FreeCinema

Follow us

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙ (2019)

(TERRA WILLY: PLANÈTE INCONNUE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ερίκ Τοστί
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 89'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Ο δεκάχρονος Γουίλι καταλήγει μόνος κι έρημος σε άγνωστο πλανήτη, όταν το διαστημόπλοιο των γονιών του πέφτει σε βροχή αστεροειδών. Με μοναδική συντροφιά ένα robot, θα πρέπει να τα βγάλει μόνος του πέρα, τουλάχιστον μέχρι να καταφθάσει βοήθεια.

Απομακρύνεται από τη συνήθη θεματολογία (που στο επίκεντρό της έχει το ζωικό βασίλειο…) τούτο το γαλλικής παραγωγής animation. O έχων παρελθόν στο τηλεοπτικό κινούμενο σχέδιο Ερίκ Τοστί (σαν σεναριογράφος έχει εμφανιστεί στα credits της «Ζουγκλοπαρέας» του 2017) επιχειρεί για το κινηματογραφικό σκηνοθετικό του ντεμπούτο κάτι που θυμίζει περισσότερο παραγωγές της DreamWorks ή της Pixar, χωρίς φυσικά να διαθέτει το budget εκείνων. Η προσπάθεια που κάνει είναι φιλότιμη, αφού το animated σχέδιο της ταινίας του είναι εξαιρετικής ποιότητας, πάσχει όμως σημαντικά στο σενάριό του, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει μόλις τις ευγενικές προθέσεις.

Ευρισκόμενος μαζί με τους γονείς του σε ερευνητική αποστολή στο διάστημα, ο Γουίλι σκοτώνει την ώρα του όπως πιθανότατα θα έκανε κάθε παιδάκι της ηλικίας του, παίζοντας video games ή κάνοντας σκανδαλιές. Παράλληλα, όμως, δείχνει πως διαθέτει μία ιδιαίτερα ανήσυχη φύση, αφού έχει αναλάβει με κάθε σοβαρότητα τον ρόλο του φωτογράφου των διαφόρων επιστημονικών ευρημάτων που η μαμά και ο μπαμπάς φέρνουν πίσω στη Γη. Η περιέργειά του, αλλά και η έμφυτη τάση εξερεύνησης την οποία κατέχει, θα του φανούν πολύ χρήσιμα άπαξ της πτώσης του σε άγνωστο πλανήτη και του χωρισμού του από τους γονείς του. Περιμένοντας την αποστολή σωτηρίας, που δεν είναι και βέβαιο το πότε ακριβώς θα έρθει, ο Γουίλι και το robot Μπακ πιάνουν φιλίες με παράξενο ντόπιο πλάσμα, δοκιμάζουν τους ποικίλους σπάνιους διαστημικούς καρπούς επεκτείνοντας τις γευστικές τους γνώσεις, προσπαθούν να γλιτώσουν από πέτρινα θηρία που δεν δείχνουν να επιθυμούν εισβολείς στα χωράφια τους, πάνω απ’ όλα, όμως, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους και τη δυνατότητα να αντιπαρέρχονται τις όποιες δυσκολίες.

Παίρνοντας δάνεια από διάσημες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Star Wars» (ο Μπακ δεν αποτελεί παρά μία ρέπλικα του R2-D2) και τη «Διάσωση» (απ’ όπου έχει ξεσηκωθεί η ιδέα της καλλιέργειας τροφίμων στο διάστημα), το φιλμ παρουσιάζει ουσιαστικά μία διαγαλαξιακή και παιδική εκδοχή του «Ναυαγού» (2000), ο οποίος σταδιακά μετατρέπεται σε κάτι α λα… Ροβινσώνας Κρούσος. Με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στα αγόρια και κορίτσια προσχολικής ηλικίας (βία πρώτων τάξεων του Δημοτικού), το σενάριο αποφεύγει τις οποιεσδήποτε εκπλήξεις που θα μπορούσαν να κινήσουν (σε κάπως μεγαλύτερο βαθμό) το ενδιαφέρον των ενήλικων συνοδών. Όπερ σημαίνει πως ουδέποτε η πλοκή απομακρύνεται από τον Γουίλι και τον πολύχρωμο πλανήτη του, με την περίφημη αποστολή σωτηρίας των γονιών του απλά να αναμένεται… κάποτε, χωρίς να εμπλουτίζεται το στόρι με κάτι το οποίο ενδεχομένως θα του πρόσφερε ένα κάποιο σασπένς. Οι χιουμοριστικές στιγμές αποφεύγουν να γίνουν κραυγαλέες, παραμένοντας σε ένα μάλλον σπάνιο για το είδος deadpan ύφος, οι δε «θριλερικές» σεκάνς που προκύπτουν εκ της εμφάνισης των κακών τεράτων, μόνο τέτοιες δεν είναι, οπότε λόγος ανησυχίας ουδείς υπάρχει για τους μικρούς θεατές. Άλλωστε, αυτό που στο τέλος θα διδαχθούν από τον «Πλανήτη του Γουίλι» οι πιτσιρικάδες, είναι πως οι δεσμοί φιλίας και οικογένειας οφείλουν να είναι πάντα ισχυροί, ακόμη και μερικά εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη Γη.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Συμπαθές ευρωπαϊκό animation για όλη την οικογένεια, αν και ολοφάνερα στοχευμένο προς τις μικρές ηλικίες. Μοιάζει κάπου με χαμένη ευκαιρία, αφού παραμένει πεισματικά σε μονοδιάστατα και επαναλαμβανόμενα σεναριακά επίπεδα. Έχοντας, όμως, παρακολουθήσει διάφορα animated… εγκλήματα τα οποία κατά καιρούς έχουν διανεμηθεί στα σινεμά της χώρας, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την (κάποια) ανωτερότητα τούτου.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.