FreeCinema

Follow us

ΚΙΟΥΚΑ: ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ (2025)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραμεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωστής Χαραμουντάνης
  • ΚΑΣΤ: Συμεών Τσακίρης, Έλσα Λεκάκου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου, Αφροδίτη Καποκάκη, Στάθης Αποστόλου, Ιόλη Καλαϊτζή, Χρυσή Βιδαλάκη
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 103'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CINOBO

Ένα εν πλω ταξίδι διακοπών με ιστιοφόρο προς τον Πόρο έχει ως απώτερο σκοπό τη συνάντηση των δύο ενήλικων παιδιών του Μπάμπη με την Άννα, τη βιολογική τους μητέρα η οποία τα εγκατέλειψε όταν ήταν μωρά. Η Έλσα και ο Κωνσταντίνος ούτε είναι ενήμεροι γι’ αυτό, αλλά ούτε και έχουν ίχνος ανάμνησής της να τους συνοδεύει.

Το ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους μας παρουσιάζει μια υπογραφή αρκετά υποσχόμενη πίσω από τις κάμερες, που όμως πάσχει ιδιαίτερα στην υπογραφή με την ιδιότητα του σεναριογράφου. Παρά το γεγονός πως (όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης) «η ταινία αντλεί εν μέρει από τις παιδικές μου αναμνήσεις από τις οικογενειακές διακοπές σε ένα μικρό ιστιοφόρο στο ελληνικό νησί του Πόρου», καταλήγει στο συμπέρασμα πως (πάντοτε με δικά του λόγια)… ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς γιατί την έκανε!

Το «Κιούκα: Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» μοιάζει περισσότερο με ένα album τυπωμένων Kodak φωτογραφιών από το παρελθόν (ακόμη και το format του κάδρου παραπέμπει εκεί), που είναι όμορφο και ενίοτε νοσταλγικό να τις κοιτάς, χωρίς όμως να αρκούν για να αφηγηθούν στον θεατή (ο οποίος δεν έχει σχέση με τα προσωπικά βιώματα του Χαραμουντάνη) μια ιστορία που (θα μπορούσε να) τον αφορά. Έτσι, παραδόξως, το φιλμ μοιάζει περισσότερο με μία απόπειρα εξομολόγησης ψυχαναλυτικού χαρακτήρα που (μάλλον) απευθύνεται σε… λάθος ανθρώπους, μοχθώντας ταυτόχρονα για ένα «άγγιγμα» κατανόησης ή μία αγκαλιά λύτρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δίχως… «παρακάλια» συγκίνησης, η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» (2022) της Ζακλίν Λέντζου παραμένει πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Υφολογικά, το «Κιούκα» παραπέμπει αρκετά στις ιστορίες του καλοκαιριού του Ερίκ Ρομέρ, αλλά με μία «εκσυγχρονιστική» ματιά που φέρνει στον νου την ελευθεριότητα των «Μαγνητικών Πεδίων» (2022) του Γιώργου Γούση, ενός φιλμ που σαν φόρμα «ταρακούνησε» τα νερά της ελληνικής (φεστιβαλικής) παραγωγής, αλλά… με σαφώς πιο καλά μελετημένα υλικά. Εδώ οι προθέσεις μπορεί να μοιάζουν, όμως, κυριαρχεί μία αμηχανία προσανατολισμού, ακόμη και στις σεκάνς διαλόγων, όπου το νατουραλιστικό χάνει το νόημά του όταν μπερδεύεται (σπασμωδικά) με το στημένα offbeat (και ατυχώς λανθάνον) χιούμορ (όπως στη σκηνή της πρώτης συνάντησης του Μπάμπη με την Άννα στο νησί).

Ερμηνευτικά, η Έλσα Λεκάκου υποστηρίζει ολόψυχα έναν ρόλο… δίχως βάθος για κάτι παραπάνω (δυστυχώς), ενώ ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κουβαλά μια αύρα φυσικότητας πραγματικά αξιοζήλευτη. Είναι δύο παιδιά που η κάμερα αγαπά και αγωνιώ να δω να εξελίσσονται κι άλλο. Συνολικά, όμως, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων δεν επιτρέπει πολλά-πολλά, καθώς το πρώτο μέλημα του Χαραμουντάνη είναι η φόρμα (με βάρος στο κομμάτι του μοντάζ, επίσης) και ουχί το storytelling.

Κάπως ειρωνικά, το φιλμ κλείνει με τον τίτλο «τέλος ιστορίας», κάτι που σίγουρα δεν (θα) έχει γίνει και τόσο αντιληπτό στον θεατή, ο οποίος στα 103 λεπτά που διαρκεί το «Κιούκα» θα έχει αισθανθεί περισσότερο μια ραστώνη που μπορεί να οδηγήσει και στην… υπνηλία! Περίπου σαν το πιο βαρετό καλοκαίρι που μπορεί να θυμηθεί κανείς από εσάς. Την επόμενη φορά, αφού η (αυτο)ψυχανάλυση δεν λειτουργεί (διότι απαιτεί κότσια), ας δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι οφείλει να αφηγηθεί μια κινηματογραφική ιστορία και που απευθύνεται. Εάν μιλάμε πρωτίστως για… φεστιβαλική κατανάλωση, πάω πάσο. Αλλά, ξέρετε, οι ταινίες ζουν (και αντέχουν) περισσότερο στις μνήμες των ανθρώπων / θεατών, όχι των κριτικών…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ο Κωστής Χαραμουντάνης συνυπογράφει και το μοντάζ, αναλαμβάνοντας μία επιπλέον ευθύνη (ρυθμού) στα προβλήματα της ταινίας, πόσω μάλλον με ένα τόσο λειψό σενάριο. Ως αποτέλεσμα, να λέτε πάλι καλά που το «Κιούκα» κάνει πρεμιέρα στα θερινά σινεμά, των οποίων τα καθίσματα δεν ευνοούν τόσο… τον ύπνο! Για ντεμπούτο πρόκειται, στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον υπάρχουν, ας ελπίσουμε σε άλλα, καλύτερα «καλοκαίρια» στο μέλλον.


MORE REVIEWS

ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΤΗΣΗ

Καταζητούμενος μισθοφόρος ανταλλάσσει την ελευθερία του με αποστολή εντοπισμού στόχου σε αεροπλάνο, τον οποίο πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια από τη Μπανγκόκ στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως η πτήση είναι γεμάτη με πληρωμένους εκτελεστές που θέλουν να βγάλουν από την άκρη και τους δύο!

Ο ΜΟΪΚΑΝΟΣ

Κορσικανός κτηνοτρόφος, ο οποίος αντιστέκεται με πείσμα στις απαιτήσεις της τοπικής μαφίας για να της πουλήσει τα βοσκοτόπια του ώστε να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα, γίνεται φυγάς στον ίδιο του τον τόπο όταν σκοτώνει τον αρχηγό των εκβιαστών του. Οι μαφιόζοι, εν τούτοις, γνωρίζουν κι αυτοί καλά το νησί τους.

ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Μετά από μία μικροκλοπή σε κατάστημα και επιχειρώντας να αποφύγει τις επιπτώσεις, η Χλόη το σκάει από το σπίτι της και κάνει auto-stop με σκοπό να φτάσει στην αδελφή της που ζει στην επαρχία και ν’ αναζητήσει καταφύγιο. Μια ομάδα νέων που γυρίζει την Ελλάδα μ’ ένα τροχόσπιτο επιτελώντας κοινωνικό έργο τη σώζει από απόπειρα βιασμού και την «υιοθετεί», αποκρύπτοντας ένα βασικό κομμάτι των δράσεών της.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ

Μετά από δεκαετίες μαχών μεταξύ Βίκινγκ και δράκων στο νησί του Μπερκ, ο Ψάρης, ο θνητός γιος τού Μεγάλου Στωικού, θα γίνει αχώριστος φίλος με μια «Οργή της Νύχτας», είδος δράκου φερόμενο ως αιμοσταγές και επικίνδυνο. Θα αναπτύξουν μια σχέση που θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου μεταξύ δράκων και Βίκινγκ, αλλά και την αρχή μιας συνύπαρξης που θα οδηγήσει προς τη μακροημέρευση όλων.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Προκειμένου ν’ αποφύγει τη σύλληψη από την Αστυνομία, δίδυμο ληστών βρίσκει καταφύγιο σε εκδρομή ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για να μην κινήσουν υποψίες, ο ένας εκ των δύο θα πρέπει να υποδυθεί τον ΑμεΑ. Τα ευτράπελα και οι παρεξηγήσεις αρχίζουν…