FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ (1984)

(LES FAVORIS DE LA LUNE)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Οτάρ Ιοσελιάνι
  • ΚΑΣΤ: Κάτια Ρούπε, Φρανσουά Μισέλ, Ζαν-Πιερ Μποβιαλά, Ματιέ Αμαλρίκ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD

Ένα πλήθος ιδιόμορφων χαρακτήρων και οι περιπέτειές τους στο Παρίσι, με επίκεντρο ένα σερβίτσιο και έναν πίνακα.

Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε εκτός Σοβιετικής Ένωσης ο Οτάρ Ιοσελιάνι ανήκει ξεκάθαρα στο είδος της αναρχικής κωμωδίας, όποιον ορισμό κι αν της δίνει κανείς. Με αδιάκοπη κίνηση ανάμεσα στο χρόνο και το πλήθος των χαρακτήρων που αποτελούν το θίασο της ταινίας, είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλεις μια σύνοψη της πλοκής χωρίς να αφηγηθείς ολόκληρη την ταινία. Οι πιο αταίριαστοι ήρωες, ένας αστυνομικός, αναρχικοί, έμποροι όπλων και έργων τέχνης, μερικές πόρνες, Άραβες, ένας άνδρας που φτιάχνει βόμβες, μια ομάδα διαρρηκτών, μια μανικιουρίστα και ένας punk τραγουδιστής συνθέτουν ένα δίκτυο σχέσεων εξαπάτησης και ερωτικών δεσμών στο Παρίσι, που είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις σε όλη του την έκταση. Η δράση ταξιδεύει από το 18ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’80, με το σερβίτσιο να αλλάζει ιδιοκτήτες και τον πίνακα να γίνεται όλο και μικρότερος καθώς περνά από χέρι σε χέρι.

Πολλοί έχουν παρομοιάσει το περιβάλλον των «Ευνοουμένων του Φεγγαριού» με το σινεμά του Τατί. Περισσότερο, όμως, μοιάζει με τα γαϊτανάκια σχέσεων του Μαξ Οφίλς σε μια πιο αποδομημένη μορφή. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιοσελιάνι αφηρημένη κωμωδία έχει χαρακτηρίσει την ταινία. Κανείς από τους ηθοποιούς (που σε μεγάλο ποσοστό είναι ερασιτέχνες) δεν προσπαθεί να παίξει κωμικά. Ούτε αστείες ατάκες υπάρχουν. Η κωμωδία προκύπτει από τις καταστάσεις που αναδεικνύουν το «γελοίον του πράγματος» και παρουσιάζουν έναν κόσμο πλάνης και εξαπάτησης. Η ταινία είχε τιμηθεί με το Ειδικό Βραβείο της κριτικής επιτροπής στη Μόστρα της Βενετίας, αλλά τώρα πια τα δείχνει τα χρονάκια της.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για όσους αγαπούν το σινεμά του Ιοσελιάνι, η παρακολούθηση της ταινίας θα είναι και ένα test αντοχής της στο χρόνο. Αν δεν την έχεις δει ήδη ή ο Ιοσελιάνι σού είναι άγνωστο όνομα, προετοιμάσου για μια μη τυπική κωμωδία.


MORE REVIEWS

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η μεσήλικη Χίλαρι, υπεύθυνη «γενικών καθηκόντων» σε κινηματογράφο της παραλιακής πόλης του Μάργκεϊτ, νιώθει σκιρτήματα πάθους για νεαρό μαύρο που πιάνει δουλειά ως ταξιθέτης.

ΧΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ

Ζευγάρι ερωτευμένων ανδρών με υιοθετημένη κορούλα περνά τις χαλαρές διακοπές του σε απομονωμένο σπιτάκι σε δάσος. Ένα χτύπημα στην πόρτα θα τους φέρει αντιμέτωπους με τέσσερις «εισβολείς» που απαιτούν από την οικογένεια να διαπράξει μια κανονική ανθρωποθυσία, επιλέγοντας (και) ποιο από τα μέλη της θα θανατώσει. Διαφορετικά, θα έρθει… η Αποκάλυψη!

ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η μοναχοκόρη της Αυτοκράτειρας της Κίνας βρίσκει καταφύγιο στο γνωστό γαλατικό χωριό και ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ προσφέρονται να βοηθήσουν σε επιχείρηση απελευθέρωσης της μητέρας της, ενώ παράλληλα ο Ιούλιος Καίσαρας καταστρώνει επεκτατικά σχέδια για την Ασία, έτσι ώστε να πείσει την Κλεοπάτρα να γυρίσει κοντά του.

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ

Νεαρός εισαγγελέας αναλαμβάνει υπηρεσία σε μικρή επαρχιακή πόλη που μαστίζεται από πολλαπλά κρούσματα καθίζησης της γης και έρχεται αντιμέτωπος μ' ένα σύστημα διαφθοράς που φτάνει πολύ ψηλά στην τοπική εξουσία.

ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΒΟΥΛΗΣ

Οι δύο θεότρελοι φίλοι Τούτσον και Λούντιγουντ επιστρέφουν και πάλι (από πότε;), προκειμένου να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους, σε μια προσπάθεια να βρουν και να ζητήσουν βοήθεια από τον παππού του πρώτου, τον διαβόητο πειρατή Κάπτεν Τούτσον!