FreeCinema

Follow us

VORTEX (2022)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκασπάρ Νοέ
  • ΚΑΣΤ: Ντάριο Αρτζέντο, Φρανσουάζ Λεμπρίν, Άλεξ Λουτς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 142'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CINOBO

Ηλικιωμένο ζευγάρι βιώνει με βίαιο τρόπο τα τελευταία στάδια του γήρατος, όταν η κατάσταση της άνοιας εκείνης επιβαρύνεται ραγδαία.

Μου άφησε ανάμεικτα (έως και άσχημα) συναισθήματα αυτή η απόπειρα του Γκασπάρ Νοέ, ενός δημιουργού που γουστάρω ιδιαίτερα, με κορυφαίες (και απόλυτα controversial) δουλειές στη φιλμογραφία του. Από κάθε άποψη, ο Νοέ είναι ο πλέον λάθος σκηνοθέτης που θα μπορούσε να καταπιαστεί με το θέμα των γηρατειών. Ίσως δεν είναι τόσο τραγικά… απάνθρωπος και κυνικός όσο ο Μίκαελ Χάνεκε της «Αγάπης» (2012), όμως, ουσιαστικά δεν τρέφει και κάποια μεγαλύτερη συμπάθεια για το είδος μας. Από την άλλη, χωρίς να επιθυμώ να το αναπτύξω περισσότερο (λόγω μακροχρόνιας εμπειρίας με συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού), ο χειρισμός του επάνω στο (βασανιστικό) ζήτημα της άνοιας είναι αφελής και, από ένα σημείο κι έπειτα στη δράση του «Vortex», καταντά αστεία ανόητος.

Η ταινία ξεκινά μ’ ένα φιλμικό κάδρο που ενώνει τις ζωές εκείνου κι εκείνης. Πρόκειται για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι το οποίο περνά τις μέρες του κυρίως κατ’ οίκον, με λιγοστές εξόδους στη γειτονιά, για τα απαραίτητα. Σε μια τέτοια, εκείνη σχεδόν «χάνεται» γυρνοβολώντας σε κοντινά μαγαζιά κι εκείνος την αναζητά πανικόβλητος. Είναι σαφές πως εκείνη έχει αρχίσει να ξεχνά, η άνοια προχωρά με καλπάζοντα ρυθμό κι εκείνος ανησυχεί για κάθε ενδεχόμενο χειρότερου προβλήματος υγείας και των δυο τους, για «ατυχήματα» που μπορεί να έχουν τραγική κατάληξη (όπως το ανοιχτό γκάζι της κουζίνας) ή για αναπάντεχα δικά του συμβάντα (όπως ένα καρδιακό επεισόδιο) που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του, όντας αβοήθητος.

Από τη στιγμή που ο Νοέ θέλει να μας προειδοποιήσει για την κατάσταση εκείνης (μετά από ένα «ευχάριστο διάλλειμα» με την Φρανσουάζ Αρντί να ερμηνεύει το «Mon Amie la Rose»!), το φιλμ… κόβεται στα δύο, μ’ ένα split screen παράλληλης δράσης και τις κάμερες να παρακολουθούν αμφότερους, (κυρίως) καθώς κυκλοφορούν εντός του δαιδαλώδους διαμερίσματός τους, βουτηγμένου σε κινηματογραφικές αναφορές και αφίσες ταινιών (εκείνος δηλώνει πως γράφει ένα βιβλίο με θέμα τα όνειρα στο σινεμά). Ένας ενήλικας γιος, αλλά όχι ακριβώς υπεύθυνος ώστε ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προσπαθεί να τους κατευθύνει προς τη «λύση» ενός ιδρύματος / οίκου ευγηρίας με ανάλογα εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί ν’ ανταπεξέλθει, όμως, ο πατέρας του αρνείται έντονα.

Σταδιακά, το εξαιρετικό εύρημα του split screen (που θα έδινε σπουδαία αποτελέσματα εάν παρέμενε πιστό στην οπτική των πραγμάτων από την αντίστοιχη ματιά των δύο ηρώων) κάνει «νερά», χάνει κάθε ίχνος συνέπειας ως προς το τι θέλει να πει, να δηλώσει και να δείξει, και παρακολουθεί ή παρουσιάζει… άλλα αντί άλλων (με αποθέωση το «μοιρασμένο» διπλό κάδρο ανάμεσα σε μάνα και γιο, μετά την ολοκλήρωση των δύο ωρών του φιλμ, που σχεδόν ακυρώνει το βαθύτερο νόημα της αισθητικής επιλογής του Νοέ για το «Vortex»)! Η δραματοποίηση του καταστασιακού, δε, προχωρά σε σχηματοποιήσεις και θλιβερούς μελοδραματισμούς που ποτέ δεν θα περιμέναμε να δούμε σε ταινία του Νοέ.

Η κατάληξη είναι απελπιστική, ψυχρά αδιάφορη (όσο κι αν ο Νοέ νομίζει ότι αγγίζει το συναίσθημα και τον ανθρώπινο πόνο) και… ψεύτικη. Όπως και το ίδιο το σινεμά, θα μου πείτε. Οποία ειρωνεία.

Ζορζ Ντελρί. «Τα σπίτια είναι για τους ζωντανούς». Ακατοίκητες εικόνες. Από «άλλο» έργο!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Φιλμικό αξιοπερίεργο σχεδόν αποκλειστικά εξαιτίας του πρωταγωνιστικού ρόλου του Ντάριο Αρτζέντο (με το split screen έχει «παίξει» ξανά ο Γκασπάρ Νοέ). Δύσκολο στην παρακολούθησή του φιλμ, που ταλαιπωρεί ακόμη παραπάνω λόγω (αδικαιολόγητα) μεγάλης διάρκειας. Οι θεατές που έχουν βιώσει περιπτώσεις άνοιας σε στενό κοινωνικό ή οικογενειακό περιβάλλον μπορεί και να το δουν ως… προσβολή, οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγουν.


MORE REVIEWS

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΣΧΕΣΗ

Ανίκανη να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία ενός τροχαίου που κόστισε τη ζωή της αδελφής του αρραβωνιαστικού της και του συζύγου εκείνης, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, η Άλισον συνειδητοποιεί πως τα χάπια της θεραπευτικής της αγωγής την έχουν εθίσει άσχημα σε μια συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία. Και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο…

ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Στη Σχολή των Κουνελιών, με το Πάσχα να πλησιάζει, όλοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανάδειξη των νέων Φυλάκων των Χρυσών Αυγών για την εορταστική αυτή περίοδο. Όταν ο Μαξ γίνεται το πρώτο κουνέλι της πόλης που επιλέγεται ποτέ για ν’ αναλάβει αυτή την ευθύνη, ο Λίο, ένα κακό και πονηρό κουνέλι, αποφασίζει να καταστρώσει σχέδιο ώστε να εξαλείψει τα πασχαλινά αυγά και (κατ’ επέκταση) το ίδιο το Πάσχα, σε συνεργασία με τις αλεπούδες. Θα τους σταματήσουν ο Μαξ και οι φίλοι του;

UTAMA: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Ζεύγος ηλικιωμένων, το οποίο ζει στα απομονωμένα υψίπεδα της Βολιβίας, βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του τόπου του, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας.

Η ΛΕΪΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΗΣ

Η Λεϊλά πείθει τα τέσσερα αδέλφια της να συνεισφέρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν ώστε να προβούν σε αγορά καταστήματος, κίνηση που κατά πάσα βεβαιότητα θα τους ξελασπώσει όλους οικονομικά. Ο πατέρας τους, όμως, έχει άλλα σχέδια για την οικογενειακή περιουσία.

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ

Με στόχο να βρει χρηματοδότηση για τις πανεπιστημιακές της έρευνες, η Άλμα δέχεται να παραστήσει τη σύντροφο ενός ανθρωποειδούς robot για τρεις εβδομάδες και να παραδώσει το αποτέλεσμα της «εργασίας» της ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο επιστημονικό project.