FreeCinema

Follow us

ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2012)

(LES SAVEURS DU PALAIS)

  • ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστιάν Βανσάν
  • ΚΑΣΤ: Κατρίν Φρο, Αρτούρ Ντιπόν, Ζαν ντ'Ορμεσόν, Ιπολίτ Ζιραρντό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FILMTRADE

Ικανή μαγείρισσα στρατολογείται, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, για την προσωπική κουζίνα του Γάλλου Προέδρου, προκαλώντας το φθόνο και τις αντιδράσεις του κατεστημένου στα Ηλύσια Πεδία. Οι συνεχείς πιέσεις θα την οδηγήσουν στην παραίτηση και στην… Ανταρκτική.

Δεν είναι spoiler η περίληψη, επειδή η ταινία αρχίζει παρουσιάζοντας την Ορτάνς τις τελευταίες μέρες της παραμονής της στην Ανταρκτική, όπου έχει περάσει ένα χρόνο μαγειρεύοντας για μια επιστημονική αποστολή. Είναι ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον για τη μαγείρισσα, που έχει συνηθίσει να δουλεύει με εμμονή στη λεπτομέρεια και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Η Ορτάνς εργαζόταν ως υπεύθυνη της προσωπικής κουζίνας του Γάλλου Προέδρου και το φανταστικό όνομα καλύπτει την ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, που εργάστηκε ως μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν. Στην καφετέρια της επιστημονικής αποστολής, δεν υπήρχε η απαίτηση να μαγειρέψει περίπλοκα γεύματα, αλλά το έκανε για τη δική της ευχαρίστηση. Και εκεί δείχνει μια γυναίκα ήρεμη και πιο χαλαρή, σε σύγκριση με τα πλάνα που θα ακολουθήσουν.

Ο Κριστιάν Βανσάν επιλέγει τα flashback για να αφηγηθεί την ιστορία, δείχνοντας την Ορτάνς να οδηγείται σχεδόν σηκωτή στο προεδρικό μέγαρο, χωρίς να έχει καταλάβει καλά- καλά τι καλείται να κάνει και ποιος είναι ο νέος της εργοδότης. Δε θα είναι, όμως, αυτό το μόνο της πρόβλημα. Η ανδροκρατούμενη κουζίνα και οι επικεφαλής chef θα της κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως και στη συνέχεια οι διαιτολόγοι που παρακολουθούν τις προεδρικές θερμίδες και οι λογιστές που υπολογίζουν τα έξοδα για την απόκτηση των εκλεκτών υλικών. Ένας πρόθυμος βοηθός και η εμφανής απόλαυση του Προέδρου ίσως δεν είναι αρκετά ώστε να κρατήσουν την Ορτάνς στη θέση της.

Σε κάθε ταινία όπου πρωταγωνιστούν οι γεύσεις, το φαγητό οφείλει να φαίνεται λαχταριστό και ο Βανσάν το καταφέρνει αυτό, χωρίς να υπερβάλλει. Η κύρια τύχη της «Υψηλής Μαγειρικής» είναι ότι διαθέτει την Κατρίν Φρο στον βασικό ρόλο, ηθοποιό που από σκηνή σε σκηνή μπορεί να αλλάζει εντελώς διάθεση, από τη χωριάτισσα μαγείρισσα, στην τσαμπουκαλεμένη chef που αποφασίζει να δείξει την αξία της και την κατασταλαγμένη γυναίκα που έχει πάρει αποφάσεις για το μέλλον της. Πολύ καλό είναι και το καστ γύρω της, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθείς τις «πολιτικές» κόντρες της προεδρικής κουζίνας, έστω κι αν στο τέλος αφήνουν μια μικρή επίγευση κλισέ. Αισθητά πιο αδύναμο είναι το κομμάτι της Ανταρκτικής και η παρουσία ενός – όχι ιδιαίτερα πειστικού – αυστραλέζικου συνεργείου, που δεν προσφέρει ξεχωριστές υπηρεσίες στην αφήγηση.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν η γαλλική κουζίνα και τα παρασκήνια των προεδρικών ανακτόρων σού χτυπούν καμπανάκια περιέργειας, θα περάσεις μια χαρά. Μην περιμένεις, όμως, πολλές πολιτικές αναλύσεις και κρατικά μυστικά. Το στρατηγείο της ταινίας βρίσκεται αποκλειστικά στην κουζίνα.


MORE REVIEWS

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ

Αγγλίδα μόνη, σε διακοπές στις Σπέτσες, παρατηρεί φασαριόζικη οικογένεια λουόμενων και, συνειρμικά, ο νους της «σκαλίζει» διαρκώς τραύματα του δικού της νεανικού παρελθόντος, λάθη μητρότητας κι επιλογές μιας ζωής που… έχασε.

ΟΥΠΣ 2! Ο ΝΩΕ ΞΑΝΑ ΕΦΥΓΕ...

Οι περιπέτειες του Φίνι και της Λία συνεχίζονται, αυτή τη φορά εκτός κιβωτού, όταν μετά από ένα απρόσμενο συμβάν καταλήγουν στον ωκεανό. Τώρα θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους πριν να είναι αργά!

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Τρεις οικογένειες, οι οποίες διαμένουν σε τριώροφο κτήριο στα προάστια της Ρώμης, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων στις εσωτερικές σχέσεις τους, που δεν λένε να λυθούν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΜΑΪΣΑΜΠΕΛ

Χήρα δολοφονημένου Βάσκου πολιτικού λαμβάνει επιστολή από τον φυλακισμένο, πλέον, εκτελεστή του συζύγου της, ο οποίος εκφράζει την επιθυμία να τη συναντήσει. Τα έντεκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, άραγε, μπορούν να έχουν γιατρέψει τις πληγές;

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

Ο Μπεν φτάνει στο Λας Βέγκας με σκοπό να πεθάνει από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η Σέρα είναι μια πόρνη που θα σταθεί δίπλα του στην πορεία, τηρώντας μια αμοιβαία συμφωνία: κανείς δεν θα ζητήσει από τον άλλον ν’ αλλάξει κάτι από τα «θέλω» του. Μέχρι τέλους.