FreeCinema

Follow us

THE DEEP (2012)

(DJUPIO)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπάλτασαρ Κορμάκουρ
  • ΚΑΣΤ: Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον, Στεφάν Χάλουρ Στεφάνσον, Γιόχαν Γιόχανσον
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VIDEORAMA

Ένα ψαράδικο πλοίο ναυαγεί στα ανοιχτά της Ισλανδίας και ο μόνος που μένει ζωντανός στα παγωμένα νερά είναι ο Γκούλι, ένας εικοσάρης παχύσαρκος ψαράς, που σώζεται, αφού κολυμπήσει για έξι ώρες. Στη συνέχεια, θα γίνει αντικείμενο μελέτης από γιατρούς, ενώ προσπαθεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Ως δράμα επιβίωσης, το «The Deep» είναι μια ταινία δεξιοτεχνικά φτιαγμένη, με την αναγκαία κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και μια θαρραλέα ερμηνεία από τον Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον. Είναι, όμως, μόνο η… μισή ταινία. Στη συνέχεια η ιστορία μεταφέρεται σε νοσοκομειακές μελέτες, όπου αναζητείται μια εξήγηση για το πώς ο ψαράς Γκούλι έμεινε ζωντανός στα παγωμένα νερά, αν και η απάντηση είναι απλώς ότι ήταν παχύσαρκος.

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία και σε έναν θεατρικό μονόλογο που ακολούθησε, η ταινία διαδραματίζεται το Μάρτιο του 1984 και παρακολουθεί τον Γκούλι και τους άλλους ψαράδες που αποτελούν το πλήρωμα του αλιευτικού «Breki», το οποίο βγαίνει στα άγρια νερά. Ένα ατύχημα, ωστόσο, θα κάνει το σκάφος να τουμπάρει και να βυθιστεί. Ένας προς ένας, οι σύντροφοι του Γκούλι θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή στον παγωμένο βυθό (του τίτλου).

Είναι οι πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας (κάτι σαν minimal και indie εκδοχή της «Καταιγίδας»), για τις ανάγκες των οποίων ο Κορμάκουρ βύθισε ένα σκάφος και έβαλε τον πρωταγωνιστή του να κολυμπήσει για ατέλειωτες ώρες στη θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν καθόλου εφέ. Το λειτουργικά δραματικό γύρισμα έχει και βαθιά συναισθηματική επίδραση, χωρίς να εκβιάζεται ο θεατής με υπερβολές, μουσικές και τα σχετικά… βιολιά. Αρκεί η μοναξιά του ναυαγού μπροστά στο μέγεθος με το οποίο έχει να αναμετρηθεί.

Από εκεί και πέρα, με την ανέλπιστη σωτηρία τού Γκούλι και τη μεταφορά του σε διάφορες κλινικές, η ταινία αποπροσανατολίζει το θεατή. Ανεξήγητα, ο Κορμάκουρ αποφασίζει να αφιερώσει τον μισό σχεδόν χρόνο σε αυτό το μέρος, το οποίο ξεδιπλώνεται αργά, με επαναλήψεις και χωρίς ενδιαφέρον, σε τέτοιο βαθμό, ώστε στη σύντομη διάρκεια του φιλμ, οι έντονες σκηνές που είχες δει λιγότερο από μια ώρα νωρίτερα, να γίνονται παρελθόν.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σε ενθουσιάζουν οι αληθινές ιστορίες και τα δράματα επιβίωσης; Θα βρεις το «The Deep» συναρπαστικό, αλλά από τη μέση και μετά θα πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις. Σημειώνουμε ότι δεν παίζει ο… Τομ Χανκς, οπότε το χολιγουντιανό λούστρο ξέχασέ το.


MORE REVIEWS

ΓΑΖΑ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Ηλικιωμένος ψαράς στη Γάζα είναι κρυφά ερωτευμένος με γυναίκα που βλέπει καθημερινά στην αγορά. Η τυχαία ανεύρεση αρχαίου αγάλματος περιπλέκει τα αισθηματικά του προβλήματα.

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ

Σ’ ένα απομακρυσμένο, παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής τούβλων, ένας άνδρας θα «παίξει» το τελευταίο χαρτί της προσωπικής του επανάστασης, όταν το αφεντικό ανακοινώσει το κλείσιμό του και, συνακόλουθα, την απόλυση των λιγοστών εργαζόμενων σ’ αυτό.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΓΑΜΟ

Δέκα χρόνια σχέσης, γάμου και χωρισμού, μέσα από στιγμές της ζωής της Μαριάν και του Γιόχαν.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΨΥΧΩΝ

Φιλόδοξος τυχοδιώκτης, με ταλέντο να χειραγωγεί τους ανθρώπους, ανέρχεται κοινωνικά παριστάνοντας το μέντιουμ και σε συνδυασμό με μία ψυχίατρο δίχως ηθικές αναστολές, ετοιμάζεται να κατακτήσει τον κόσμο, παραγνωρίζοντας τη σημασία του… «απ' τα ψηλά στα χαμηλά».

ΡΑΪΝΕΡ ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, όπως την όρισε η σκηνοθετική του καριέρα μέσα στο διάστημα μιας δεκαπενταετίας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Βουλιάζει ένα ψαράδικο και ένας χοντρός κολυμπάει μέχρι τη στεριά και σώζεται. Στην Ισλανδία! Αληθινή ιστορία, λέει. Οι εξωγήινοι που τον μεταφέρανε, κάνανε και delete μνήμης, εντάξει…