FreeCinema

Follow us

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (2025)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα Εποχής
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χρήστος Κανάκης
  • ΚΑΣΤ: Λώρης Λοϊζίδης, Γιάννης Μπέζος, Ορέστης Χαλκιάς, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Δανίκας, Τάσος Παλαντζίδης, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Καπετανάκος, Αμαλία Καβάλη, Τάσος Κωστής
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Παραμονή Χριστουγέννων, ο κακιασμένος και φιλάργυρος Λυκούργος δέχεται την επίσκεψη του φαντάσματος του μακαρίτη συνεταίρου του, Σοφιανού, ο οποίος τον προειδοποιεί για τον ερχομό τριών πνευμάτων με αποστολή να τον κάνουν… άνθρωπο εντός ολιγόωρης διορίας, διαφορετικά… παίζει και να μην προλάβει να γιορτάσει την επόμενη μέρα!

Αν και στα όρια του αξιοπρεπούς, τούτη η ελληνοκυπριακή παραγωγή θα έκανε τον Τσαρλς Ντίκενς να γυρίζει στον τάφο του ή… να κάνει τον σταυρό του! Δώστε βάση σε αυτό το τελευταίο, διότι αποτελεί το «κλου» τούτης της μεταφοράς του «A Christmas Carol» στα… ηπειρώτικα (ένεκα décor)!

Επιχειρώντας να παραμείνει πιστός στο ντικενσιανό έργο, ο Χρήστος Κανάκης τοποθετεί «Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» σε «ασαφή» περίοδο 19ου αιώνα, με τόσες παραδοξότητες επιλογών σε σκηνογραφία και (κυρίως) ενδυματολογία που αισθητικά μοιάζουν με… χιουμοριστικά λάθη, ειδικά εντός του πλαισίου της ελληνικής επαρχίας (και των χωριών της), έναντι του… δυτικοευρωπαϊκού vibe που κυριολεκτικά κυριαρχεί οπτικά! Ο κλασικός μύθος του βιβλίου παραμένει ακέραιος στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ, όμως, ο τόνος της αφήγησης παραείναι μελοδραματικός (αντί του σκοτεινού και μελαγχολικά «φοβιστικού» του original, αλλά και της πληθώρας των φιλμικών διασκευών του από το παρελθόν), για να ολοκληρωθεί σε μία «fiesta» διδακτισμού… κατηχητικού!

O Λώρης Λοϊζίδης κάνει μία αξιέπαινη προσπάθεια να αποδώσει τον κεντρικό χαρακτήρα όσο πιο μίζερα και ενοχλητικά γίνεται, αφήνοντας πίσω του (και) μία ειρωνική essence… σαββοπουλικού «εστετισμού» (σε μορφασμούς, μα και φυσιογνωμικά), δίπλα σ’ ένα καστ αρκετά προσεγμένο, που όμως αγωνίζεται ν’ ανασάνει (σεναριακά) δίπλα στον πρωταγωνιστή. Η Γιούλικα Σκαφιδά κάπως καταφέρνει να ξεχωρίσει, αγγίζοντας έξυπνα μία υποψία χιουμοριστικής νότας (που ήθελε λίγη τρέλα παραπάνω, είναι η αλήθεια).

Όσο και να προσπαθήσεις να κάνεις τα στραβά μάτια σε… αναχρονιστικά στοιχεία (βασικά εργολαβικής φύσεως) τα οποία χτυπάνε άσχημα στα εξωτερικά πλάνα των locations ή να προσπαθήσεις να βουλώσεις τ’ αυτιά σου για να μην ακούς τις διαρκώς παρούσες (και κάργα ενοχλητικές) συνθέσεις του Μικέ Μπίλη, το γνωστό φινάλε του «εξανθρωπισμένου» ήρωα παίρνει εδώ ένα… χριστιανικά ορθόδοξο twist που αν δεν προκαλέσει θυμό, σίγουρα θα κάνει πολλούς θεατές να γελάσουν! Πως αλλιώς μπορεί ν’ αντιδράσει κανείς βλέποντας τον «Εμπενίζερ Σκρουτζ» να γονατίζει σε παρεκκλήσι και να ευχαριστεί τον Θεό επειδή ανακάλυψε την καλοσύνη στη ζωή; Από την άλλη, θα μου πεις (και με το δίκιο σου), βγάζουν νόημα οι βουκολικές βόλτες του Λυκούργου στα γιοφύρια της Ηπείρου; Πάλι καλά που δεν είχαν βγει και τα πρόβατα από τις στάνες!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μία ελαφρώς «εκκεντρική»… αναμπουμπούλα μείξης στοιχείων ελληνικής υπαίθρου και χωριάτικου βίου με ντικενσιανό, λονδρέζικο κλίμα περασμένου αιώνα, που… χάνει από παντού! Απόπειρα να πειστεί το οικογενειακό κοινό και να επιστρέψει στα σινεμά χριστουγεννιάτικα, μετά την επιτυχία του «Κουραμπιέδες από Χιόνι» (2023), με τη διαφορά ότι εδώ δεν επικρατεί ένας τηλεοπτικού τύπου «λαϊκισμός», αλλά μία ακατάσχετη μελοκατάσταση που σε θλίβει και ακυρώνει σχεδόν κάθε προσέγγιση ηλικιακού target group. Κοινώς, το θέαμα σίγουρα δεν αφορά τα παιδιά και είναι απόλυτα πληκτικό για το ενήλικο κοινό.


MORE REVIEWS

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

Στη Βραζιλία του 1977, ο Αρμάντο φτάνει με πλαστή ταυτότητα στην πόλη όπου ζει κρυμμένος ο μικρός του γιος και αναζητά τρόπο διαφυγής από τη χώρα, όντας καταζητούμενος και με συμβόλαιο θανάτου από τη στρατιωτική δικτατορία.

ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ, ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ

Νεαρή σεναριογράφος γράφει στόρι μοναξιάς και αποξένωσης για επικειμένη ταινία, μέχρι που η μελαγχολία την επισκέπτεται στην πραγματικότητα.

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ

Ο κύριος Έρνσο φέρνει στα Ανεμοδαρμένα Ύψη ένα ορφανό αγόρι το οποίο μεγαλώνει σαν παιδί του. Έτσι, η κόρη του, Κάθριν, αποκτά στο πρόσωπο αυτού του νεαρού αγριμιού έναν αδελφικό φίλο που αποφασίζει να «βαφτίσει» Χίθκλιφ. Στον ενήλικο βίο τους, οι δυο τους θα νιώσουν την ερωτική έλξη μ’ έναν σχεδόν «πρωτόγονο» (και καταστροφικό) τρόπο.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Παππούς, γιος και εγγονός παρατηρούν την άγρια φύση στα Βόσγια Όρη της βορειοανατολικής Γαλλίας, με απώτερο στόχο την αντάμωση με το απειλούμενο είδος του αγριόκουρκου.

RABBIT TRAP

Στη δεκαετία του 70, ζευγάρι μουσικών μετακομίζει από το Λονδίνο σε μια απομονωμένη καλύβα στην Ουαλία, με σκοπό να συγκεντρώσει ήχους της Φύσης για την ολοκλήρωση ενός experimental album. Η ξαφνική εμφάνιση ενός αγοριού που σχετίζεται μαζί τους εμμονικά διαταράσσει την ισορροπία τους, παράλληλα με ένα πρωτάκουστο ηχητικό «ατύχημα» που θα τους φέρει κοντά σε μία μυθική διάσταση του δάσους.