FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (2013)

(THE HOUSE OF MAGIC)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπεν Στάσεν, Ζερεμί Ντεγκρισόν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ / SEVEN FILMS

Ένα άρτι ανεπιθύμητο, αδέσποτο γατάκι βρίσκει καταφύγιο στο εκκεντρικό σπίτι ενός ηλικιωμένου ταχυδακτυλουργού και μαζί με τα υπόλοιπα κατοικίδιά του, καθώς και τα απίθανα, αυτοσχέδια ρομποτάκια του, σκαρφίζεται απίθανους τρόπους για να κρατήσουν τον προικοθήρα ανιψιό του μακριά.

Φαντάσου. Βάζεις στο blender λίγο από «Μόνος στο Σπίτι», μια στάλα από «Ψηλά στον Ουρανό» και γενναίες δόσεις από κάτι σαν ευφάνταστο τρενάκι του τρόμου σε luna park, και παίρνεις μια πολύ καλή ιδέα για το πού κινείται σεναριακά αυτό το animation. Μην περιμένεις, λοιπόν, καμιά ιδιαίτερη πρωτοτυπία, βάθος χαρακτήρων και πλοκής ή εύστοχα, διαπεραστικά ειπωμένα παιδαγωγικά μηνύματα. Επίσης, ναι, η άψογη HD όψη του θα σου φέρει πολύ στο μυαλό τα περισσότερα από τα καλλιτεχνήματα της Pixar και – εξαιτίας της μεταγλώττισης, προφανώς – ο ήχος κάνει παράξενα νερά (με τις φωνές απάντων των ηρώων στο high και όλους τους άλλους, περιβαλλοντολογικούς θορύβους, στο low).

Ωστόσο, τα ανήλικα ή ενήλικα μάτια σου, θα κάνουν, περισσότερο ή λιγότερο, party με τις απίθανες – κανονικά roller coaster – περιπέτειες / κούρσες πάνω κάτω και πλαγίως σε κάθε κινητή ή σταθερή επιφάνεια του σπιτιού (του γατιού κατά την άφιξή του στο σπίτι, το μουσικοχορευτικό καλωσόρισμά του από τον ταχυδακτυλουργό, του κυνηγητού στον… γκρεμό της στέγης, ή της πτώσης της ποντικίνας στο εσωτερικό τής μπουλντόζας κατεδάφισης), και με τα εντυπωσιακά περίπλοκα τεχνάσματα – εναλλακτικά τρενάκια του τρόμου που στήνονται για το διωγμό των υποψήφιων αγοραστών του σπιτιού (με κορυφαίο την επίθεση στη μαντάμ με τα γυαλιά, στην κουζίνα και πιο… πολύχρωμα εντυπωσιακό εκείνο εναντίων των μεταφορέων). Όλα τους ενισχυμένα με όχι ιδιαίτερα ευφάνταστα, αλλά άκρως αποτελεσματικά υποκειμενικά πλάνα (POV), πληθωρική προοπτική και γενναιόδωρο βάθος πεδίου, που μαρτυρούν τη 3D (όπως φτιάχτηκε και προβλήθηκε στο εξωτερικό) καταγωγή τού φιλμ και δουλεύουν εξίσου υποβλητικά και στο 2D. Και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσεις εσύ, πάντως, εγώ ομολογώ πως ξεκαρδίστηκα με το χαιρέκακο φινάλε, όσο προβλέψιμο κι αν ήταν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σαφώς, αν είσαι ανήλικο μέχρι 10 χρονών. Εάν, αντίθετα, είσαι ενήλικος, μόνος σου δεν πας (όπως στα μικρά ή μεγάλα αριστουργήματα της Pixar), μεν, ως συνοδός μούλικου δεν θα υποφέρεις όπως σε άλλα animation και μη του σωρού (Barbie, πες αλεύρι…) και ενδέχεται να το διασκεδάσεις δεόντως, ξαναζώντας περασμένες ή πρόσφατες περιπέτειές σου στο luna park, δε.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.