FreeCinema

Follow us

TOM & JERRY (2021)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τιμ Στόρι
  • ΚΑΣΤ: Κλόι Γκρέις Μορέτς, Μάικλ Πένια, Τζόρνταν Μπόλγκερ, Ρομπ Ντιλέινι, Πάτσι Φεράν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Νεαρή καταφερτζού πιάνει δουλειά στο Royal Gate Hotel της Νέας Υόρκης και βρίσκει το μπελά της με ποντικάκι που αποφασίζει να «μετακομίσει» εκεί. Τι θα χρειαστεί για να το ξαποστείλει; Μια γάτα, μήπως;

Τούτο το τεράστιας δημοτικότητας animated franchise αντιπαλότητας μεταξύ ενός πανέξυπνου ποντικιού και μιας αφελέστατης και όχι ακριβώς σπιρτόζας γάτας ξεκινά από το 1940 με εκατοντάδες μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες ακόμη και σήμερα αγαπιούνται από κοινό κάθε ηλικίας. Το φετινό και κινηματογραφικό φιλμ μεγάλου μήκους «Tom & Jerry» αποτελεί ένα είδος «refresh» των δύο classic ηρώων, τοποθετημένο σ’ ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, με το κινούμενο σχέδιο να συνυπάρχει με το σύμπαν των ανθρώπινων χαρακτήρων της ταινίας. Και επειδή μιλάμε για μεγάλη παραγωγή του studio της Warner Bros., είναι περιττό να σχολιαστεί το επίπεδο της δουλειάς που έχει γίνει εδώ. Απλά, το target group της δεν θα δύναται να διαβάσει την κριτική μου… άνευ διδασκάλου ή γονέα!

Κάνοντας ultra hip μπάσιμο με το «Can I Kick It?» των A Tribe Called Quest για υπόκρουση, δεχόμαστε πως ο Τομ και ο Τζέρι μπορούν να ζουν στη σημερινή Νέα Υόρκη και (πάντοτε!) να ζοχαδιάζουν αλλήλους! Ο ποντικός Τζέρι θα βρει καταφύγιο σ’ ένα χλιδάτο ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο θα στήσει το μικροσκοπικό του τσαρδί. Όπως είθισται, τα ποντίκια δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και μια ζόρικη νεαρά, που μόλις ξεκίνησε να εργάζεται εκεί με δόλο, αναλαμβάνει να ξεφορτωθεί τον Τζέρι για να σώσει το πόστο της και την τιμή του ξενοδοχείου. Ο γάτος Τομ, μπατίρης κι άστεγος, θα μυριστεί το ποντικάκι και θα συμμετάσχει στην επιχείρηση του διωγμού του. Φυσικά, καμία προσπάθεια δεν θα στεφθεί με επιτυχία…

Το φιλμ του Τιμ Στόρι δεν επιχειρεί να πείσει σαν κάτι το «ώριμο», ούτε και ταυτίζεται καλύτερα με τους γονείς των ανηλίκων, που όμως θα «ψαρώσουν» κι εκείνοι με το συνδυασμό του live action με οτιδήποτε animated από το ζωικό βασίλειο (από ψαράκι γυάλας μέχρι και τίγρη κι ελέφαντες διαθέτει το «καστ» – τα τελευταία για τις ανάγκες exotic γαμήλιου party). Η δράση και τα gags είναι ασταμάτητα, όπως σ’ ένα μικρού μήκους φιλμάκι κινουμένων σχεδίων, και ενίοτε (θα) εντυπωσιάζεσαι από το τεχνικό μέρος της παραγωγής, καθώς θα συνειδητοποιείς τις δυσκολίες του συγχρονισμού των εφέ και των σχετικών trick που σίγουρα απαιτούσαν τα γυρίσματα στους (εξ ολοκλήρου) φυσικούς χώρους, έτσι ώστε πάνω εκεί να λειτουργήσουν κατόπιν οι animated ήρωες. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν προσχολικές ηλικίες ή παιδάκια του Δημοτικού. Αυτά θα καλοπεράσουν με το θέαμα που προσφέρει το «Tom & Jerry».

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Εάν μπορείς και διαβάζεις αυτό το κείμενο, όχι. Το έργο είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για παιδιά, αποτελεί μία απόλυτα safe επιλογή για κινηματογραφική έξοδο γονέων με τέκνα πολύ μικρών ηλικιών και εξαιτίας της διαχρονικής αγάπης που τρέφει το κοινό απέναντι στον Τομ και τον Τζέρι, δε σημαίνει πως ο ενήλικας θεατής θα υποφέρει. Απλά, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάτι που δεν φτιάχτηκε για εκείνον. Στο πλαίσιο μιας σεβαστού επιπέδου στουντιακής παραγωγής, το φιλμ είναι αψεγάδιαστο και κάνει τη δουλειά του. Ψυχαγωγεί. Σκέτα.


MORE REVIEWS

ΓΑΖΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Ηλικιωμένος ψαράς στη Γάζα είναι κρυφά ερωτευμένος με γυναίκα που βλέπει καθημερινά στην αγορά. Η τυχαία ανεύρεση αρχαίου αγάλματος περιπλέκει τα αισθηματικά του προβλήματα.

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ

Σ’ ένα απομακρυσμένο, παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής τούβλων, ένας άνδρας θα «παίξει» το τελευταίο χαρτί της προσωπικής του επανάστασης, όταν το αφεντικό ανακοινώσει το κλείσιμό του και, συνακόλουθα, την απόλυση των λιγοστών εργαζόμενων σ’ αυτό.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΓΑΜΟ

Δέκα χρόνια σχέσης, γάμου και χωρισμού, μέσα από στιγμές της ζωής της Μαριάν και του Γιόχαν.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ

Φιλόδοξος τυχοδιώκτης, με ταλέντο να χειραγωγεί τους ανθρώπους, ανέρχεται κοινωνικά παριστάνοντας το μέντιουμ και σε συνδυασμό με μία ψυχίατρο δίχως ηθικές αναστολές, ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο, παραγνωρίζοντας τη σημασία του… «απ' τα ψηλά στα χαμηλά».

ΡΑΪΝΕΡ ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, όπως την όρισε η σκηνοθετική του καριέρα μέσα στο διάστημα μιας δεκαπενταετίας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Θα πω στη μαμά μου να με πάει, θέλω να δω τον γατούλη με το ποντικάκι! Και να φάω ποπκόρν και ζαχαρωτά! (Είμαι με τον Τζέρι. Γιατί κερδάει.)