FreeCinema

Follow us

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ (2017)

(THE SHACK)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στιούαρτ Χέιζελνταϊν
  • ΚΑΣΤ: Σαμ Γουέρθινγκτον, Οκτέιβια Σπένσερ, Ράντα Μίτσελ, Τιμ ΜακΓκρο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 132'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας έχουν δοκιμάσει την πίστη ενός οικογενειάρχη. Ένα ξαφνικό κάλεσμα στον τόπο που έχει συνδεθεί με ένα σοβαρό πλήγμα στη ζωή του, θα δώσει την αφορμή για μια νέα αρχή.

Λίγο πρόωρα, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία θα ταίριαζε πολύ περισσότερο, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες αυτό το «χριστιανικό» δράμα, που επιχειρεί να ανανεώσει κάπως την οικογενειακή ταινία του είδους. Όχι ότι δεν προσπαθεί, αλλά το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει κανέναν, ούτε και μερικές αξιοπρεπείς ερμηνείες.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μακ, έχει περάσει πολλά στη ζωή του. Έναν πατέρα, που βλέπουμε πριν ακόμη πέσουν οι τίτλοι έναρξης, να εκδηλώνει τον αλκοολισμό και τη βία του στην οικογένεια. Ο μικρός τότε Μακ, μέσα από την επαφή του με μια γειτόνισσα, θα προχωρήσει σε μια πράξη που θα μπορούσε να τον καταδιώκει για όλη του τη ζωή – αν δεν συνέβαινε κάτι πολύ χειρότερο αρκετά χρόνια μετά, το οποίο θα σημαδέψει ολόκληρη την οικογένεια: ο θάνατος της κόρης του, έπειτα από την απαγωγή της. Είναι ένα γεγονός που πνίγει ολόκληρη τη φαμίλια σε βαθιά θλίψη και περισσότερο τον Μακ, που δεν έχει – σύμφωνα με το σενάριο – το αποκούμπι της Πίστης.

Αρκετόν καιρό αργότερα, δέχεται μια πρόσκληση να βρεθεί σε μια καλύβα. Είναι η ίδια καλύβα στην οποία είχε δολοφονηθεί η κόρη του, το σημείο που έχει δώσει την αφορμή για έναν πόνο που δεν ξεπερνιέται. Τι θα βρει εκεί; Ένα πολυεθνικό τρίο, με μια Αφροαμερικανή γυναίκα που είναι ο Θεός, έναν Άραβα Χριστό και μια Ασιάτισσα στον ρόλο του Αγίου Πνεύματος. Αυτό που θέλουν να καταφέρουν είναι να κάνουν τον Μακ να επανέλθει στη ζωή, να αντιμετωπίσει την οργή του για τη ζωή και τον Θεό, με λίγα λόγια να ξαναπιστέψει.

Ελπίζω να μην υπάρχουν πολλές απορίες για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι δα και καμιά ταινία μεγάλης ανατροπής. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Ότι αν και βασίζεται σε ένα εύρημα, κατά τα άλλα πάει με τον – γλυκανάλατο – σταυρό στο χέρι. Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές, δεν κερδίζεις την πίστη του άλλου. Ούτε και του θεατή. Το εύρημα της Θεού είναι καλό και το κάνει σαφώς καλύτερο η ερμηνεία της Οκτέιβια Σπένσερ, που μια ματιά ρίχνει και είναι σα να έχει αναλύσει δέκα σελίδες σενάριο. Το οποίο, ωστόσο, είναι πολύ ταπεινό για να της δώσει ικανές πάσες. Ο Σαμ Γουέρθινγκτον από την άλλη είναι πολύ ουδέτερος για να σε κάνει να συμπάσχεις, κάτι που τελικά καταφέρνει μόνο η τεράστια διάρκεια της ταινίας, η οποία σε οδηγεί βασανιστικά προς τον σταυρό του μαρτυρίου.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μια εξαιρετική Οκτέιβια Σπένσερ στον ρόλο της Θεού και κάποια δόση χιούμορ, δεν είναι ικανά να σε κάνουν να πιστέψεις στην προσπάθεια του «Αναζητώντας την Αλήθεια» να κάνει μια σύγχρονη και ελκυστική ταινία γύρω από τη θρησκευτική πίστη. Τα 132 λεπτά της, όμως, μάλλον περισσότερο σε κάνουν να πεις ότι δεν υπάρχει Θεός.


MORE REVIEWS

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΟΪ

Δύο οικογένειες που πρόκειται να συμπεθερέψουν υποβάλλονται (δίχως να το γνωρίζουν) σε test DNA από τη μέλλουσα νύφη, με παράδοξα ανατρεπτικά αποτελέσματα σχετικά με την καταγωγή τους.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι μια χοντρή μαύρη και λέει ότι είναι ο Θεός. Πιο εύκολα σήκωνα Επιτάφιο… μόνος μου!