FreeCinema

Follow us

ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (2018)

(RÉMI SANS FAMILLE)

  • ΕΙΔΟΣ: Οικογενειακό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντουάν Μπλοσιέ
  • ΚΑΣΤ: Ντανιέλ Οτέιγ, Μαλόμ Πακίν, Βιρζινί Λεντουαγέν, Ζακ Περέν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Ο ορφανός Ρεμί, που μεγαλώνει με τη θετή μητέρα του, «πουλιέται» στον Βιταλίς, έναν περιπλανώμενο θιασάρχη. Ως υπάλληλός του, ο Ρεμί θα αναγκαστεί να παίρνει μέρος στις παραστάσεις του για να κερδίσει την τροφή του.

Το κλασικό οικογενειακό δράμα του Έκτορος Μαλό έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές κι έχει βρεθεί σχεδόν σε κάθε παιδική / εφηβική βιβλιοθήκη, στην κατηγορία των «εξωσχολικών» βιβλίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην οθόνη, φυσικά. Σε τούτη την παραγωγή, το production value είναι υψηλό, όπως όμως και ο βαθμός «στρογγυλοποίησης» της ιστορίας, που παραλείπει μεγάλα μέρη του βιβλίου (λογικό αυτό, αφού διαφορετικά θα μιλούσαμε για έπος) όσο και τις πιο δραματικές στιγμές του.

Η ταινία παρακολουθεί τη δραματική ιστορία του πιτσιρικά ορφανού Ρεμί, ο οποίος μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, την κυρία Μπαρμπεράν. Το σχετικά ευχάριστο οικογενειακό κλίμα θα λήξει ξαφνικά για τον Ρεμί, όταν ο θετός πατέρας του τον πουλήσει ως βοηθό στον Βιταλίς. Είναι ένας περιπλανώμενος, ας τον πούμε θιασάρχη, ο οποίος παρουσιάζει διάφορα θεάματα με ζώα. Ο Ρεμί τραγουδά και φροντίζει τα ζώα του θιάσου, έναν σκύλο και έναν μικρό πίθηκο. Αυτή η παρέα περιπλανιέται σε χωριά και πόλεις, με τον Ρεμί να ζει με τον πόνο της ορφάνιας και την αγωνία για το από πού προέρχεται η καταγωγή του.

Δεν μπορεί να πει κανείς και πάρα πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο περνά από τις σελίδες του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Μαλό. Κι αυτό, όχι γιατί είναι πολύ καλή ή πολύ κακή η προσέγγιση, αλλά επειδή είναι κυρίως… mehhh. Χλιαρή. Είναι μια ταινία που δείχνει ωραία, είναι λαμπερή, φωτεινή, έχει καλούς ηθοποιούς, γλυκιά μουσική. Όλα αυτά είναι ΟΚ. Είναι, όμως, μόνο αυτά η ιστορία του Μαλό;

Η πρωτότυπη ιστορία έχει κάμποσα τμήματα που είναι σαφώς πιο σκοτεινά. Αυτά, όμως, δεν φτάνουν ποτέ στην τελική κόπια του «Χωρίς Οικογένεια». Η επιλογή του Αντουάν Μπλοσιέ είναι να κρατήσει μία περισσότερο «θετική» ματιά στη μαύρη ιστορία του Ρεμί. Οπότε, όλα είναι λίγο πιο ήπια απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, λίγο πιο μαλακά, λίγο πιο «αγαπησιάρικα». Το ότι ο Ρεμί θα βρει την πραγματική του οικογένεια δεν είναι μυστικό, όμως κάνε κάτι, βρε αδελφέ, για να βιώσουμε την αγωνία. Από την πρώτη στιγμή ξέρεις πως ό,τι και να περάσει αυτό το παιδί, στο τέλος θα βρει την ευτυχία. Και αυτό κάνει το φιλμ να φτάνει από την αρχή ώς το τέλος… χωρίς να έχει διανύσει μία κάποια ουσιαστική διαδρομή.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είσαι… «με Οικογένεια», θα την κάνει τη δουλίτσα της η ταινία για τα παιδιά. Αν δεν είσαι σε φάση να πας σινεμά παιδιά, ανίψια και τα λοιπά «συμπράγκαλα» κι έχεις περάσει την εφηβική ηλικία, θα σου λείψουν τα σκοτεινά σημεία του μυθιστορήματος του Μαλό. Για να προσεγγίσει και τα ανήλικα, το «Χωρίς Οικογένεια» παίζει και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική του σωτηρία στο box-office…


MORE REVIEWS

INCEPTION

Ένας «ονειρο-κλέφτης», που αντλεί πληροφορίες από τα θύματά του ενώ κοιμούνται και κατόπιν τις πουλά στους πελάτες του έναντι αδράς αμοιβής, δέχεται την πρόκληση να αντιστρέψει τη συνήθη διαδικασία και να «φυτεύσει» μία ιδέα στο υποσυνείδητο ενός πολυεκατομμυριούχου CEO.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ

Ένας σερίφης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια παλιά του Νέμεση, όταν ένας κακοποιός θελήσει να τον εκδικηθεί για όλα τα χρόνια που πέρασε στη φυλακή εξαιτίας του.

ΟΙ ΕΥΧΟΥΛΗΔΕΣ 2: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η μόνιμα αισιόδοξη πριγκίπισσα Πόπι, ο ορθολογιστής Μπραντς και οι υπόλοιποι Ευχούληδες επιστρέφουν για ακόμη μία περιπέτεια που θα καθορίσει την ύπαρξή τους. Αυτή τη φορά, ο κίνδυνος έρχεται από μια άλλη φυλή... Ευχούληδων!

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΩΝ

Τραπεζικός υπάλληλος σκαρφίζεται την τέλεια ληστεία ράβδων χρυσού και ολοκληρώνει το σχέδιό του με το παμπόνηρο κόλπο να μετατραπεί η λεία σε… souvenir πύργων του Άιφελ για τουρίστες, ώστε να τα εξαγάγουν εκ του ασφαλούς στη Γαλλία! Φυσικά, θα υπάρξουν ανατροπές.

ΓΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Σε εργατική πολυκατοικία του νότιου Λονδίνου αρχιτεκτόνισσα εκ Βουλγαρίας με μικρό παιδί και άνεργο αδελφό, η οποία έτσι κι αλλιώς τα φέρνει δύσκολα βόλτα, έχει ν’ αντιμετωπίσει μία αναγκαστική όσο και πανάκριβη κτηριακή ανακαίνιση, αλλά κυρίως την οργή των γειτόνων της για έναν γάτο που χάθηκε.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ετοιμαζόμουν να βάλω τα χέρια στ’ αχαμνά, αλλά μετά είδα ότι είναι γαλικουργιά μεταφοράς του βιβλίου που μας ζορίζανε να διαβάσουμε όταν ήμασταν παιδιά. Πασέ.