FreeCinema

Follow us

OLIGARCHY (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέλιος Κούλογλου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 91’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Ένα πιστωτικό ίδρυμα σε αγαστή συνεργασία με τους νέους πλανητάρχες νέμεται κέρδη από την εκμετάλλευση χωρών μέχρι σημείου πτώχευσης. Ποιοι είναι και πώς το απεργάστηκαν, στο βάθος ενός αιώνα, με έσχατο πειραματόζωο εμάς τους ίδιους;

Το tvxs.gr την ψάχνει α λα Μάικλ Μουρ; Και όμως, με ό,τι καλό (αρκετά) και κακό (λιγότερα) συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τη δεύτερη στη μεγάλη οθόνη ντοκιμαντερίστικη πολεμική του δημιουργού του τηλεοπτικού «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Διευρυμένος στόχος τώρα μια επώνυμη, παγκόσμια συμμαχία συμφερόντων, που με ορμητήριο τα υψηλότερα θεσμικά αξιώματα κι επαγγελματικά στρώματα (ηγεσίες κρατών, τράπεζες κι οίκοι αξιολόγησης) επιβάλλει de facto την ελεγκτική ακύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών με financial times θύμα, πλέον, όχι τον Τρίτο Κόσμο (η Λατινική Αμερική, φόντο έρευνας του «Εξομολογήσεις Ενός Οικονομικού Δολοφόνου», προ πενταετίας σινεντεμπούτου του δημιουργού) και τις ασθενείς τάξεις (η μεσαία και κατώτερη), αλλά χώρες της έως πρόσφατα ακμάζουσας Ευρώπης (PIGS) και, αδιάκριτα, συλλήβδην τους Anonymous πολίτες τους.

Δεδομένη η απλογράφηση στην αναζήτηση και δειγματοληψία αιτίων και υπαιτίων, κι έτσι, ωστόσο, δύσκολο να μη συστρατευτείς στη μακιαβελική δραματούργηση υλικού, που εκκινεί από ένα δικό μας πρώην άστεγο εργαζόμενο ΜΚΟ και μία τράπεζα τροφίμων της Λισαβόνας. Για να «τρέξει» ιστορικά τη μετάλλαξη του «ενόχου» καπιταλισμού από αντίπαλο στους «κόκκινους» δέος σε νεοφιλελευθερισμό, την άσκησή του στο ξεπούλημα τέως μπανανιών όπως η Βολιβία, και την κληροδότησή του από τους συντηρητικούς Θάτσερ και Ρέιγκαν στους «ανθρώπινους» Μπλερ και Ομπάμα, που υποδαύλισαν την απορύθμιση των αγορών πριν τις δώσουν βορά στη Goldman Sachs.

Τράβηγμα της κουκούλας απ’ τους συνεργάτες – πιόνια της τράπεζας – «φίρμας» (Μερκοζί) και τα δικά τους πιόνια στις νέες κυβερνήσεις της Μεσογείου, η μέθοδος (η δυσφήμιση ενός λαού, μάντεψε ποιου) και το αποτέλεσμα (η Ψωροκώσταινα, από τα λουκέτα στο σφυρί), κλείνουν τον κύκλιο χορό του «Αποκάλυψη Τώρα», όπου το μαντήλι σέρνουν καίριες επισημάνσεις από έγκυρα «ξένα κέντρα» αναλυτών και αιχμηρά animation γραφικών σκετς καρικατούρας. «Δείξε τα δάκρυα» κρούσματα εικονοληψίας, η ενίοτε με στρατηγική τη σάτιρα δαιμονοποίηση στην απόδοση ευθυνών και η άρθρωση του Stelios στο voice over δε βοηθούν στο «Κατηγορώ», αλλά εδώ έχει ήδη βαρέσει το κανόνι – και την έχει φάει η ολιγαρχία. Τσέκαρέ το πριν καταλυθεί η προεδρευομένη…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας εναντίον των Ρωμιών και Βαρουφάκηδες (ή fans του) όλου του κόσμου ενωθείτε – να το δείτε. Είστε συντηρητικοί (και) εκατομμυριούχοι; Στάνταρ ταπηροκρανιάζετε, αλλά μη σας πάρουν πρέφα μες στην αίθουσα. Θα γίνει του «Debtocracy»…


MORE REVIEWS

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΛΙΝΙ

Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει την πρώτη μεγάλη υπόθεση της καριέρας του, μία φαινομενικά ξεκάθαρη δολοφονία υψηλά ιστάμενου επιχειρηματία στη Γερμανία. Όσο περισσότερο «σκαλίζει» τη δικογραφία, όμως, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πως το έγκλημα αυτό κρύβει πίσω του μυστικά… πολλών δεκαετιών.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ληστής καταδιωκόμενος από την αστυνομία, θάβει τη λεία της τελευταίας του δουλειάς σε απομονωμένο λόφο, στη μέση του πουθενά της μαροκινής ερήμου. Όταν μετά την αποφυλάκισή του επιστρέφει εκεί, αντικρίζει στη θέση του τάφου που είχε σκάψει… μαυσωλείο προς τιμήν του θαυματουργού «Αγνώστου Αγίου». Θα γίνει το θαύμα που επιθυμεί;

ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ

Ο 8χρονος Όλιβερ πάσχει από αυτισμό και η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο εξαρτάται κυρίως από κινητά και tablets τα οποία χρησιμοποιεί για να «μιλήσει», είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο. Σε μία από αυτές τις συσκευές θα κάνει την εμφάνισή του ο Λάρι, ένα μοναχικό τέρας που τον παρακολουθεί από την άλλη πλευρά των γήινων οθονών και θέλει να γίνουν «φίλοι», ώστε να τον τραβήξει στη δική του διάσταση.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ένα νεαρό ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, όταν λίγο μετά τη γέννηση της κόρης του περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η οικογενειακή γαλήνη θα δοκιμαστεί και από την αναπάντεχη έλευση του πρόσφατα αποφυλακισθέντος παππού.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ 3

Αρκετά χρόνια μετά την «Μεγάλη Συμφωνία», όπου οι σκύλοι και οι γάτες δημιούργησαν μαζί ένα σύστημα το οποίο διατηρεί την αρμονική και ειρηνική τους συμβίωση, μια ομάδα άλλων κατοικίδιων, ξεχασμένων σ’ ένα pet shop, απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τι έγινε; Κλείσανε την ΕΡΤ και τα βγάζουνε στο σινεμά; Ήτανε και του Κούλογλου. Κουλασιόν.