θανάτου, διδάσκοντας τη συνειδητοποίηση της απώλειας. Τούτο δεν το πράττει με κάποιο πένθιμο και σκοτεινό τρόπο, αλλά με κέφι, τραγούδι και χορό, καθώς η ομώνυμη μικρή ποντικίνα δεν αποχωρίζεται ποτέ το μικρό της γιουκαλίλι, δίνοντάς του (μόνιμα!) να καταλάβει. Ξεκινώντας το παράτολμο ταξίδι της για την κορυφή των Ιμαλαΐων, στο διάβα της συναντά λογής λογής εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου, με τον κάθε έναν τους να μην την βλέπει απαραίτητα με καλό μάτι. Το γεγονός αυτό δεν την πτοεί καθόλου, καθώς είτε με το ταλέντο της στους γρίφους είτε με την ικανότητα της στο τραγούδι (σε ρυθμούς που κινούνται από jazz μέχρι swing), επιχειρεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της αλεπούς, του κορακιού και του λύκου, παίρνοντας (όποτε χρειάζεται) βοήθεια από τον καλό αρουραίο, τον έξω καρδιά σκίουρο και το χαρωπό κουνέλι που μιλάει πάντα με ομοιοκαταληξίες!

Το σχέδιο δεν θυμίζει σε τίποτα τα σύγχρονα animated έργα, φέροντας στον νου παλιακό εικονογραφημένο παιδικό album το οποίο έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, δίχως κανένα «μοντέρνο» χέρι να έχει επέμβει στην ιδιαίτερη τεχνοτροπία της ζωγραφικής. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εξέλιξη της πλοκής μοιάζει με ξεφύλλισμα βιβλίου, αφού η περιπέτεια της Γιούκου απλώνεται σε μορφή συρραφής επιμέρους κεφαλαίων τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο, με συνδετικό τους κρίκο κάθε φορά ένα τραγουδάκι. Η μουσική, βλέπετε, έχει τη δύναμη να φέρνει τους πάντες πιο κοντά, κι ας παραμονεύει στη γωνία ο θάνατος. Δίχως περιστροφές, αλλά με τρόπο χαρωπό, που πρωτίστως σέβεται την ψυχοσύνθεση του παιδικού κοινού, πραγματεύεται το θέμα του τέλους της ζωής το φιλμ και αυτό είναι κάτι που εκτίμησα ιδιαιτέρως.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όμορφο δείγμα ευρωπαϊκού animation που απομακρύνεται από τα άπειρα ευτελή δείγματα του είδους, τα οποία κατακλύζουν κάθε εβδομάδα τις αίθουσες. Κατά έναν περίεργο (θαρρώ) τρόπο απευθύνεται τόσο στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας, όσο και στους ενήλικες συνοδούς – φίλους του κινουμένου σχεδίου. Τα πρώτα θα δουν ένα διδακτικό παραμύθι με μπόλικη σπαζοκεφαλιά, οι δεύτεροι μάλλον θα θυμηθούν τα δικά τους προσχολικά χρόνια.


MORE REVIEWS

MOTHER MARY

Μία pop star σε φάση κρίσης ταυτότητας επιχειρεί να κάνει comeback επαναπροσδιορίζοντας το καλλιτεχνικό της προφίλ και ζητά από τη σχεδιάστρια μόδας η οποία μετατράπηκε σε image maker της στην αρχή της καριέρας της να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουργιο, ξεχωριστό φόρεμα για τις ανάγκες μιας πολυαναμενόμενης performance.

ENZO

Δεκαεξάχρονος γιος καλοβαλμένης αστικής οικογένειας επιλέγει να περάσει το καλοκαίρι του όχι αράζοντας στη ραστώνη της Νότιας Γαλλίας, αλλά δουλεύοντας ως εργάτης σε οικοδομή. Η γνωριμία του με Ουκρανό συνάδελφο τον αναστατώνει, δοκιμάζοντας τις σχέσεις του με τους πάντες.

Η ΜΟΥΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙ ΚΡΟΝΙΝ

Η μικρή κόρη ειδησεογραφικού ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή απάγεται από μυστηριώδη γυναίκα. Οκτώ χρόνια αργότερα, ενώ η οικογένεια των Κάνον ζει πια μόνιμα στο Αλμπουκέρκι, ένα τηλεφώνημα τους ενημερώνει πως η Κέιτι βρέθηκε… μουμιοποιημένη. Ζωντανή!

Η ΕΛΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Κυνηγημένο από τα drones του υπερ-υπολογιστή Quantrix, το μικρό φαντασματάκι Έλι βρίσκει καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένο amusement park που έχει μεταβληθεί σε… κρησφύγετο τεράτων! Από εκεί καταστρώνει σχέδιο σωτηρίας του απαχθέντος θείου της, όμως, το πλάνο της δεν τυγχάνει θερμής… τερατικής υποδοχής.

ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ

Ζευγάρι βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου, χωρίς να είναι ενημερωμένα τα παιδιά τους. Ύστερα από ένα σοβαρό γεγονός που συμβαίνει στη σύζυγο, οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται.