FreeCinema

Follow us

100% ΛΥΚΟΣ (2020)

(100% WOLF)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλεξ Στάντερμαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Ο Φρέντι Λουπέν είναι ένας έφηβος που έχει την τύχη (;) ν’ αποτελεί τον επόμενο διάδοχο μιας μεγάλης οικογένειας… λυκανθρώπων. Όταν η περιβόητη στιγμή μεταμόρφωσής του φτάσει κι εκείνος μετατραπεί σ’ ένα μαλλιαρό… λευκό κανίς, θα πρέπει ν’ αποδείξει με τον πιο δύσκολο τρόπο πως ακόμα κι έτσι εξακολουθεί να είναι ένας ατρόμητος λύκος στην καρδιά!

Εκ πρώτης όψεως, ακόμη ένα generic animation με ανθρωπόμορφα ζώα και «ευκολοχώνευτα» ηθικά διδάγματα. Εκ δεύτερης όψεως, μια χαριτωμένη ιστορία ενηλικίωσης και μια υπενθύμιση πως δεν έχει απολύτως καμία σημασία το πως είσαι εξωτερικά. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι η δύναμη που ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του και υπό αυτή την έννοια το «100% Λύκος» είναι ένα κερδισμένο στοίχημα για την εγχώρια διανομή προσχολικής (και μη) ηλικίας.

Το μεγαλύτερο όνειρο του Φρέντι είναι να μοιάσει κάποτε στον πατέρα του, να γίνει δηλαδή ένας μεγάλος και τρανός… λυκάνθρωπος που θα προστατεύει την αγέλη του, αλλά και τους ανθρώπους. Όταν κατά τη διάρκεια της τελετής μεταμόρφωσής του καταλήξει… χιονάτο κανίς, ο σατανικός του θείος θα τον αποκηρύξει από αρχηγό της αγέλης, με αποτέλεσμα ο Φρέντι να το βάλει στα πόδια. Μόνος, πια, και μακριά από την οικογένειά του, ο Φρέντι θα γνωρίσει τη σκληρή ζωή του δρόμου, πιάνοντας φιλία με την Μπάντι, έναν αδέσποτο σκύλο, κατά τα άλλα ορκισμένο εχθρό των λυκανθρώπων. Σύντομα, οι δυο τους θα μπλέξουν σε μια τρομερή περιπέτεια, όταν ο Φρέντι εντοπίσει τον τρελό παγωτατζή – υπεύθυνο για την κλοπή ενός σημαντικού κειμηλίου της αγέλης, ικανού να βάλει τέλος στην «κατάρα» που μετέτρεψε τον ίδιο σε κανίς. Και κάπως έτσι θ’ αντιληφθεί πως η πραγματική δύναμη δεν κρύβεται στην εμφάνιση.

Η ταινία του Άλεξ Στάντερμαν αποτελεί περίπτωση animation που ενώ στην αρχή δε σου γεμίζει το μάτι, καταφέρνει τελικά να σε κάνει να περάσεις καλά (ΟΚ, κυρίως τα πιτσιρίκια σου, ποιον κοροϊδεύουμε;), πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι και εντελώς τζάμπα χρόνος. Θα βρεις, μάλιστα, πως ανά στιγμές η φάση ξεφεύγει από αμιγώς παιδική και καταλήγει σε αρκούντως «ενοχλητική», όπως γίνεται για παράδειγμα με τον χθόνιο παγωτατζή / villain, ο οποίος λες ότι τα έχει και χαμένα, όταν συχνά-πυκνά συμβουλεύεται για τις επόμενες κινήσεις του τον καλύτερό του φίλο, μια… πάνινη μαϊμού! Μερακλής.

Ούσα σκυλομαμά, τούτο εδώ το ταινιάκι «χτύπησε» κάπως διαφορετικά μέσα μου, ιδιαίτερα σε σκηνές όπως εκείνη με το σύντομα flashback της Μπάντι (για παράδειγμα), που εξηγεί πως κατέληξε στους δρόμους, οπότε όσοι είστε ανάλογοι «γονείς», σίγουρα κάπου θα σας επηρεάσει σε συναίσθημα, άσχετα από τα «εμπόδια» μιας πληθωρικής υπόθεσης τίγκα στους δευτερεύοντες χαρακτήρες και τις υποπλοκές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Είναι για τα παιδιά σου; Σίγουρα. Θα περάσουν εγγυημένα καλά με το πολύχρωμο και φωνακλάδικο «100% Λύκος», απλά, να είσαι έτοιμος κατόπιν, διότι υπάρχει μια πιθανότητα να σου ζητήσουν να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι (μπορεί και λύκο). Αν διαθέτεις κατοικίδιο και σου έρθει να ρίξεις ένα δάκρυ (ναι, συνέβη σε μια φίλη μου, εντάξει;), καλύτερα ρίξε το όσο πιο διακριτικά μπορείς για να μη γίνεις ρεζίλι (η φίλη μου το έριξε στο σπίτι της κι έτσι γλύτωσε τη «διαπόμπευση»)!


MORE REVIEWS

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Νεαρή ακτιβίστρια συγκρούεται με τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίο έχει βάλει στόχο να επανεκλεγεί εκμεταλλευόμενος τη δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου που θα διαταράξει την ισορροπία της Φύσης και θα καταστρέψει ξέφωτο / βιότοπο, όπου η μικρή είχε μάθει από τη γιαγιά της ν’ αγαπά και να σέβεται τα ζώα και το ζωτικό τους περιβάλλον.

Η ΝΥΦΗ!

Στο Σικάγο της δεκαετίας του ’30, το Τέρας του Φρανκενστάιν εμφανίζεται στο γραφείο της δόκτορος Ευφρόνιους απαιτώντας από αυτήν να δημιουργήσει ένα θηλυκό ταίρι, ώστε να καταπολεμήσει τη μοναξιά (του). Το πτώμα της Άιντα θα αναγεννηθεί και θα γίνει η ιδανική Νύφη.

ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Γαμπρός εμφανίζεται τύφλα στα σκαλιά της εκκλησιάς, ο γάμος μοιάζει να οδεύει προς… τον όλεθρο και οι φίλοι του ζευγαριού «συστήνονται» μέσα από ιστορίες κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ιράκ, 1991. Η μικρή Λαμίχα επιφορτίζεται με την υποχρεωτική παρασκευή τούρτας εν όψει σχολικής γιορτής για τον εορτασμό των γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν. Σε μια χώρα όπου τα βασικά είδη διατροφής έχουν μετατραπεί σε… είδη πολυτελείας, όμως, η αποστολή της μοιάζει ακατόρθωτη.

SCARLET

Έχοντας αποτύχει να εκδικηθεί τον θάνατο του βασιλιά πατέρα της, η πριγκίπισσα Σκάρλετ βρίσκεται σ’ έναν Αλλόκοσμο, όπου συναντά έναν ιδεαλιστή νεαρό από την εποχή μας, ο οποίος την βοηθά και της δείχνει την πιθανότητα ενός μέλλοντος χωρίς πικρία και οργή.