FreeCinema

Follow us

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ PARKOUR (2015)

(TRACERS)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντανιέλ Μπενμαγιόρ
  • ΚΑΣΤ: Τέιλορ Λότνερ, Μαρί Αυγκερόπουλος, Άνταμ Ρέινερ, Ράφι Γκαβρόν, Τζόνι Γου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Ποδηλάτης courier που χρωστάει λεφτά στην κινέζικη μαφία, πέφτει πάνω σε καταδιωκόμενο κορίτσι που κάνει εντυπωσιακές κινήσεις parkour. Την ακολουθεί, θα γνωρίσει αυτήν και τη συμμορία της και θα θελήσει να γίνει μέλος κι εκείνος.

Όποιος μπει στην αίθουσα ανυποψίαστος, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία. Η ταινία το λέει από τον τίτλο: «Η Συμμορία του Parkour». Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να δει κανείς και αν δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για το άθλημα, δεν υπάρχει και λόγος να μπει στο σινεμά. Από την άλλη πλευρά… αν σου αρέσει έστω και λίγο αυτό το εντυπωσιακό άθλημα, η ταινία του Ντανιέλ Μπενμαγιόρ σου προσφέρει πλήθος σκηνών και θεαματικών κινήσεων.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει η ταινία, δεν χρειάζεται να έχεις μαγικές ικανότητες για να καταλάβεις πού το πάει. Δεν έχει και τόση σημασία, άλλωστε. Παρακολουθούμε τον Καμ, έναν courier που γυρίζει τη Νέα Υόρκη με το ποδήλατό του και χρωστάει στην κινέζικη μαφία. Επειδή είναι και άτυχος, διαλύει το ποδήλατο όταν θα πέσει πάνω στη Νίκι και θα χάσει και το μεταφορικό του μέσο. Όταν αποκτήσει ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο, θα επιδιώξει να τη βρει ξανά και θα ανακαλύψει ότι η Νίκι είναι μέλος μιας ομάδας που χρησιμοποιεί τις ικανότητές της στο extreme sport όχι αποκλειστικά για αθλητικούς λόγους, αλλά και για να κάνει «ύποπτες» μεταφορές.

Εννοείται ότι υπάρχουν κι άλλα twists, όπως ότι – surprise! – ο Καμ θα ερωτευτεί τη Νίκι, εκείνη θα τα έχει με άλλον, κάποιος δεν θα είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται ότι είναι και… τα λοιπά «γνωστά». Έχει και πολλή σημασία; Σχεδόν καμία. Ολόκληρη η ταινία αποτελεί απλώς μια αφορμή για να γυριστούν εντυπωσιακές σκηνές parkour. Και είναι πράγματι πολύ θεαματικές. Ίσως όχι τόσο στον τρόπο που έχουν γυριστεί, αλλά κυρίως στην ικανότητα των stunt persons, που κάνουν ακραία ακροβατικά σε σκηνές μεγάλης διάρκειας και εμφανώς χωρίς την παρέμβαση CGI.

Ακόμη και οι ηθοποιοί έχουν δουλέψει πολύ σε αυτό το κομμάτι και φαίνεται. Μπορεί να μην έχεις να πεις πολλά για την υποκριτική γκάμα τού Τέιλορ Λότνερ ή της Μαρί Αυγκερόπουλος (δεν τους το ζητάει και η ταινία), αλλά σε σωματικό επίπεδο τα παιδιά ξεσκίστηκαν. Αν υπήρχε ένα σενάριο έστω και λίγο περισσότερο πρωτότυπο, ίσως και το φιλμ να ξέφευγε κάπως από τους περιορισμούς της κατηγορίας «αθλητικό ταινιάκι».

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν κάθε καλοκαίρι βλέπεις το πρωτάθλημα parkour της Σαντορίνης με ανοιχτό το στόμα, θα το κρατήσεις κι εδώ ορθάνοιχτο με τις εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφονται από την κάμερα. Ως ιστορία, σενάριο, ερμηνείες, η ταινία… αποκλείεται από τον πρώτο γύρο!


MORE REVIEWS

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2022

Το κορυφαίο ετήσιο κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας είναι ξανά εθιμικά πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, εκ νέου και υγειονομικών συνθηκών επιτρεπουσών σε χειμερινές αίθουσες αποκλειστικά (ΑΣΤΟΡ, ΔΑΝΑΟ, ΙΝΤΕΑΛ, ΤΡΙΑΝΟΝ και, φέτος για πρώτη φορά, ΑΣΤΥ).

ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Νοσοκομειακή ψυχίατρος καλείται να εξετάσει νεοεισαχθείσα σε κατάσταση κρίσης, η οποία πιστεύει πως κάποια υπερφυσική δύναμη «καταλαμβάνει» τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω της, με αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό ένα αρρωστημένο χαμόγελο. Έξαφνα, αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια της κι εκείνη υποψιάζεται πως πρόκειται για ένα είδος «κατάρας» που, πλέον, πέρασε σ’ αυτήν!

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΑ

Η Χίλντι, μετά την απεξάρτησή της από το αλκοόλ, ανασυνθέτει την καριέρα της στη Νέα Αγγλία, επαναπροσδιορίζοντας αξίες οικημάτων και ζωής, μιλώντας απευθείας στην κάμερα, «στα κορίτσια της» (δύο πανέμορφα σκυλιά και όχι στις κόρες της), στον ψυχίατρο της περιοχής και στον Φρανκ, ένα παλιό της flirt που αναθερμαίνεται. Το οικογενειακό (και όχι μόνο) περιβάλλον θα εκφράσει ανησυχία και gay πρώην σύζυγος θα παρευρεθεί σε δείπνο, κατά το οποίο η Χίλντι μας εξηγεί γιατί τους άφησε να τη στείλουν στην απεξάρτηση και πώς είναι η ζωή της τώρα.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Μία δραματοποιημένη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας των Αγκότζι, μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών οι οποίες προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

Η ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Όταν δεξαμενή άντλησης πετρελαίου στις νορβηγικές ακτές καταρρέει, διασώστες και ερευνητές ανακαλύπτουν πως το γεγονός οφείλεται σε κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του συνηθισμένου ατυχήματος.

MR KLEIN

MR KLEIN

Άμα κόβανε την ιστορία κι αφήνανε μόνο τα χοροπηδητά και τα ακροβατικά, θα ήτανε και γαμώ τα ταινιάκια…