FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (2013)

(THE HOUSE OF MAGIC)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπεν Στάσεν, Ζερεμί Ντεγκρισόν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Ένα άρτι ανεπιθύμητο, αδέσποτο γατάκι βρίσκει καταφύγιο στο εκκεντρικό σπίτι ενός ηλικιωμένου ταχυδακτυλουργού και μαζί με τα υπόλοιπα κατοικίδιά του, καθώς και τα απίθανα, αυτοσχέδια ρομποτάκια του, σκαρφίζεται απίθανους τρόπους για να κρατήσουν τον προικοθήρα ανιψιό του μακριά.

Φαντάσου. Βάζεις στο blender λίγο από «Μόνος στο Σπίτι», μια στάλα από «Ψηλά στον Ουρανό» και γενναίες δόσεις από κάτι σαν ευφάνταστο τρενάκι του τρόμου σε luna park, και παίρνεις μια πολύ καλή ιδέα για το πού κινείται σεναριακά αυτό το animation. Μην περιμένεις, λοιπόν, καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία, βάθος χαρακτήρων και πλοκής ή εύστοχα, διαπεραστικά ειπωμένα παιδαγωγικά μηνύματα. Επίσης, ναι, η άψογη HD όψη του θα σου φέρει πολύ στο μυαλό τα περισσότερα από τα καλλιτεχνήματα της Pixar και – εξαιτίας της μεταγλώττισης, προφανώς – ο ήχος κάνει παράξενα νερά (με τις φωνές απάντων των ηρώων στο high και όλους τους άλλους, περιβαλλοντολογικούς θορύβους, στο low).

Ωστόσο, τα ανήλικα ή ενήλικα μάτια σου, θα κάνουν, περισσότερο ή λιγότερο, party με τις απίθανες – κανονικά roller coaster – περιπέτειες / κούρσες πάνω κάτω και πλαγίως σε κάθε κινητή ή σταθερή επιφάνεια του σπιτιού (του γατιού κατά την άφιξή του στο σπίτι, το μουσικοχορευτικό καλωσόρισμά του από τον ταχυδακτυλουργό, του κυνηγητού στον… γκρεμό της στέγης, ή της πτώσης της ποντικίνας στο εσωτερικό τής μπουλντόζας κατεδάφισης), και με τα εντυπωσιακά περίπλοκα τεχνάσματα – εναλλακτικά τρενάκια του τρόμου που στήνονται για το διωγμό των υποψήφιων αγοραστών του σπιτιού (με κορυφαίο την επίθεση στη μαντάμ με τα γυαλιά, στην κουζίνα και πιο… πολύχρωμα εντυπωσιακό εκείνο εναντίων των μεταφορέων). Όλα τους ενισχυμένα με όχι ιδιαίτερα ευφάνταστα, αλλά άκρως αποτελεσματικά υποκειμενικά πλάνα (POV), πληθωρική προοπτική και γενναιόδωρο βάθος πεδίου, που μαρτυρούν τη 3D (όπως φτιάχτηκε και προβλήθηκε στο εξωτερικό) καταγωγή τού φιλμ και δουλεύουν εξίσου υποβλητικά και στο 2D. Και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσεις εσύ, πάντως, εγώ ομολογώ πως ξεκαρδίστηκα με το χαιρέκακο φινάλε, όσο προβλέψιμο κι αν ήταν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σαφώς, αν είσαι ανήλικο μέχρι 10 χρονών. Εάν, αντίθετα, είσαι ενήλικος, μόνος σου δεν πας (όπως στα μικρά ή μεγάλα αριστουργήματα της Pixar), μεν, ως συνοδός μούλικου δεν θα υποφέρεις όπως σε άλλα animation και μη του σωρού (Barbie, πες αλεύρι…) και ενδέχεται να το διασκεδάσεις δεόντως, ξαναζώντας περασμένες ή πρόσφατες περιπέτειές σου στο luna park, δε.


MORE REVIEWS

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΟΪ

Δύο οικογένειες που πρόκειται να συμπεθερέψουν υποβάλλονται (δίχως να το γνωρίζουν) σε test DNA από τη μέλλουσα νύφη, με παράδοξα ανατρεπτικά αποτελέσματα σχετικά με την καταγωγή τους.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.