FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ (1987)

  • ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης
  • ΚΑΣΤ: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μειωτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά, Κατερίνα Κυριακώδη
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 62'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Δύο 10χρονα αγόρια μαλώνουν και χωρίζουν πάνω που τελειώνει το σχολείο, μα συναντιούνται ξανά το καλοκαίρι κι ωριμάζουν μέσα από διάφορα μικροπεριστατικά.

Τούτη η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δήμου Αβδελιώδη ήταν η μεγάλη έκπληξη του 27ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (το 1986), από το οποίο και έφυγε με μία «ειδική μνεία» από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Φτιαγμένη με ελάχιστα μέσα, αλλά όχι φτωχική, και μ’ ένα θέμα που έρχεται σε καταφανή διάσταση με τη συνήθη θεματολογία του κινηματογράφου μας, αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική από άλλες «μεγάλες» παραγωγές και πολύ πιο δελεαστική απ’ αυτές. Και παραμένει μέχρι σήμερα μία καθαρόαιμη ταινία με παιδιά, μία από τις ελάχιστες (και εξαιρετικές) παιδικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η δράση τοποθετείται στη Χίο του 1960, λίγες ημέρες προτού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τότε είναι που χαλάει η φιλία ανάμεσα σε δύο αγόρια, τον Γιάννη (Γιάννης Αβδελιώδης) και τον Βαγγέλη (Νίκος Μειωτέρης), χωρίς κανένα απ’ αυτά να το θέλει πραγματικά. Ήταν μία άτυχη στιγμή, που δεν θ’ αργήσει να ξεπεραστεί, καθώς τα δύο παιδιά θα ξανασυναντηθούν σε διάφορες στιγμές της κοινωνικής ζωής του νησιού. Στις εκδηλώσεις αυτές θα ζήσουν το «δικό» τους καλοκαίρι, συντροφιά με όλους τους άλλους πιτσιρικάδες και συνομήλικούς τους, το οποίο περνά χωρίς να το καταλάβουν.

Ο σκηνοθέτης κοιτάζει τον κόσμο με το καθαρό βλέμμα του ανθρώπου μιας άλλης εποχής κι ενός άλλου κόσμου, όπου ο αυθορμητισμός, η φρεσκάδα και η ελεύθερη άσκηση της φαντασίας ήταν πράγματα εφικτά και δεν υπόκειτο σε αναστολές, αλλά ούτε και σε περιορισμούς. Μεταχειρίζεται με αυθεντικότητα ένα πραγματικά πρωτογενές υλικό, κινεί με απόλυτη ελευθερία την κάμερά του, για να καταγράψει τα μικροπεριστατικά από τις διακοπές των ανήλικων πρωταγωνιστών του, σε ανοικτούς ως επί το πλείστον χώρους, και αποδεσμεύει μία ανενδοίαστη ευαισθησία, τρυφερότητα, πικρία και ρομαντική διάθεση αναπόλησης.

Παρόλο που τα γεγονότα που παρακολουθούμε μοιάζουν αποσπασματικά και ετερόκλητα μεταξύ είναι, δένονται το ένα με το άλλο με διαβολική εξυπνάδα, γνώση και συνέπεια, ο δε εικονικός κόσμος του φιλμ, γραφικός σε κάποιο βαθμό, συνεπαίρνει τον θεατή και τον προ(σ)καλεί για μία αναδρομική κατάδυση στον σκωπτικό αναρχισμό και τη νεανική τρέλα των μικρών «σατανάδων», που θαρρείς κι έχουν βγει από τα προσωπικά βιώματα των παιδικών χρόνων του ίδιου του Αβδελιώδη. Οι αλκυονίδες ημέρες είναι της νιότης του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

40 χρόνια από τη δημιουργία της, η ταινία ξαναβγαίνει (για πολλοστή φορά – ήδη προϋπήρχε και άλλη κριτική της στο FREE CINEMA, από το 2017) στις αίθουσες στην αναθεωρημένη εκδοχή του σκηνοθέτη της, που έχει μικρότερη διάρκεια της αρχικής (ήταν 75 λεπτά)! Δεν την ξαναείδα. Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο μου «101 Ελληνικές Ταινίες που Πρέπει να τις Δεις Πριν Πεθάνεις» (εκδόσεις Οξύ). Να σημειώσω ότι ο τίτλος παραπέμπει στα μαστιχόδενδρα, ότι η ταινία είναι γυρισμένη στη Χίο, τόπο καταγωγής του Δήμου Αβδελιώδη, και ότι είναι μία από τις σημαντικές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Η προβολή της συνοδεύεται από τη μικρού μήκους «Αθέμιτος Συναγωνισμός», μία κωμωδία στο ύφος των πρώτων έργων του Τσάρλι Τσάπλιν, που μας είχε πρωτοφέρει σε επαφή με τη naïf τεχνοτροπία του Αβδελιώδη. Λιτή, γοητευτική και βαθιά κινηματογραφική.


MORE REVIEWS

28 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Για λόγους επιβίωσης, ο Σπάικ υποχρεώνεται να γίνει μέλος της συμμορίας του Τζίμι Κρίσταλ, ενώ ο δόκτωρ Κέλσον αποκτά έναν πολλά υποσχόμενο βηματισμό στην επικοινωνία με το «alpha» ζόμπι το οποίο αποφασίζει να βαπτίσει… Σαμψών!

ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΣΗ

Μια μέρα με φαΐ, πιοτό και μουχαμπέτι σ’ ένα σπίτι κάπου στην Κορέα.

KONTINENTAL '25

Σε μια πόλη της Τρανσυλβανίας, μια δικαστική υπάλληλος καλείται να εκτελέσει τα καθήκοντά της και, συνοδεία αστυνομικών, να κάνει έξωση σ’ έναν κακομοίρη που χρησιμοποιεί για στέγη μια ημιυπόγεια αποθήκη. Η αυτοκτονία του θα της προκαλέσει βάρος στη συνείδησή της και θα αναζητήσει μια κάποια λύτρωση… αφηγούμενη την όλη ιστορία στους πάντες!

MARTY SUPREME

Ο Μάρτι Μάουζερ έχει ένα όνειρο. Και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει να το πραγματοποιήσει. Εκτός από τη ζωή την ίδια…

ΡΟΥΦΟΥΣ: Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΟΛΥΜΠΙ

Θαλάσσιος δράκος που κολύμπι δεν ξέρει, για να γλιτώσει το νησί του μαγικό κασκόλ πρέπει να φέρει. Η μόνη που μπορεί καινούργιο να πλέξει είναι η θειά του η Μπέσυ, μην όμως μπλέξει με τον θρύλο της Νέσυ;