FreeCinema

Follow us

SAMSAM (2020)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τανγκί ντε Κερμέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 77'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ο ΣαμΣάμ είναι ένα νεαρό παιδί που κατοικεί σ’ έναν από τους πλανήτες ενός φανταστικού σύμπαντος, όπου ο καθένας αποκτά μια κοσμική υπερδύναμη όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία. Δυστυχώς για τον ήρωα μας, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, παρότι οι γονείς του είναι δύο από τους πιο ονομαστούς ήρωες του πλανήτη, με αποτέλεσμα να δέχεται συχνά πυκνά τη χλεύη των συνομήλικών του. Τα πράγματα θα περιπλεχθούν περισσότερο όταν ο ΣαμΣάμ γνωρίσει τη Μέγκα, ένα κορίτσι από τον πλανήτη του μοχθηρού δικτάτορα Μάρθιαν.

Μερικές φορές, το κινηματογραφικό τοπίο της ελληνικής διανομής σε αφήνει να ξύνεις το κεφάλι σου, αδυνατώντας να κατανοήσεις ακριβώς το σκεπτικό πίσω από συγκεκριμένες αποφάσεις κυκλοφοριών ταινιών. Το «SamSam» είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην παραπάνω διαπίστωση, μιας και πρόκειται για animation παραγωγής του… 2019, έχοντας ως τελευταίο (προφανώς) σταθμό τη χώρα μας. Λίγο ακόμα να το άφηναν ν’ «αυγατίσει», δηλαδή, και θα μπορούσαμε να το περάσουμε και για επανέκδοση (ή να έχει βγει και sequel)! Πέρα από το ζήτημα του έτους από το οποίο μας έρχεται, βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως πρόκειται για ένα αρκετά low-budget φιλμάκι, που θυμίζει επεισόδιο παιδικής σειράς με στόχευση σε ηλικίες 6 – 7 ετών (maximum!), χρησιμοποιώντας χαριτωμένα τέρατα όπως αυτά που κάνουν τα ανήλικα να «βρέχουν» το κρεβάτι τους ή τους προκαλούν μύξες. Καταλάβατε…

Γενικότερα, αν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κάπως τούτη την ταινία, θα ήταν ένα mix ιδεών από «Minions» (o άβουλος επιστήμονας στο υπόγειο, που κατασκευάζει συνεχώς εφευρέσεις αμφιβόλου ποιότητας) και «Angry Birds» (στο σχεδιασμό των κακών). Όλα σερβιρισμένα σ’ ένα ολοκληρωτικά safe, υπερβολικά παιδικό περιτύλιγμα, που θα κάνει κάποια μεγαλύτερα παιδιά και γονείς (ιδιαίτερα) να χάσουν το ενδιαφέρον τους στα πρώτα δέκα λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, το στυλ του animation είναι χαριτωμένο, ειδικά κάποια hand-drawn τοπία στους πλανήτες του διαστήματος, ενώ υπάρχει και ένα αρκετά πετυχημένο αστείο (το οποίο προϋποθέτει πως θα έχετε αντέξει να δείτε μέχρι και το τελευταίο τέταρτο της διάρκειας του φιλμ…).

Αυτό που δεν λειτουργεί είναι σίγουρα οι «υπερδυνάμεις» των ηρώων, όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση και… τράνταγμα, αλλά και ιδέες όπως αυτή του παιχνιδιού που παίζουν τα παιδιά συνήθως, ονόματι «ποδοσφαιρομπάσκετ», το οποίο παρακολουθούμε (γιατί;) στην οθόνη για περίπου δυο-τρία λεπτά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ψάχνω πραγματικά να βρω κάποιο λόγο που θα οδηγήσει τον κόσμο στη συγκεκριμένη ταινία και, καταλήγοντας, εάν σας έχει χαλάσει η τηλεόραση και έχετε πάει τα παιδιά σας σε… κάθε άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων που παίζει στα σινεμά, τότε… ας είναι.


MORE REVIEWS

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η μεσήλικη Χίλαρι, υπεύθυνη «γενικών καθηκόντων» σε κινηματογράφο της παραλιακής πόλης του Μάργκεϊτ, νιώθει σκιρτήματα πάθους για νεαρό μαύρο που πιάνει δουλειά ως ταξιθέτης.

ΧΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ

Ζευγάρι ερωτευμένων ανδρών με υιοθετημένη κορούλα περνά τις χαλαρές διακοπές του σε απομονωμένο σπιτάκι σε δάσος. Ένα χτύπημα στην πόρτα θα τους φέρει αντιμέτωπους με τέσσερις «εισβολείς» που απαιτούν από την οικογένεια να διαπράξει μια κανονική ανθρωποθυσία, επιλέγοντας (και) ποιο από τα μέλη της θα θανατώσει. Διαφορετικά, θα έρθει… η Αποκάλυψη!

ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η μοναχοκόρη της Αυτοκράτειρας της Κίνας βρίσκει καταφύγιο στο γνωστό γαλατικό χωριό και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ προσφέρονται να βοηθήσουν σε επιχείρηση απελευθέρωσης της μητέρας της, ενώ παράλληλα ο Ιούλιος Καίσαρας καταστρώνει επεκτατικά σχέδια για την Ασία, έτσι ώστε να πείσει την Κλεοπάτρα να γυρίσει κοντά του.

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Νεαρός εισαγγελέας αναλαμβάνει υπηρεσία σε μικρή επαρχιακή πόλη που μαστίζεται από πολλαπλά κρούσματα καθίζησης της γης και έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα σύστημα διαφθοράς που φτάνει πολύ ψηλά στην τοπική εξουσία.

ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΒΟΥΛΗΣ

Οι δύο θεότρελοι φίλοι Τούτσον και Λούντιγουντ επιστρέφουν και πάλι (από πότε;), προκειμένου να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους, σε μια προσπάθεια να βρουν και να ζητήσουν βοήθεια από τον παππού του πρώτου, τον διαβόητο πειρατή Κάπτεν Τούτσον!

MR KLEIN

MR KLEIN

Σταματήστε να κάνετε παιδιά! Μπορεί τότε να σταματήσουν να βγάζουν και τέτοιες «παιδικές» ταινίες.