FreeCinema

Follow us

SAMSAM (2020)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τανγκί ντε Κερμέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 77'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ο ΣαμΣάμ είναι ένα νεαρό παιδί που κατοικεί σ’ έναν από τους πλανήτες ενός φανταστικού σύμπαντος, όπου ο καθένας αποκτά μια κοσμική υπερδύναμη όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία. Δυστυχώς για τον ήρωα μας, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, παρότι οι γονείς του είναι δύο από τους πιο ονομαστούς ήρωες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να δέχεται συχνά πυκνά τη χλεύη των συνομήλικών του. Τα πράγματα θα περιπλεχθούν περισσότερο όταν ο ΣαμΣάμ γνωρίσει τη Μέγκα, ένα κορίτσι από τον πλανήτη του μοχθηρού δικτάτορα Μάρθιαν.

Μερικές φορές, το κινηματογραφικό τοπίο της ελληνικής διανομής σε αφήνει να ξύνεις το κεφάλι σου, αδυνατώντας να κατανοήσεις ακριβώς το σκεπτικό πίσω από συγκεκριμένες αποφάσεις κυκλοφοριών ταινιών. Το «SamSam» είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην παραπάνω διαπίστωση, μιας και πρόκειται για animation παραγωγής του… 2019, έχοντας ως τελευταίο (προφανώς) σταθμό τη χώρα μας. Λίγο ακόμα να το άφηναν ν’ «αυγατίσει», δηλαδή, και θα μπορούσαμε να το περάσουμε και για επανέκδοση (ή να έχει βγει και sequel)! Πέρα από το ζήτημα του έτους από το οποίο μας έρχεται, βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως πρόκειται για ένα αρκετά low-budget φιλμάκι, που θυμίζει επεισόδιο παιδικής σειράς με στόχευση σε ηλικίες 6 – 7 ετών (maximum!), χρησιμοποιώντας χαριτωμένα τέρατα όπως αυτά που κάνουν τα ανήλικα να «βρέχουν» το κρεβάτι τους ή τους προκαλούν μύξες. Καταλάβατε…

Γενικότερα, αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως τούτη την ταινία, θα ήταν ένα mix ιδεών από «Minions» (o άβουλος επιστήμονας στο υπόγειο, που κατασκευάζει συνεχώς εφευρέσεις αμφιβόλου ποιότητας) και «Angry Birds» (στο σχεδιασμό των κακών). Όλα σερβιρισμένα σ’ ένα ολοκληρωτικά safe, υπερβολικά παιδικό περιτύλιγμα, που θα κάνει κάποια μεγαλύτερα παιδιά και γονείς (ιδιαίτερα) να χάσουν το ενδιαφέρον τους στα πρώτα δέκα λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, το στυλ του animation είναι χαριτωμένο, ειδικά κάποια hand-drawn τοπία στους πλανήτες του διαστήματος, ενώ υπάρχει και ένα αρκετά πετυχημένο αστείο (το οποίο προϋποθέτει πως θα έχετε αντέξει να δείτε μέχρι και το τελευταίο τέταρτο της διάρκειας του φιλμ…).

Αυτό που δεν λειτουργεί είναι σίγουρα οι «υπερδυνάμεις» των ηρώων, όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση και… τράνταγμα, αλλά και ιδέες όπως αυτή του παιχνιδιού που παίζουν τα παιδιά συνήθως, ονόματι «ποδοσφαιρομπάσκετ», το οποίο παρακολουθούμε (γιατί;) στην οθόνη για περίπου δυο-τρία λεπτά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ψάχνω πραγματικά να βρω κάποιο λόγο που θα οδηγήσει τον κόσμο στη συγκεκριμένη ταινία και, καταλήγοντας, εάν σας έχει χαλάσει η τηλεόραση και έχετε πάει τα παιδιά σας σε… κάθε άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων που παίζει στα σινεμά, τότε… ας είναι.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.

MR KLEIN

MR KLEIN

Σταματήστε να κάνετε παιδιά! Μπορεί τότε να σταματήσουν να βγάζουν και τέτοιες «παιδικές» ταινίες.