FreeCinema

Follow us

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΙΓΚΡΕ ΚΑΙ Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ (2026)

(MAIGRET ET LE MORT AMOUREUX)

  • ΕΙΔΟΣ: Αστυνομικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πασκάλ Μπονιτζέρ
  • ΚΑΣΤ: Ντενί Πονταλιντές, Ανν Αλβαρό, Μανουέλ Γκιγιό, Ιρέν Ζακόμπ, Ντομινίκ Ρεϊμόν, Λοράν Πουατρενό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Το πτώμα βετεράνου πρώην πρέσβη ανακαλύπτεται από την οικονόμο του θύματος εντός της πολυτελής του έπαυλης. Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ αναλαμβάνει να βρει τον ένοχο της δολοφονίας.

Επιμένει ο γαλλικός κινηματογράφος να ποντάρει στο βάρος του ονόματος του επιθεωρητή Μαιγκρέ, με τα αποτελέσματα (ατυχώς) να μην τον δικαιώνουν. Η προηγούμενη φορά του «Μυστηρίου της Νεκρής Κοπέλας» (2022) διακρινόταν για τη διαρκή κατατονία με την οποία έντυνε τις έρευνες του διάσημου ήρωα του Ζορζ Ζιμενόν, όπως και για την προσπάθεια να λανσάρει στον φερώνυμο ρόλο τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ένεκα των σεξουαλικών σκανδάλων στα οποία είχε μπλέξει ο Γάλλος star, η επιλογή του Ντεπαρντιέ «κάηκε» με το πρώτο, με το «franchise» να δίνει (πια) τα σκήπτρα στον Ντενί Πονταλιντές. Το παρουσιαστικό του τελευταίου δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία του επιθεωρητή που ο Σιμενόν περιέγραφε στις σελίδες των βιβλίων του, όμως, αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα τούτου του «Πρέσβη». Το φιλμ του Πασκάλ Μπονιτζέρ επιχειρεί να εμφανιστεί ανανεωτικό ως προς τη μεταφορά των περιπετειών του Μαιγκρέ στη μεγάλη οθόνη, καταλήγοντας να στέκει αμήχανο, καθώς ο ιδιότυπος μοντερνισμός που προτάσσει παλεύει να πάρει το πάνω χέρι από έναν παρωχημένο ακαδημαϊσμό. Και είναι ο δεύτερος που παίρνει τελικά μια εύκολη νίκη.

Τα μυθιστορήματα του Σιμενόν χαρακτηρίζονται γενικά από έλλειψη δράσης, σε σημείο που τα κάνει να μοιάζουν ν’ απορρίπτουν το αστυνομικό μυστήριο προς χάριν μιας ευρύτερης μελέτης της ντετεκτεβίστικης έρευνας, η οποία εν προκειμένω άπτεται της τυπικής καθημερινότητας του Μαιγκρέ (με την κουζίνα της συζύγου του να παίζει πρωτεύοντα ρόλο). Το λιτό περιγραφικό ύφος του συγγραφέα αφήνει χώρο στη σκέψη και τη φαντασία του αναγνώστη, ώστε να συμπληρώσει τα κενά της εκάστοτε υπόθεσης, αναζητώντας τον κρίκο εκείνο που θα συνδέσει το (όποιο) έγκλημα με τη νωχελική ρουτίνα του επιθεωρητή Μαιγκρέ. Ο Πατρίς Λεκόντ ώθησε την ατμόσφαιρα του Σιμενόν… στα άκρα, κάνοντας τον Μαιγκρέ του Ντεπαρντιέ να μοιάζει με ήρωα ψυχοδράματος, καθώς άφηνε τη βεβαιότητα πως στο πλαίσιο θεραπείας της κατάθλιψής από την οποία έπασχε αναζητούσε ωσάν γιατρικό τον δολοφόνο μιας νεαρής κοπέλας.

Στην «Ερωμένη του Πρέσβη», ο Μπονιτζέρ το παίρνει κάπως αλλιώς, πλάθοντας μια ελαφρώς ανάλαφρη, όσο και παιχνιδιάρικη εκδοχή του Μαιγκρέ. Η αλληλεπίδραση με τους υφισταμένους του στο αστυνομικό Τμήμα, η επαναλαμβανόμενη διάθεση για φαΐ και πιοτό και η «πλάκα» με την άρνηση απόκτησης κινητού τηλεφώνου από μεριάς του υπογραμμίζουν τη σχετική τάση. Οι μικρές αυτές λεπτομέρειες, όμως, στουκάρουν με το άχρονο της όλης κατασκευής, η οποία άπαξ και «καρφώνεται» (βασικά από μία συσκευή κινητού τηλεφώνου!) πως τοποθετείται στις αρχές του 21ου αιώνα (σε αντίθεση με το βιβλίο «Maigret et les Vieillards», που αποτελώντας την πηγή της ταινίας διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60), δημιουργεί εύλογες απορίες για τον ρεαλισμό του όλου «μυστηρίου».

Καθώς αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του μακαρίτη πρέσβη, με πλέον κύρια την ανακάλυψη της ογκώδους αλληλογραφίας του με την πριγκίπισσα Ιζαμπέλ ντε Βουίν, το όλο «αστυνομικό» περιβάλλον στο οποίο κινείται ο Μαιγκρέ, ανακρίνοντας μια σειρά από συγγενείς του δολοφονημένου διπλωμάτη, φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου… του τρέχοντος αιώνα. Τα δεκάδες γράμματα, οι ηλικιωμένες πριγκίπισσες, τα αριστοκρατικά ατυχήματα εν ώρα ιππασίας, οι βαριεστημένοι πλούσιοι κληρονόμοι, οι αυστηρές οικονόμοι και οι intellectuel πικραμένοι έμποροι έργων Τέχνης ως καταστασιακό μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από δράμα της εποχής του Μεσοπολέμου και όχι ως κάτι που θα συνέβαινε στο Παρίσι του… 2000! Το γαϊτανάκι των ανακρίσεων από μεριάς Μαιγκρέ (ειδικότερα οι στιχομυθίες του με την «απόκοσμη» οικονόμο μαντάμ Ζακότ), αν και άκρως θεατρικές, ως στήσιμο διακρίνονται για τη λανθάνουσα ειρωνεία και τον κυνισμό τους, όμως, σταδιακά βρίσκουν κι αυτές τοίχο, ανήμπορες να προχωρήσουν την πλοκή. Το μυστήριο της «Ερωμένης του Πρέσβη» είναι από μόνο του αδιάφορο, πόσω μάλλον όταν εξελίσσεται με τρόπο… διόλου μυστηριώδη, αφήνοντας μάλιστα τη λύση να πλανάται στον αέρα, λειτουργώντας όχι σαν έντιμο, παλιακό policier, αλλά σαν σύγχρονο «art-house»!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τούτος ο Μαιγκρέ εμφανίζεται σαφώς πιο ψυχαγωγικός από τον προ τετραετίας προκάτοχό του, όχι όμως ικανός να συναρπάσει τους πολυάριθμους φίλους των ταινιών αστυνομικού μυστηρίου, αφού οι κάποιες χαριτωμένες πινελιές του δεν μπορούν να «μακιγιάρουν» το άνευρο σκηνοθεσίας και σεναρίου. Η μικρή διάρκεια σε συνδυασμό με βραδινή έξοδο σε θερινό κινηματογράφο ενδεχομένως να λειτουργήσει πιο ικανοποιητικά στον τομέα του… μακιγιάζ, αν και το άνευρο της «Ερωμένης του Πρέσβη» δεν κρύβεται με τίποτα.


MORE REVIEWS

ICE CREAM MAN

Η άφιξη του van ενός πλανόδιου παγωτατζή ταράζει την ειδυλλιακή ζωή μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης. Όταν οι ανήλικοι πελάτες του δοκιμάζουν τα παγωτά του, τα πάντα βυθίζονται σ’ ένα παρανοϊκό ξέσπασμα αιματηρής βίας, με τους ενήλικες να γίνονται «παιχνίδι» θανάτου στα χέρια τους!

Η ΦΗΜΗ

Κάποτε φέρελπις ποιητής της νεοϋορκέζικης σκηνής, νυν άσημος ταχυδρομικός υπάλληλος ξετρυπώνεται από νεανική λογοτεχνική ομάδα, τα μέλη της οποίας δηλώνουν μεγάλοι θαυμαστές του. Μπορεί, άραγε, η καλλιτεχνική αναγνώριση να έρθει με καθυστέρηση… πενήντα ετών;

ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ

Δύο ζευγάρια ταξιδεύουν μαζί στην Ταγγέρη, όπου μυστικά και κρυφές επιθυμίες αρχίζουν να διαταράσσουν τις μεταξύ τους ισορροπίες. Η διπλή ζωή του Κάρλο γίνεται η αφετηρία μιας αλυσίδας γεγονότων που δοκιμάζει σχέσεις, φιλίες και οικογενειακούς δεσμούς.

ΦΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Κάιρο, 1934. Η γραμματέας του Βρετανού πρέσβη βρίσκεται δολοφονημένη και ένα άκρως απόρρητο έγγραφο εξαφανίζεται. Όλοι όσοι βρίσκονταν στην πρεσβεία θεωρούνται ύποπτοι για την Μιράντα Γκριν, η οποία επιχειρεί να δώσει την απάντηση σ’ ένα μυστήριο που κρύβει διασυνδέσεις με τους Ναζί.

ΜΕΞΙΚΟ 86

Κυνηγημένη από το στρατιωτικό καθεστώς της πατρίδας της, μια γυναίκα από τη Γουατεμάλα βρίσκει καταφύγιο στην ασφάλεια του Μεξικού. Η δράση της ενάντια στη Χούντα συνεχίζεται από εκεί, όμως, ο αναγκαστικός χωρισμός από τον γιο της έχει δημιουργήσει συνθήκη που δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί.