FreeCinema

Follow us

Η ΑΓΑΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ (2013)

(LOVE IN THE END)

  • ΕΙΔΟΣ: Νεανικό Ρομάντζο
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλης Κεχαγιάς
  • ΚΑΣΤ: Κατερίνα Γερονικολού, Πάνος Βλάχος, Τζωρτζίνα Λιώση, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Μυριέλλα Κουρεντή, Νικόλας Αγγελής
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Μία τρόικα περιπετειωδών boy meets girl νταραβερακίων, βιωμένων / εξομολογημένων (σε ενέργεια προώθησης candy-φίρμας) από δαγκώσαντες τη λαμαρίνα / γλασαρισμένων στο ευτυχέστερο, αφήνουν μες στα μέλια το «πανί».

True story: Ένα απ’ τα ζευγάρια επί οθόνης, επιτέλους, ενώνει χείλη και γλωσσιάζεται για πρώτη φορά, σχεδόν πειστικά. Το κοινό της πρεμιέρας χειροκροτάει ενθουσιασμένο, αυθόρμητα. «Φάε λίγο σοκολάτα εσύ», λέει παβλοφικά στη διπλανή μου η κολλητή της – ασυνόδευτες, στην τρίχα, 30+ που ψάχνονταν με τρόπο για άνδρα. Τι βλέπω; The next best thing to the real thing; Όχι. Ένα νόστιμο υποκατάστατο για το καταναλωτικό «δείγμα», που είχε ήδη εκμυστηρευτεί συγγραφικά τις προσωπικές του love stories σε μια βιομηχανία ζαχαρωδών, την εντεταλμένη για τη σχετική καμπάνια εταιρεία επικοινωνίας της κι εντέλει την κινηματογραφική παραγωγή, που προέκρινε τρεις «πραγματικές ιστορίες» για το ζωντάνεμά τους στο πανί, με αλλαγμένο, happy end. Ένα κομματάκι, πριν λιγωθείς; To παρθενικό product placement μονοπώλιο – raison d’ etre μιας ελληνικής ταινίας; Ανυπερθέτως. Και, δυστυχώς, υπάρχει και το aftertaste.

Λιώνοντας τα «Πριν το Ξημέρωμα» και «Ένας Μεγάλος Έρωτας» (στα συστατικά των άγνωστων του εξπρές του… ΟΣΕ που γνωρίζονται στη Θεσσαλονίκη, περνούν μια νύχτα κουβεντιάζοντας, δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, χάνονται ένεκα η κακιά η ώρα, αλληλογυρεύονται και ξανασμίγουν), «Έχετε Μήνυμα στον Υπολογιστή σας» (σ’ εκείνα του κρυφά ερωτευμένου με την παιδιόθεν κολλητή του, που ανίδεη βρίσκει το Mr. Right στο ψεύτικο profile του στο fb εωσότου, αφού το ψέμα τους χωρίσει, τους κάνει ένα) και… «Το Πλοίο της Αγάπης» (ένας υπαξιωματικός κρουαζιερόπλοιου και μια – δασκαλεμένη από «καμένη» ώριμη συνεπιβάτισσα – 17χρονη άβγαλτη, με γονείς κι αδελφάκι από δίπλα, τσιμπιούνται αμοιβαία με φόντο τη Ρόδο και την Ισταμπούλ), το πρώτο 35mm έδεσμα – παραγγελιά στον κονφισιέ του «Μίλα Μου Βρώμικα» από σενάριο – συνταγή του πατισιέ τού «Κανένας» κι ενός Παρλιάρου της διαφήμισης το… τρως αν είσαι σαβουροφάγος των «εμπορίου» και σου πονάει (ή θα’ θελες) το δοντάκι – αλλά από υγείας ή Valrhona είναι μακριά.

Σύνθεση (και αιτία της τερηδόνας των γκουρμέ): τα προαναφερθέντα εισαγόμενα τροποποιημένα άμυλα (προσθέστε και τα reality κουζίνας, ένας ήρωας είναι σεφ). Ο (μουσικο)συνθετικός γαλακτωματοποιητής με το ποτενσιόμετρο να ανεβαίνει συνεχώς για να τσιγκλάει το φυλλοκάρδι και το crossfader να περνάει από το score του Κοντόπουλου στην Όλγα Κουκλάκη και τον Tareq. Τα συντηρητικά μανιέρας φυντανακίων, όσο κι αν είναι φυσικά προσθετικά (το κόμπιασμα κι η συστολή της Λιώση, το στόμα της Γερονικολού, η άρθρωση απ’ το έρκος των οδόντων του Αγγελή). Οι πηκτικοί παράγοντες του snack (που «τσιμπάνε» τη γλώσσα στην περίπτωση χαχαχούχα ανεπίγνωστου, καβγαδακίου και συγχωρητικής μεταστροφής της επιστήθιας friend). Οι χρωστικές που έχει γλιτώσει το φυσικό περιτύλιγμα φωτογραφίας, αλλά έχουν τιγκάρει την κακαόμαζα ιντρίγκων (κυρίως στο επί πωλήσει καραβίσιο προϊόν, με το χωρίς ημερομηνία λήξης «Ένας Μεγάλος Έρωτας» να τρέφει και εδώ τόσο λόγια της πλώρης όσο και το επεισόδιο της επίσκεψης στο κτήμα, με ευπρόσδεκτο guest τον, αειθαλή λατρεμένο του ασθενούς φύλου, Νίκο Γαλανό).

Οι ρυθμιστές οξύτητας ερμηνειών αποδίδουν κυρίως στα φυσικά αρώματα καραμέλας του Πάνου Βλάχου, τα ενισχυτικά γεύσης σε ατάκες και τοποθεσίες δεν τα φτύνεις και, σκλάβοι των υδατανθράκων της TV ή των multiplex κυλικείων, αν θέλετε σορόπια, είναι μέχρις ενός σημείου ό,τι πρέπει. Αλλά αυτό το παρασκεύασμα πωλείται ως τυποποιημένο, με υλικά και πρόσθετα που έχουν βγει από το ψυγείο, και για ανάλωση κατά προτίμηση πριν ή περί την (δεν ξέρω, για ένα – δύο χρόνια) του Αγίου Βαλεντίνου. Η γράφουσα αναζητεί αλλού τις… αγαπημένες της πραλίνες. Και, πάντα, το ημεδαπό σελιλοζικό άλλο της μισό…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μέρες που’ ναι, τζόβενο του ετοιματζίδικου σού κάνει. Εσύ που θέλεις κουβερτούρα ποιότητας, με δυσκολία το καταπίνεις. Ουρανίσκε του μεσαίου χώρου, μάλλον θα γλυκαθείς – αλλά η επικάλυψη δεν είναι ξέρεις τι.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.

MR KLEIN

MR KLEIN

Η σοκολάτα έρχεται στο τέλος. Άσχετο. Γιατί στην αφίσα παίζει αγγλικός τίτλος κι από κάτω ο ελληνικός; Giati den to grafane greeklish, na teleiwnei h ypothesh? Twra den kserw pws to lene ayto to prama. H sokolata ta spaei, pantws.