FreeCinema

Follow us

Η ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ (2022)

(MEINE CHAOSFEE & ICH)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Καρολίν Οριζέ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Η Βιολέτα, μια νεαρή νεράιδα μόλις… 337 ετών, βρίσκει τον εαυτό της εγκλωβισμένο στον κόσμο των ανθρώπων. Εκεί θα συναντήσει την 12χρονη Μάξι, ένα κορίτσι που μόλις έχει αφήσει το σπίτι που μεγάλωσε, για να μετακομίσει σ’ εκείνο της μητέρας της και του νέου της συντρόφου, στη μεγάλη πόλη. Το ιδιότυπο αυτό δίδυμο θα ενώσει τις δυνάμεις του, ώστε η Βιολέτα να καταφέρει να γυρίσει στον νεραϊδόκοσμο, ενώ την ίδια στιγμή θ’ αναλάβουν την αποστολή διάσωσης του τελευταίου δέντρου της πόλης από τα σχέδια του Δημάρχου.

Οι παραγωγοί των «Ουπς! Ο Νώε Έφυγε…» και «Ο Λούης και οι Εξωγήινοι» (συνολικής συγκομιδής… * ½ στο FREE CINEMA, έτσι για να βλέπετε τι περνάμε!) επιστρέφουν με ακόμη ένα ταινιάκι κινουμένου σχεδίου το οποίο έχει περίπου την ίδια αποστολή με το tablet που έχετε στο σπίτι: ν’ απασχολήσει το παιδί σας για κάνα μιαμισάωρο. Τουλάχιστον, το YouTube στο tablet είναι τζάμπα…

Συμπαραγωγή Λουξεμβούργου και Γερμανίας, το «Η Παρέα των Θαυμάτων» είναι ένα άρμα δύο πρωταγωνιστριών. Αρχικά, έχουμε την Βιολέτα, μια νεράιδα που αποτυγχάνει στις εξετάσεις για να γίνει νεράιδα των δοντιών, αλλά η περίεργη και ολίγον τι κακομαθημένη φύση της την οδηγεί στο να προσπαθήσει να κλέψει ένα μαγικό πετράδι που (θεωρητικά) θα βελτιώσει τις δυνάμεις της. Όταν θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον ανθρώπινο κόσμο, θα γνωρίσει την Μάξι, ένα κορίτσι που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του, όντας θλιμμένη που από το εξοχικό της σπίτι δίπλα στη φύση, αναγκάζεται να μετακομίσει στο διαμέρισμα της μητέρας της, η οποία έχει αποφασίσει να μετοικήσει στη μεγαλούπολη με τον νέο της σύντροφο. Μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο ώστε να επιστρέψει η Βιολέτα στον κόσμο της, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως ο χρόνος της νεράιδας είναι περιορισμένος, καθώς αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον κόσμο των ανθρώπων, θα μεταμορφωθεί σε… λουλούδι.

Προφανώς, οι προβληματικές και τα επιμύθια της ταινίας είναι κλασικά σε animated παραγωγές, και εύκολο να τα διακρίνουμε από τα πρώτα λεπτά. Ο φόβος της μετακόμισης, το γεγονός ότι οι παράνομες πράξεις έχουν συνέπειες, ολίγη από περιβαλλοντολογία, η αξία της φιλίας, και το πως όλοι ανήκουμε κάπου, ακόμα κι αν δεν το διακρίνουμε από την πρώτη στιγμή. All that jazz, δηλαδή, που έχουμε ξαναδεί περίπου… χίλιες φορές σε παιδικά έργα του genre. Το ίδιο το κινούμενο σχέδιο δεν είναι κακό, έχει μία απαραίτητη φωτεινότητα για να «κρατήσει» κάποιους μικρούς θεατές, αλλά θα θέταμε ως ανώτερο όριο τα οκτώ με εννέα έτη. Αν θέλετε σώνει και ντε να το δουν τα παιδιά σας, that is.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Άλλη μία από τις «καραβιές» ταινιών κινουμένων σχεδίων που βλέπουμε κάθε χρόνο και, προφανώς, θα συνεχίσουν να καταφθάνουν ως τα μέρη μας, μιας και είναι το μοναδικό είδος που έχει κάποια σίγουρα εισιτήρια. Άνω των οκτώ ετών, με τίποτα!


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.