FreeCinema

Follow us

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (2011)

(LES NEIGES DU KILIMANDJARO)

  • ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
  • ΚΑΣΤ: Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Αριάν Ασκαρίντ, Ζεράρ Μεϊλάν, Μαριλίν Καντό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Εκπρόσωπος των εργατών σε ναυπηγείο της Μασσαλίας, βάζει τον εαυτό του σε κλήρωση μείωσης προσωπικού και χάνει τη δουλειά του. Αργότερα, θα πέσει θύμα ληστείας, με ληστή έναν από τους απολυμένους συναδέλφους του και θα βρεθεί στο δίλημμα αν πρέπει να ζητήσει την τιμωρία του ή όχι.

Σοσιαλιστικών πολιτικών πεποιθήσεων ο Γκεντιγκιάν, αλλά τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» δεν έρχονται με ξύλινο λόγο ή με τη σφραγίδα του… ΠΑΜΕ. Στην ιστορία ηθικής και μπέσας που έχει γυρίσει στην πατρίδα του, τη Μασσαλία, τον πρώτο λόγο έχουν η ανθρωπιά και τα αισθήματα, γι’ αυτό και οι χαρακτήρες, οι προβληματισμοί και τα επιχειρήματά τους πείθουν και συγκινούν.

Βασισμένο σ’ ένα ποίημα του Ουγκό που αναφέρεται στην καλοσύνη των φτωχών, το σενάριο παρακολουθεί τα διαρκή διλήμματα του Μισέλ, του κεντρικού ήρωα, πατέρα, παππού και εργάτη, με έγνοια για τους άλλους. Ποια είναι η καλύτερη λύση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας; Είναι η κλήρωση; Κι αν ναι, πρέπει να είναι κι αυτός μέσα ως εκπρόσωπος; Όταν κι εκείνος χάσει τη δουλειά του, τού επιτρέπεται να χαρεί ένα όνειρο ζωής, ένα ταξίδι στην Τανζανία με τη γυναίκα του; Και όταν δεχτεί την επίθεση και ανακαλύψει το ληστή, την έλλειψη μεταμέλειας, αλλά και τα δύο μικρά του αδέλφια, τι πρέπει να κάνει;

Τα διλήμματα μεταξύ ηθικής, καλοσύνης και τιμωρίας είναι απανωτά. Για το ζευγάρι του Μισέλ και της Μαρί-Κλερ, όμως, το σημαντικότερο είναι να τα έχουν εντάξει με τη συνείδησή τους. Έστω κι αν μερικές φορές διαλέγουν το λάθος τρόπο. Ο Γκεντιγκιάν πλησιάζει την υπερβολή όταν βάζει το Μισέλ ν’ αναρωτιέται αν η θέση του συνδικαλιστή τον έχει οδηγήσει στη μπουρζουαζία, όμως, η ταινία δε χάνει τον ειρμό της, ούτε παύει να είναι γειωμένη, εξαιτίας των ερμηνειών του πρωταγωνιστικού ζευγαριού.

Ο Ζαν-Πιερ Νταρουσέν (σταθερός συνεργάτης του Γαλλο-αρμένιου σκηνοθέτη) και η Αριάν Ασκαρίντ δίνουν με σιγουριά την αίσθηση του παντρεμένου επί δεκαετίες ζευγαριού, με βλέμματα και διστακτικές κουβέντες που περισσότερο υπονοούν παρά ανακοινώνουν τον ανθρωπισμό που τους διακρίνει. Σε αντίθεση με την πολιτική – κοινωνική της θέση, η κινηματογράφηση της ταινίας είναι αρκετά συντηρητική, αλλά παρακολουθεί αποτελεσματικά τις καλές προθέσεις των ηρώων της.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μεγαλύτεροι σε ηλικία θεατές ή εκείνοι που αγαπούν μια ανθρώπινη ιστορία αλτρουισμού με ηθικό κέντρο βάρους, θα εκτιμήσουν τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο», παρά τη συμβατική τους κινηματογράφηση.


MORE REVIEWS

DIGGER

Ο Νικήτας έχει βγάλει διαζύγιο με την υπόλοιπη κοινωνία και ζει σαν ερημίτης σ’ ένα χαμόσπιτο, στη καρδιά ενός δάσους στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ερχομός της «ανάπτυξης» απειλεί τη γη του, μα περισσότερο δύσκολη θα είναι η διαχείριση του ενήλικα (πλέον) γιου του, ο οποίος επιστρέφει μετά από απουσία είκοσι ετών για να ζητήσει το μερίδιό του με δικαιώματα κληρονόμου.

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Ο Στίβεν είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει την Άννα, μία μαθήτριά του από την Αυστρία, φίλη ενός αριστοκρατικής καταγωγής σπουδαστή. Ο ευκατάστατος οικονομικά, ευυπόληπτος κοινωνικά και τακτοποιημένος οικογενειακά Στίβεν, αισθάνεται έλξη για τη νεαρή κοπέλα, αλλά δεν έχει ούτε τη φυσική ούτε την ηθική δύναμη ν’ αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας σχέσης μαζί της.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ!

Δήμαρχος άσσος της ρεμούλας τοποθετεί στη θέση του τη σύζυγό του, μέχρι τουλάχιστον να περάσει η μπόρα των αποκαλύψεων που μετά βεβαιότητος θα τον φέρουν σε δύσκολη θέση έναντι του Νόμου. Μήπως, όμως, ισχύει και για τους Δημάρχους το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού;

ΓΙΑΛΝΤΑ: Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Νεαρή γυναίκα, καταδικασμένη σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της, έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει το κεφάλι της. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να πείσει πως αξίζει τη συγχώρεση… των τηλεθεατών και της κόρης του θύματος σε «δικαστήριο» δημοφιλούς reality show!

ΣΤΗ ΖΑΛΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

O σαιξπηρικός μύθος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας επιβιβάζεται σε πολύχρωμο roller coaster της Στοκχόλμης, μετατρέποντάς τον σε pop παραμύθι απαγορευμένου έρωτα. Η σκανδιναβική «απάντηση» στον… Μπαζ Λούρμαν;

MR KLEIN

MR KLEIN

Παίζει ένας την απόλυσή του σε κλήρωση. Και χάνει. Σε ναυπηγείο της Μασσαλίας δούλευε, μην παίρνεις τα όπλα!