FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (2013)

(THE HOUSE OF MAGIC)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπεν Στάσεν, Ζερεμί Ντεγκρισόν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Ένα άρτι ανεπιθύμητο, αδέσποτο γατάκι βρίσκει καταφύγιο στο εκκεντρικό σπίτι ενός ηλικιωμένου ταχυδακτυλουργού και μαζί με τα υπόλοιπα κατοικίδιά του, καθώς και τα απίθανα, αυτοσχέδια ρομποτάκια του, σκαρφίζεται απίθανους τρόπους για να κρατήσουν τον προικοθήρα ανιψιό του μακριά.

Φαντάσου. Βάζεις στο blender λίγο από «Μόνος στο Σπίτι», μια στάλα από «Ψηλά στον Ουρανό» και γενναίες δόσεις από κάτι σαν ευφάνταστο τρενάκι του τρόμου σε luna park, και παίρνεις μια πολύ καλή ιδέα για το πού κινείται σεναριακά αυτό το animation. Μην περιμένεις, λοιπόν, καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία, βάθος χαρακτήρων και πλοκής ή εύστοχα, διαπεραστικά ειπωμένα παιδαγωγικά μηνύματα. Επίσης, ναι, η άψογη HD όψη του θα σου φέρει πολύ στο μυαλό τα περισσότερα από τα καλλιτεχνήματα της Pixar και – εξαιτίας της μεταγλώττισης, προφανώς – ο ήχος κάνει παράξενα νερά (με τις φωνές απάντων των ηρώων στο high και όλους τους άλλους, περιβαλλοντολογικούς θορύβους, στο low).

Ωστόσο, τα ανήλικα ή ενήλικα μάτια σου, θα κάνουν, περισσότερο ή λιγότερο, party με τις απίθανες – κανονικά roller coaster – περιπέτειες / κούρσες πάνω κάτω και πλαγίως σε κάθε κινητή ή σταθερή επιφάνεια του σπιτιού (του γατιού κατά την άφιξή του στο σπίτι, το μουσικοχορευτικό καλωσόρισμά του από τον ταχυδακτυλουργό, του κυνηγητού στον… γκρεμό της στέγης, ή της πτώσης της ποντικίνας στο εσωτερικό τής μπουλντόζας κατεδάφισης), και με τα εντυπωσιακά περίπλοκα τεχνάσματα – εναλλακτικά τρενάκια του τρόμου που στήνονται για το διωγμό των υποψήφιων αγοραστών του σπιτιού (με κορυφαίο την επίθεση στη μαντάμ με τα γυαλιά, στην κουζίνα και πιο… πολύχρωμα εντυπωσιακό εκείνο εναντίων των μεταφορέων). Όλα τους ενισχυμένα με όχι ιδιαίτερα ευφάνταστα, αλλά άκρως αποτελεσματικά υποκειμενικά πλάνα (POV), πληθωρική προοπτική και γενναιόδωρο βάθος πεδίου, που μαρτυρούν τη 3D (όπως φτιάχτηκε και προβλήθηκε στο εξωτερικό) καταγωγή τού φιλμ και δουλεύουν εξίσου υποβλητικά και στο 2D. Και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσεις εσύ, πάντως, εγώ ομολογώ πως ξεκαρδίστηκα με το χαιρέκακο φινάλε, όσο προβλέψιμο κι αν ήταν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σαφώς, αν είσαι ανήλικο μέχρι 10 χρονών. Εάν, αντίθετα, είσαι ενήλικος, μόνος σου δεν πας (όπως στα μικρά ή μεγάλα αριστουργήματα της Pixar), μεν, ως συνοδός μούλικου δεν θα υποφέρεις όπως σε άλλα animation και μη του σωρού (Barbie, πες αλεύρι…) και ενδέχεται να το διασκεδάσεις δεόντως, ξαναζώντας περασμένες ή πρόσφατες περιπέτειές σου στο luna park, δε.


MORE REVIEWS

BONES AND ALL

Στην Αμερική του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ένα κορίτσι που αρέσκεται στο να τρώει ανθρώπινη σάρκα παίρνει τους δρόμους σε αναζήτηση της «χαμένης» μητέρας της και κάποιας πιθανής εξήγησης για την κατάσταση που βιώνει. Στη μοναχική της πορεία, θα βρεθεί η στιγμή που θα… οσμιστεί την παρουσία ενός αγοριού με το οποίο μοιράζεται το ίδιο «μυστικό».

ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητική αποστολή ανακαλύπτει «μαγικό» φυτό, του οποίου οι καρποί χαρίζουν δύναμη ενέργειας ωφέλιμη για την καθημερινότητα της κοινωνίας των Αβαλονιανών. Όταν οι καλλιέργειες του φυτού προσβάλλονται από μυστηριώδη «ιό», μονάχα τα έγκατα της γης μπορούν να δώσουν μια αποτελεσματική απάντηση σχετικά με τον επερχόμενο κίνδυνο.

ΠΙΝΟΚΙΟ ΤΟΥ ΓΚΙΓΙΕΡΜΟ ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ

Ο Τζεπέτο έχει χάσει το παιδί του, φτιάχνει μια ξύλινη μαριονέτα αγοριού και… εντάξει, τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε ήδη, μη σας πω κι από το 1940 (τουλάχιστον)!

THE FABELMANS

Από «μπαγκάζι» του πατέρα του μέχρι «υποχρέωση» ανατροφής από τη μητέρα του, ο μικρός Σάμι βρίσκει το ιδανικό καταφύγιο στη φαντασία της κινηματογραφικής εμπειρίας και προσπαθεί να γίνει μέρος αυτού του (καλύτερου) «κόσμου».

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2022

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, είναι και πάλι εδώ και γιορτάζει τα 35α γενέθλιά του! Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 24/11 μέχρι την Τετάρτη 30/11 στους αθηναϊκούς κινηματογράφους ΕΛΛΗ και ΑΝΔΟΡΑ.