FreeCinema

Follow us

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ (2011)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νίκος Σκαρέντζος
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Rappers στιχοπλόκοι στα ελληνικά βγάζουν γλώσσα καθόλου χύμα για ό,τι (αισθάνονται πως) πρέπει και γίνονται η φωνή της νέας γενιάς. Οι απόψεις, το μετιέ και το έργο τους γυρίζουν πάνω στο πλατώ. Featuring κάποιους καλεσμένους…

Είναι αποδεδειγμένα πλέον ο επίσημος MC στο εκράν μίας ολόκληρης σκηνής του πενταγράμμου ο σκηνοθέτης του «Χιπ Χοπ Ρυθμοί και Ρίμες». Και αν, ωστόσο, εδώ καθάρισε τον ήχο της αφήγησης βάζοντας mute στα φιξιόν σκετς που φλυαρούσαν στο τεκμηριωτικό ντεμπούτο του, σε ένα μελλοντικό «Phase 3» του εγχειρήματός του να αρθρώσει το the big picture (ή τη μαγική εικόνα;) του εδώ παρακλαδιού της κουλτούρας που το έσκασε απ’ τα γκέτο, θα απαιτηθεί από το crowd να πει περισσότερα, σημαντικότερα, καλύτερα.

Όπως και οι «Ορθολογιστές» του είδους, ο μη «Αιρετικός» doc jockey έχει συνεντευξιάσει τους κορυφαίους τροβαδούρους (σε themes της τέχνης τους από την πρέζα και το ρατσισμό ως την παγκόσμια «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και την πόλη), βιντεοκλιπάρει αντιπροσωπευτικά τραγούδια τους, μιξάρει με συναυλιακό υλικό, σαμπλάρει πλάνα αρχείου και προμοτάρει το cut up με guest ομιλούσες κεφαλές. Εδώ είναι που πηδάει περισσότερο η βελόνα: ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τζούμας εκφράζονται με την ιδιότητα του ξερόλα άνθρωπου της Τέχνης, η Σώτη Τριανταφύλλου τα λέει σωστά αλλά ημι-στήνεται κι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παίζει θέατρο ως θαυμάστρια.

Το «στίχοιμα» έχει κερδηθεί με τους Τζίμη Πανούση – Λίνα Νικολακοπούλου, το «Flowjob» κρατάει το beat, ο άσχετος θα εκπλαγεί από την ελευθεροστομία, την πολιτική θέση και τα υψίπεδα της ποίησης και ο «Εύνους» γνώστης θα φρασάρει μαζί με τον εκάστοτε «Ηχοκράτορα (ALX» ή όχι). Αλλά πρόσθεσε το ότι το ανώνυμο fan base εδώ δεν έχει ποτέ πρόσωπο ή λόγο, συν τις αφέλειες που ενίοτε ξεστομίζονται, και οι λέξεις βγαίνουν μισές απ’ τα λαρύγγια ως το soundsystem. Λιγότερη… ομοιοκαταληξία στο επόμενο long play. Yo…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

«Κριτής Διαρρήκτες», «Rajastarr», όσους είναι σε εισαγωγικά στο άνωθεν κείμενο. Τους ξέρεις; Είσαι ήδη Ταινιοθήκη (πρώτη φορά έρχεσαι, cool). Πας (μη «Ραψωδός) Φιλόλογος» μπορεί να ξαφνιαστεί ευχάριστα. Μακριά οι οπαδοί του «άλλου» ντόπιου ρεπερτορίου (από Κιάμο μέχρι Χατζηγιάννη).


MORE REVIEWS

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ

Στη Γαλλία του 1386, ο ιππότης Σερ Ζαν ντε Καρούζ καλεί σε μονομαχία μέχρι θανάτου τον παλιό του φίλο και συμπολεμιστή Ζακ Λε Γκρι. Ο καθένας από αυτούς έχει και μία διαφορετική εκδοχή για το τι πραγματικά συνέβη ώστε να φτάσουν σε τέτοιο (ολέθριο) σημείο αντιπαλότητας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

Φτωχή Μεξικάνα μάνα ξεκινά οδοιπορικό αναζήτησης, προκειμένου ν’ ανακαλύψει τα ίχνη του εξαφανισμένου (άπαξ του φευγιού του για Αμέρικα) γιου της. Υπάρχει ελπίδα να τον βρει ζωντανό, άραγε;

ΚΟΝΤΟΡΙΤΟ

Ένας γκαφατζής κόνδορας θα προσπαθήσει να σώσει τη Γη από τις επεκτατικές ορέξεις μιας εξωγήινης φυλής, βάζοντας, για πρώτη του φορά, αυτούς που πραγματικά αγαπά πιο πάνω κι από τον εαυτό του.

DUNE

Στο μακρινό μέλλον μιας φεουδαρχικής διαστρικής κοινωνίας, ο Πολ Ατρέιντιζ αναζητά το (μεσσιανικό;) πεπρωμένο του στον αφιλόξενο πλανήτη Ιράκας, γη που προσφέρει πλουσιοπάροχες ποσότητες σπάνιου μπαχαριού με πολλαπλής σημασίας χρήσεις.

ΚΟΛΕΚΤΙΒ

Το πολύνεκρο ατύχημα της πυρκαγιάς στο club Colectiv στο Βουκουρέστι, τον Οκτώβριο του 2015, ακολουθείται από μία δημοσιογραφική έρευνα που καταλήγει να ξεσκεπάζει τις σχέσεις διαφθοράς μεταξύ νοσοκομειακών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Ντοκιμαντέρ για Έλληνες rappers; Όχι yo, αδερφέ. LOL! ΕΤ1 στη μία το πρωί, όχι σε τα μας!