FreeCinema

Follow us

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ (2017)

(SANDOME NO SATSUJIN)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματικό Θρίλερ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
  • ΚΑΣΤ: Γιακούσο Κότζι, Φουκουγιάμα Μασαχάρου, Μιτσουσίμα Σινοσούκε
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ONE FROM THE HEART

Ένας επιτυχημένος δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τον Μισούμι, ο οποίος κατηγορείται για φόνο και κλοπή. Η προηγούμενη καταδίκη του για φόνο καθιστά σχεδόν βέβαιη τη νέα καταδίκη του, ίσως και σε θάνατο. Στην πορεία, όμως, θα προκύψουν αμφιβολίες για την ενοχή του.

Αν είναι γνωστός για κάτι ο Χιροκάζου Κόρε-Έντα, είναι για τα οικογενειακά του δράματα, που καταφέρνουν πάντα να βρίσκονται στη λίστα συμμετοχών των διεθνών φεστιβάλ. Είναι ένα σινεμά ειδικού target group, που έχει ωστόσο και πραγματικούς οπαδούς. Με το «Τρίτο Έγκλημα», ταινία που γύρισε προτού κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών με τους «Κλέφτες Καταστημάτων», ο Ιάπωνας σκηνοθέτης στρέφεται σε θεματικές διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη φιλμογραφία του. Γυρίζει ένα δικαστικό δράμα, με μυστηριώδεις οικογενειακές σχέσεις και μια αρκετά θεωρητική προσέγγιση γύρω από την ενοχή και την τιμωρία. Το αποτέλεσμα είναι μεν ενδιαφέρον, αλλά όχι «τόσο» ενδιαφέρον για κάποιον που ζητά να δει πλοκή και να λάβει απαντήσεις. Ουσιαστικά, η ταινία από τη μία δεν απευθύνεται στο κοινό που γνωρίζει τη δουλειά του σκηνοθέτη και από την άλλη δεν ακολουθεί αρκετά τους κανόνες του είδους, ώστε να προσελκύσει τους θεατές που θα έβρισκαν ελκυστικό για θρίλερ ένα τέτοιο θέμα.

Η ιστορία εδώ αρχίζει με ένα δεδομένο. Παρακολουθούμε τον δράστη να χτυπά και να καίει το θύμα. Περιθώρια για παρεξηγήσεις δεν υπάρχουν. Ο Μισούμι είναι ένοχος και συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του αφεντικού του, που τον κατηγόρησε για κλοπή. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει κάπως απρόθυμα ο έμπειρος δικηγόρος Σιγκεμόρι, ο οποίος διαπιστώνει ότι το πρόβλημα στην υπόθεση δεν είναι απλώς και μόνο το ότι ο πελάτης του έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του. Στην πορεία αλλάζει την κατάθεσή του, δίνει διαφορετικές λεπτομέρειες και επίσης τον ακολουθεί το ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο ότι έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν καταδικασμένος για δολοφονία.

Εκτός απ’ αυτό, σαν να μην ήταν αρκετά όσα του καταλογίζουν, ο Σιγκεμόρι θα έχει να αντιμετωπίσει ασάφειες και από την πλευρά της οικογένειας του θύματος και της κόρης τού θύτη. Κάποιοι από αυτούς ίσως και να έχουν εμπλοκή στο έγκλημα. Εκεί με κάποιον τρόπο θα εμπλακεί και η προβληματική σχέση του ίδιου του δικηγόρου με τη δική του κόρη. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το σενάριο δεν τσιγκουνεύεται τις υποπλοκές. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν αναπτύσσονται με αρκετή ίντριγκα, ενδιαφέρον, νοστιμιά στην τελική. Όσο καλοπαιγμένο και καλογυρισμένο κι αν είναι το «Τρίτο Έγκλημα», η ένταση απουσιάζει. Η βασική πλοκή και οι υποπλοκές του παρουσιάζονται μέσα από μικρότερες σκηνές και μεγάλους διαλόγους, που δεν προκαλούν κορυφώσεις. Αν, μάλιστα, αναζητάς συγκεκριμένες απαντήσεις, εκεί είναι που η ταινία προκαλεί απογοήτευση.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τι υπάρχει στην ταινία: καλές ερμηνείες, μια σοβαρή ματιά στο δικαστικό δράμα από έναν σκηνοθέτη σημαντικό, η απρόσμενη επιλογή θεματολογίας. Τι δεν υπάρχει; Συγκεκριμένες απαντήσεις και ένταση, κάτι που όπως και να το κάνουμε είναι βασικό συστατικό του είδους. Το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το… δύσκολα συμβατό σε πληθώρα από genres «art-house» κοινό.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.

MR KLEIN

MR KLEIN

Γιαπωνέζος έχει κάνει φόνο και τον πάνε για δίκη. Παίζει και ο Φουκουγιάμα Μασαχάρου, που δεν τον χάνω ποτέ!