FreeCinema

Follow us

MARLEY (2012)

  • ΕΙΔΟΣ: Ντοκιμαντέρ
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κέβιν Μακντόναλντ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 144’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Η ζωή, η μουσική, η ιδεολογία και ο επιδραστικός θρύλος που κατέληξε να γίνει ο Μπομπ Μάρλεϊ, μέσα από ένα μακροσκελέστατο σε διάρκεια ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε με την απόλυτη υποστήριξη της οικογένειάς του.

Η μυθική μορφή που συνοδεύει τη reggae μουσική όπως ο Κάστρο την Κούβα, στην πραγματικότητα και για τον περισσότερο κόσμο αποτελεί ένα… άγνωστο μυστήριο! Το ντοκιμαντέρ του Κέβιν Μακντόναλντ έρχεται να καλύψει την όποια απορία εκείνων που ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τις απαντήσεις, όμως, παρά τη μεγάλη του διάρκεια, σε αφήνει για πάντα να αιωρείσαι γύρω από την αύρα ενός ειδώλου που ο σκηνοθέτης δεν τολμά ποτέ να κρίνει.

Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Μακντόναλντ είναι συγκλονιστικό. Η δουλειά αρχείου σε κάνει να ζητάς διαρκώς ακόμη περισσότερα και οι συνεντεύξεις, από έναν ιδιαίτερα κλειστό, επιλεκτικά διαλεγμένο κύκλο συνεργατών και οικογενειακών μελών, ξεφεύγουν απ’ τις εύκολες παγίδες ενός μνημοσύνου ή της αγιογραφίας, ώστε να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερες αλήθειες για το Μάρλεϊ πίσω από τη μουσική και την εκρηκτική του παρουσία – «χάσιμο» επί σκηνής. Κι όμως, στο φινάλε, η προσωπικότητά του παραμένει ένα αξεδιάλυτο μυστικό. Και η κρίση σου πάνω στον άνθρωπο Μάρλεϊ μετατοπίζεται ανάλογα με τον ομιλητή και τη σχέση που είχε μαζί του, αν όχι ανάλογα με το βάθος της ειλικρίνειας σε αυτά που έχει να πει… εκ πείρας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο χαρακτήρας του Μάρλεϊ απεικονίζεται ως εκείνος του οραματιστή ενός μουσικού κινήματος που λίγο έλειψε να ταυτιστεί με θρησκεία, ενός ταπεινού και φιλελεύθερου πρότυπου κουλτούρας και τρόπου ζωής, ενός μανιακού καταναλωτή «φούντας» που περνούσε από αμέτρητους ελέγχους στις περιοδείες του ανά τον κόσμο, του χείριστου παραδείγματος του πάτερ φαμίλια με αμέτρητα εξώγαμα, ερωμένες και τα νόμιμα παιδιά του που, εμφανώς, δεν έχουν την καλύτερη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο τα ανέθρεψε, του «πιονιού» στα χέρια σκαιών πολιτικών και, τελικά, του μάρτυρα της επάρατης νόσου (που τον πήρε από τη ζωή μόλις στα 36 του χρόνια). Παραδόξως, και παρά τις συνεντεύξεις με τους κατάλληλους ανθρώπους, το «Marley» δε σχολιάζει ποτέ το παραμικρό, ο Μακντόναλντ δεν κάνει ερωτήσεις που αφορούν σε κάτι βαθύτερο από την αναμνησιολογία και μια εικόνα αντιθέσεων από τα λεγόμενα όλων διατηρεί την αίσθηση του αινιγματικού χαρακτήρα που, απλώς, έφυγε άδοξα, χωρίς ποτέ να αντιλαμβανόμαστε τι ήταν αυτό που γέννησε το μουσικό φαινόμενο που λέγεται Μάρλεϊ. Από την άλλη, βέβαια, η μάλλον ηθελημένη ασάφεια ήταν και εκείνη που δημιούργησε ή και προστατεύει το μύθο του Μάρλεϊ.

Από το υπόλοιπο υλικό αρχείου, το συναυλιακό είναι εκείνο που σε κάνει να αισθάνεσαι τη δύναμη της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική του, είναι εκείνο που μεταδίδει την ένταση και τη συγκίνηση (πέρα από το θάνατο…) σε όλο το φιλμ και, αναμφίβολα, οι στιγμές αυτές θα σε κάνουν να έρθεις πιο κοντά στο νόημα του ποιος μπορεί να ήταν ο Μάρλεϊ! Χωρίς λόγια, χωρίς διάθεση να κρίνεις, με την ειλικρίνεια αυτού που βίωνε μέσα από την Τέχνη του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Οι άνθρωποι που ακούνε reggae και βγάζουνε σπυριά, μην περάσουν ούτε απ’ έξω! Οι φίλοι του ντοκιμαντέρ θα μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία που παραδίδει μαθήματα αρτιότητας για το είδος, έστω κι αν το αντικείμενο δεν αναλύεται ποτέ σε συνιστώσες ουσιαστικής προσωπογραφίας.


MORE REVIEWS

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ

«Εδώ και αρκετό καιρό, ξέρω ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω όταν γίνω πενήντα χρονών. Θα ήθελα να κλείσω έναν ξεχασμένο λογαριασμό ερωτικού ενδιαφέροντος με τη νεότητά μου.»

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ

Η Σάσα, θυγατέρα οικογένειας βρικολάκων, από μικρή είχε ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο επρόκειτο ν’ αναζητά την τροφή της (σκοτώνοντας ανθρώπους) στο μέλλον. Μεγαλώνοντας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κόντρα με τους δικούς της γι’ αυτό, όμως, η γνωριμία της μ’ ένα αυτοκτονικό νεαρό αγόρι εμφανίζει ξαφνικά θετικές προοπτικές.

ΜΝΗΜΗ

Κοινωνική λειτουργός που κουβαλά σοβαρά τραύματα από το παρελθόν συνδέεται με ανοϊκό συνομήλικό της άνδρα, τον οποίο ενδεχομένως να γνώριζε από παλιά. Η μνήμη, όμως, παίζει παράξενα παιχνίδια.

ΑΔΑΜ

Ανύπαντρη έγκυος γυναίκα βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι χήρας μάνας με μικρή κόρη. Στο Μαρόκο, όμως, αμφότερες οι συνθήκες είτε είναι διόλου αποδεκτές, είτε δέχονται ισχυρές πιέσεις ώστε να διαφοροποιηθούν.

Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Παρίσι, 7 Μαΐου 1995. Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλίας. Η σύζυγος του, Μπερναντέτ, ονειρεύεται σπουδαία καριέρα πλάι του ως η Πρώτη Κυρία της χώρας, πλην όμως, τόσο ο άντρας της όσο και οι συμβουλάτορες του δεν έχουν καθόλου σε εκτίμηση το πολιτικό της ένστικτο.