FreeCinema

Follow us

SPECIAL FORCES (2011)

(FORCES SPECIALES)

  • ΕΙΔΟΣ: Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στεφάν Ριμποζάντ
  • ΚΑΣΤ: Ντιάνε Κρούγκερ, Ντζιμόν Χούνσου, Μπενουά Μαζιμέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Γαλλίδα δημοσιογράφος απάγεται από αιμοβόρο αρχηγό των Ταλιμπάν και η Κυβέρνηση της χώρας της στέλνει έξι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σε μια αμφίβολης επιτυχίας αποστολή διάσωσής της.

Παράξενο, ιδιότροπο κατασκεύασμα αυτό το φιλμ, που στο άνευ σημασίας ή λόγου ύπαρξης πρώτο μισό του περιπλανιέται, αναζητώντας προορισμό θαρρείς, ανάμεσα στο πολιτικοποιημένο σινεμά διαμαρτυρίας, την απενοχοποιημένη ταινία δράσης, το πολεμικό δράμα και μια διανοουμενίστικη (λέμε τώρα) εκδοχή, γαλλικής «blockbuster-ιάς». Η αεικίνητη, αδιάκριτη όσο και καίρια κάμερα του ανδρωμένου στο ντοκιμαντέρ, νεοφώτιστου στο σινεμά μυθοπλασίας, Ριμποζάντ, κρατά το βλέμμα σε εγρήγορση. Η παντελής, όμως, απουσία αίματος ανοίγει ανεπανόρθωτες τρύπες στον όποιο ρεαλισμό του, ενώ το απονενοημένο φλερτ του με μια χούφτα δημοφιλή, κινηματογραφικά είδη κουράζει αφόρητα, αφού δεν πείθει ούτε ως αμάλγαμά τους, ούτε ως ικανός αντιπρόσωπος καθενός τους.

Είσαι ακόμα εδώ; Εξουθενωμένος και ανήμπορος να σηκωθείς από το κάθισμά σου, για να εγκαταλείψεις την ταινία στα μισά; Θρηνώντας τα 7 ή 8 ευρώ του εισιτηρίου; Μπορείς να αναθαρρήσεις και να ξεφυσήσεις με ανακούφιση. Γιατί λίγο μετά τα μισά του, το φιλμ μεταλλάσσεται. Συνειδητοποιεί, επιτέλους, τα κίνητρα και βρίσκει το σκοπό του, καθώς έξι φίλοι και μία γυναίκα – επτά θνητοί σταδιακά απογυμνώνονται από τις ιδιότητες του στρατιώτη και της δημοσιογράφου, του ήρωα και του πατριώτη, του θύτη και του θύματος, μέχρι που μένουν μόνο με εκείνη του ανθρώπου, δοκιμάζοντας να επιβιώσουν στα άγρια, παγωμένα βουνά του Αφγανιστάν. Η αργή κίνηση και οι μεγαλειώδεις μουσικές του Ξαβιέ Μπερτελό δεν παίζουν πια (αναίτια) στη διαπασών: γίνονται πιο λειτουργικές και υποβλητικές. Το ακατάπαυστο, εκκωφαντικό και αναίμακτο (αν και θανατηφόρο) πιστολίδι δίνει τη θέση του σε επιβλητικής, αδάμαστης ομορφιάς τοπία της Φύσης, που σκοτώνει αθόρυβα, χωρίς δόλο, προκατάληψη, φόβο ή πάθος. Και η κάμερα, σε συνεργασία με το μοντάζ, στέκεται, πλέον, πολύ πιο ουσιαστικά στα πρόσωπα των διεθνών – πρώην μοντέλων, αλλά αμφότερων εξαιρετικά εύστοχων – Κρούγκερ και Χούνσου και του σούπερ star της Γαλλίας, Μαζιμέλ, συλλαμβάνοντας όχι μόνο την ερμηνεία τους, αλλά και την ανθρωπιά τους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν αντέξεις μια ώρα αδιάντροπης διαφήμισης του γαλλικού στρατού, ίσως ανακαλύψεις σαν κρυμμένο θησαυρό έναν υποβλητικά κινηματογραφημένο, ουκ ολίγον συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο αγώνα επιβίωσης.


MORE REVIEWS

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2020

Για 26η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι σε τούτη την πόλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, με συνολικά 138 ταινίες απ' όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, πρεμιέρες της εγχώριας παραγωγής και ελληνικά φιλμ μικρού μήκους. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ο γηραιός Εντ, χήρος πια, δεν τα φέρνει βόλτα μόνος στο σπίτι και η κόρη του δεν έχει αρκετό χρόνο για να τον επιτηρεί, προσπαθώντας να κουμαντάρει δουλειά και οικογένεια με τρία παιδιά. Η λύση είναι μόνο μία: να μετακομίσει στο δικό της σπίτι. Αλλά εκεί δεν περισσεύει δωμάτιο για τον παππού. Όταν ο μικρός εγγονός υποχρεώνεται να χάσει το δικό του και καταλήγει στη σοφίτα, ξεκινά… ανένδοτος πόλεμος!

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Μία δασκάλα της κινέζικης γλώσσας σε γυμνάσιο της Σιγκαπούρης ξεχωρίζει έναν από τους πιο μέτριους μαθητές της τάξης της και προσπαθεί να τον βοηθήσει να περάσει με καλό βαθμό. Μοιραία, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σχέση που θα ξεφύγει από την απλή φιλία…

Η ΙΟΥΛΙΕΤΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ

Η μεσόκοπη Τζουλιέτα υποψιάζεται πως ο σύζυγός της ερωτοτροπεί με άλλες γυναίκες και στρέφεται μέχρι και στον μυστικισμό για να ξεπεράσει τα υπαρξιακά της προβλήματα. Πού θα βρει τη λύτρωσή της; Στο «μαζί» ή στο «μόνη»;

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ

Στο πέρας έξι ετών, η Αγγελική Αντωνίου καταγράφει με την κάμερά της τους άγνωστους κατοίκους της Αθήνας, τα αδέσποτά της, δίνοντας «φωνή» στην παρουσία, τους χαρακτήρες, τις ιδιαιτερότητες, αλλά και την… αδέσποτη ομορφιά τους.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τα γαλλικά στρατά πάνε να σώσουνε την Κρούγκερ από τους Ταλιμπάν, στ’ άγρια τα βουνά του Αφγανιστάν. Θα είχε κάνει τάμα κανείς από την παραγωγή και το βγάζουνε τώρα…