FreeCinema

Follow us

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: THE MOVIE (2022)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άκης Καρράς, Χρήστος Λειβαδίτης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 74'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΣΠΕΝΤΖΟΣ

Ο Καραγκιόζης παριστάνει τον γραμματιζούμενο του χωριού για να πιάσει μια δουλίτσα και, φυσικά, τα κάνει θάλασσα όταν πιάνει μολύβι και χαρτί, καθώς καλείται να εξυπηρετήσει τους αναλφάβητους συμπολίτες του.

Η άνωθεν αξιολόγηση μπορεί να φαντάζει υπερβολικά σκληρή, όμως, εδώ είχα ν’ αντιμετωπίσω ένα σοβαρό ατόπημα της παραγωγής: «Καραγκιόζης» ναι, «The Movie»… όχι (και πόσο οξύμωρη η χρήση της αγγλικής για ένα έργο ατόφιας ελληνικότητας!). Με άλλα λόγια, τούτη η δουλειά μοιάζει περισσότερο με μεταφορά παράστασης έργου θεάτρου σκιών σε μορφή ψηφιακού animation, παρά με κανονική animated ταινία. Απλά, παρακολουθείς κάτι που γνωρίζεις ή φαντάζεσαι… «αλλιώς». Στο πρώτο σκέλος, η δουλειά είναι τίμια (όσο «πρωτόγονο» κι αν δείχνει το ψηφιακό σχέδιο σε σύγκριση με αντίστοιχα του εξωτερικού, αν κι εδώ έχουμε το «άλλοθι» της πρώτης μεγάλου μήκους ελληνικής ταινίας μυθοπλασίας σε τούτο το είδος). Στο δεύτερο, όλα είναι λάθος!

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διασκευή της παράστασης του «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός», την οποία έχει στήσει ο Άθως Δανέλλης με πατροπαράδοτο τρόπο αφήγησης. Κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτά τα στοιχεία. Μετά την εναρκτήρια σεκάνς του καυγά του ομώνυμου ήρωα μ’ έναν κόκορα που κάνει τα πάντα για να τον ξυπνήσει, όμως, τούτη η «ταινία» αποκαλύπτει τις παγίδες της έλλειψης ενός… κινηματογραφικού σεναρίου (για να τα πιάσουμε από την αρχή). Η εναλλαγή σύστασης (των κλασικών) χαρακτήρων γίνεται μ’ έναν εντελώς «μονοδιάστατο» τρόπο, τόσο «στατικό» όσο και η δράση στο θέατρο σκιών. Άπαξ κι αρχίσουν να μπαίνουν στο πλάνο ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, ο Μπαρμπαγιώργος και άλλοι, μικρότερης σημασίας ήρωες, ο θεατής δεν έχει παρά να περιμένει το κάθε επόμενο «solo νούμερο» τούτων των stars των παραστάσεων του Καραγκιόζη, δίχως εκπλήξεις ή σκηνοθετική ευρηματικότητα.

Η ποιότητα του CGI δεν κολακεύει ιδιαίτερα το project, ειδικά στο μάτι εκείνων που παρακολουθούν πιστά το animated genre και είναι γνώστες της ραγδαίας εξέλιξής του, από το «Toy Story» (1995) μέχρι σήμερα. Παραδόξως, η καλύτερη στιγμή αυτού του «Καραγκιόζη» έρχεται μέσω της σεκάνς όπου ένα παλαιομοδίτικης τεχνοτροπίας κινούμενο σχέδιο επιχειρεί ν’ αντιγράψει τη λογική και το ύφος του πραγματικού θεάτρου σκιών, με μία ψευδαίσθηση διαφάνειας στο κάδρο, λες και πίσω από την εικόνα κινείται κανονικά ένας καραγκιοζοπαίχτης. Αισθητικά και εικαστικά, τούτο είναι το highlight της φιλμικής περιπέτειας του Καραγκιόζη. Δεν ξέρω αν θα είχε νόημα να βλέπαμε ολόκληρη ταινία έτσι, όμως, για λίγο βλέπεις κάτι που σου κεντρίζει το μάτι περισσότερο από το υπόλοιπο φιλμ…

Σε περίπτωση που το «Καραγκιόζης: The Movie» προσελκύσει το ενδιαφέρον των γονέων και κινηθεί καλά εισπρακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει και συνέχεια. Ας είναι, όμως, ταινία την επόμενη φορά. Με ειλικρίνεια και καλή διάθεση το λέω.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Όπως το δει κανείς το «κακό» στην αξιολόγηση. Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα ψηφιακού animation «καμουφλάρισμα» της ματιάς επάνω στο παραδοσιακό θέατρο σκιών. Σε αυτό το πλαίσιο, με κάμποση αφέλεια, μπορείς να το δεχτείς. Υπό όρους κινηματογραφικής αφήγησης και σκηνοθεσίας, όμως, το όλο project δεν λειτουργεί. Ενήλικη είναι η άποψη, βέβαια. Διότι είχα την τύχη να παρακολουθήσω προβολή σε αίθουσα γεμάτη παιδάκια, τα οποία δεν έδειξαν παρόμοια ενόχληση… στις λεπτομέρειες. Οπότε, η τελική κρίση ανήκει στους γονείς και στην απόφαση που θα πάρουν σχετικά με το πώς θέλουν να μάθουν τα παιδιά τους τον Καραγκιόζη.


MORE REVIEWS

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Ένα σπονδυλωτό τρίπτυχο για ανθρώπους που θέλουν να σε χρησιμοποιήσουν ή θέλουν να χρησιμοποιηθούν από σένα, για ανθρώπους που θέλουν να σε κακομεταχειριστούν ή θέλουν να τους κακομεταχειριστείς.

ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Στη σύγχρονη Γαλλία και για ανεξήγητους λόγους, μερίδα ανθρώπων μεταμορφώνονται σταδιακά σε ζώα. Πατέρας με έφηβο γιο εγκαταλείπει το Παρίσι για τα δάση του Νότου, προς αναζήτηση της σκαστής από κέντρο κράτησης μεταλλαγμένης συζύγου του, όμως, ο υιός οδεύει ολοταχώς προς τα ζωικά χνάρια της μητέρας του.

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Πατέρας που έχει μεγαλώσει την κόρη του μόνος, καθώς η μητέρα της από νωρίς εγκατέλειψε αμφότερους, συνειδητοποιεί πως έφτασε η ώρα που η νεαρή θα φύγει μακριά του για σπουδές. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, το «φάντασμα» της πρώην του δεν φαίνεται να τον έχει αφήσει.

FURIOSA: A MAD MAX SAGA

Η παιδική ηλικία της Φιουριόζα, από την ανέμελη ζωή στη γη της αφθονίας και την ομηρεία της από τη συμμορία του Δρ. Ντεμέντους, μέχρι τα νεανικά χρόνια της «πλαστής ταυτότητας» ενός αγοροκόριτσου που περνά απαρατήρητο από τους τυραννικούς δυνάστες του, ώστε ν’ αρπάξει την κατάλληλη ευκαιρία για ν’ αποδράσει.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ

Πιλότος με ένοχο μυστικό ικανό να του στερήσει τη θέση στο cockpit των αργεντίνικων αερογραμμών, πέφτει θύμα εκβιασμού από μέλη κυβερνητικής υπηρεσίας, αναγκάζοντάς τον να μεταφέρει μια αγνώστου περιεχομένου μαύρη βαλίτσα σε κάθε του πτήση από Μπουένος Άιρες προς Μαδρίτη. Θα πάει μακριά η… βαλίτσα;