FreeCinema

Follow us

SHAZAM! Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ (2023)

(SHAZAM! FURY OF THE GODS)

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ
  • ΚΑΣΤ: Ζάκαρι Λίβαϊ, Άσερ Έιντζελ, Ρέιτσελ Ζέγκλερ, Έλεν Μίρεν, Λούσι Λιού, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Άνταμ Μπρόντι, Μίγκαν Γκουντ, Γκρέις Κάρολαϊν Κάρεϊ, Μάρτα Μίλανς, Ντζιμόν Χούνσου, Κούπερ Άντριους
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 130'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Ο Μπίλι Μπάτσον και η παρέα του κάνουν άνω κάτω την πόλη της Φιλαδέλφεια με τα υπερηρωικά ανδραγαθήματά τους, χωρίς να υποψιάζονται πως ο χειρότερος εχθρός τους πρόκειται να εμφανιστεί από… Όλυμπο μεριά!

Για να λέμε και την αλήθεια, οι κομιξάδικες περιπέτειες φαντασίας δεν αποτελούν ακριβώς ένα… παιδικό θέαμα. Οριακά εφηβικό το λες, ενίοτε, και δεν είμαι κανένας «γέρος» ή «συντηρητικός» που θα κάτσει τώρα να σας μιλήσει για τη σχέση βίας και νεαρής ηλικίας θεατών στο σινεμά. Απλά, το συγκεκριμένο genre δεν έχει να προσφέρει κανένα σοβαρό μήνυμα σ’ αυτό το… PG-13 και κάτω κοινό, πέραν της τυποποίησης της μάχης Καλού και Κακού για την επιβίωση του πλανήτη και του ανθρώπινου είδους. Κάτι το ανώφελο, δηλαδή, αν κρίνουμε από τις ίδιες τις πράξεις μας και τον αντίκτυπο που έχουν στο φυσικό περιβάλλον μας.

Το πρώτο «Shazam του 2019 αποτέλεσε μία σπάνια εξαίρεση, βάζοντας με τίμιο τρόπο τις superheroes movies σ’ ένα πλαίσιο εφηβικού σινεμά, που (εντελώς παραδόξως) είχε και κάτι να πει σ’ αυτό το κοινό. Με ήρωες παιδιά δίχως γονείς, από τα «αζήτητα» στο πρόγραμμα υιοθεσιών, με διάφορα χαρακτηριστικά ή «ελαττώματα», «καταδικασμένα» να μεγαλώνουν στην όποια ανάδοχη οικογένεια, μέχρι να ενηλικιωθούν και (ενδεχομένως) να βρεθούν στους δρόμους. Παράλληλα με αυτή την κοινωνική ματιά, το φιλμ διέθετε και απλόχερες δόσεις χιούμορ και αυτοσαρκασμού σε σχέση με τούτο το είδος, καταφέρνοντας να βρει μια σπάνια ισορροπία ανάμεσα στο ρεαλιστικό και την «παραμύθα» του φανταστικού. Χωρίς ποτέ να προσβάλλει το κοινό στο οποίο απευθύνεται, καταντώντας… παιδαριώδες.

Αυτή η ισορροπία δεν εντοπίζεται και στο «Shazam! Η Οργή των Θεών», το οποίο ξεκινά υποσχόμενο να προσφέρει ακριβώς τις ίδιες δοσολογίες… ώριμου περιεχομένου και mindless ψυχαγωγίας, αλλά στην πορεία και ξεχνά τον παράγοντα του καυστικού χιούμορ (στα όρια του adult «τρολαρίσματος») και πέφτει στις παγίδες των «μία από τα ίδια» στερεοτυπικών CGI μονομαχιών κλιμάκωσης. Ευτυχώς, έχει προηγηθεί το… ελληνικού ενδιαφέροντος opening στο μουσείο της Ακρόπολης (όχι το αληθινό, βρε κουτά), όπου δύο από τις κόρες του Άτλαντα κλέβουν αρχαίο όπλο… μαζικής καταστροφής, μετατρέποντας τα εκθέματα από αρχαιολογικής περιόδου σε σύγχρονα γλυπτά (για το ΕΜΣΤ ένα πράμα!), ενώ άκρως διασκεδαστική (έστω κι αν το θέαμα θυμίζει άπειρες παρόμοιες σκηνές του παρελθόντος και του superhero genre) είναι και η σεκάνς στη γέφυρα της Φιλαδέλφεια, με διάσωση πολιτών εν μέσω της καταστροφικής της διάλυσης υπό τους ήχους του «Holding Out for a Hero» με την Μπόνι Τάιλερ.

Το σενάριο στέκεται υπεύθυνα και πάνω από ζητήματα ενηλικίωσης των παιδιών – ηρώων, προσεγγίζοντας την ψυχολογία τους, την κοινωνική τοποθέτησή τους, έως και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, όμως, όλα αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν οι κόρες από τον Όλυμπο (που είναι τρεις και επιφυλάσσεται «κλου» λίαν προβλέψιμο…) βάζουν στο στόχαστρο τους πέντε υπερήρωες που πλαισιώνουν τον Shazam, με τον μάγο από το πρώτο φιλμ και μια… πένα που μετατρέπει σε χειρόγραφο ότι ακούει (σαν να μπαίνει η ταινία σε… Χάρι Πότερ mode!) να προσφέρουν συμβουλές και βοήθεια. Το δεύτερο μέρος της «Οργής των Θεών» αποτελεί μία… τρικυμία στο κρανίο, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να μοιάσει η δράση του έργου με τα copy / paste του είδους, οι καρποί του Δέντρου της Ζωής προσθέτουν κάτι το αχρείαστα γκροτέσκο και κάπου εκεί η διάρκεια τούτου του sequel γίνεται αρκετά εμφανής (κάτι που δεν αισθάνθηκα με το original του 2019). Κρίμα, διότι το πρώτο έκανε τη διαφορά με πρωτότυπο τρόπο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αρχικά, δείχνει ν’ ακολουθεί τα χνάρια του πρώτου «Shazam!», προσθέτει (ειδικά για το ελληνικό κοινό) κάμποσο χαβαλέ και χώρο για… κριτική απόδοσης του μυθολογικού στοιχείου των Θεών του Ολύμπου η ένθεση των θυγατέρων του Άτλαντα, αλλά χάνεται ο μπούσουλας σταδιακά, μα την… Wonder Woman! Τουλάχιστον, παραμένει ένα σχετικά αθώο θέαμα για το εφηβικό κοινό, που σπάνια βλέπει έργα με τέτοιο επίπεδο παραγωγής. Μείνετε μέχρι να ολοκληρωθούν τα credits τέλους, υπάρχει μία extra σκηνή άκρως σουρεαλιστική και γριφώδης (προσωπικά, δεν κατάλαβα τίποτα, ας εξηγήσει κανείς στα σχόλια… τι ήταν αυτό!).


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.