FreeCinema

Follow us

SPECIAL FORCES (2011)

(FORCES SPECIALES)

  • ΕΙΔΟΣ: Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στεφάν Ριμποζάντ
  • ΚΑΣΤ: Ντιάνε Κρούγκερ, Ντζιμόν Χούνσου, Μπενουά Μαζιμέλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Γαλλίδα δημοσιογράφος απάγεται από αιμοβόρο αρχηγό των Ταλιμπάν και η Κυβέρνηση της χώρας της στέλνει έξι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σε μια αμφίβολης επιτυχίας αποστολή διάσωσής της.

Παράξενο, ιδιότροπο κατασκεύασμα αυτό το φιλμ, που στο άνευ σημασίας ή λόγου ύπαρξης πρώτο μισό του περιπλανιέται, αναζητώντας προορισμό θαρρείς, ανάμεσα στο πολιτικοποιημένο σινεμά διαμαρτυρίας, την απενοχοποιημένη ταινία δράσης, το πολεμικό δράμα και μια διανοουμενίστικη (λέμε τώρα) εκδοχή, γαλλικής «blockbuster-ιάς». Η αεικίνητη, αδιάκριτη όσο και καίρια κάμερα του ανδρωμένου στο ντοκιμαντέρ, νεοφώτιστου στο σινεμά μυθοπλασίας, Ριμποζάντ, κρατά το βλέμμα σε εγρήγορση. Η παντελής, όμως, απουσία αίματος ανοίγει ανεπανόρθωτες τρύπες στον όποιο ρεαλισμό του, ενώ το απονενοημένο φλερτ του με μια χούφτα δημοφιλή, κινηματογραφικά είδη κουράζει αφόρητα, αφού δεν πείθει ούτε ως αμάλγαμά τους, ούτε ως ικανός αντιπρόσωπος καθενός τους.

Είσαι ακόμα εδώ; Εξουθενωμένος και ανήμπορος να σηκωθείς από το κάθισμά σου, για να εγκαταλείψεις την ταινία στα μισά; Θρηνώντας τα 7 ή 8 ευρώ του εισιτηρίου; Μπορείς να αναθαρρήσεις και να ξεφυσήσεις με ανακούφιση. Γιατί λίγο μετά τα μισά του, το φιλμ μεταλλάσσεται. Συνειδητοποιεί, επιτέλους, τα κίνητρα και βρίσκει το σκοπό του, καθώς έξι φίλοι και μία γυναίκα – επτά θνητοί σταδιακά απογυμνώνονται από τις ιδιότητες του στρατιώτη και της δημοσιογράφου, του ήρωα και του πατριώτη, του θύτη και του θύματος, μέχρι που μένουν μόνο με εκείνη του ανθρώπου, δοκιμάζοντας να επιβιώσουν στα άγρια, παγωμένα βουνά του Αφγανιστάν. Η αργή κίνηση και οι μεγαλειώδεις μουσικές του Ξαβιέ Μπερτελό δεν παίζουν πια (αναίτια) στη διαπασών: γίνονται πιο λειτουργικές και υποβλητικές. Το ακατάπαυστο, εκκωφαντικό και αναίμακτο (αν και θανατηφόρο) πιστολίδι δίνει τη θέση του σε επιβλητικής, αδάμαστης ομορφιάς τοπία της Φύσης, που σκοτώνει αθόρυβα, χωρίς δόλο, προκατάληψη, φόβο ή πάθος. Και η κάμερα, σε συνεργασία με το μοντάζ, στέκεται, πλέον, πολύ πιο ουσιαστικά στα πρόσωπα των διεθνών – πρώην μοντέλων, αλλά αμφότερων εξαιρετικά εύστοχων – Κρούγκερ και Χούνσου και του σούπερ star της Γαλλίας, Μαζιμέλ, συλλαμβάνοντας όχι μόνο την ερμηνεία τους, αλλά και την ανθρωπιά τους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν αντέξεις μια ώρα αδιάντροπης διαφήμισης του γαλλικού στρατού, ίσως ανακαλύψεις σαν κρυμμένο θησαυρό έναν υποβλητικά κινηματογραφημένο, ουκ ολίγον συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο αγώνα επιβίωσης.


MORE REVIEWS

ΕΝΚΑΝΤΟ: ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΓΙΚΟΣ

Πολυπληθής κι ευτυχισμένη κολομβιανή οικογένεια, κάθε μέλος της οποίας διαθέτει μαγικά χαρίσματα, βρίσκεται προ του κινδύνου να τα χάσει ολοσχερώς! Κόρη αποκαρδιωμένη από την ατυχία της να είναι η μόνη που την τέχνη της μαγείας δεν κατέχει, βάζει μπρος σχέδιο σωτηρίας για όλους. Θα μαγέψει;

Ο ΟΙΚΟΣ GUCCI

Τα γεγονότα που οδήγησαν στην πληρωμένη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι και η ανάμειξη της πρώην συζύγου του Πατρίτσια Ρετζιάνι σ’ αυτήν, με φόντο τα μοχθηρά, οικονομικά παρασκήνια του κόσμου της μόδας.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Μέσω αγγελίας, η Άννα πηγαίνει να πιάσει δουλειά στην ξεχασμένη από το χρόνο ψαροταβέρνα του Ρούλα (από το Χάρης). Λιγομίλητη, σχεδόν αντικοινωνική, μα με ικανότητα στη μαγειρική, η Άννα κερδίζει τους καθημερινούς πελάτες του μαγαζιού, κρατώντας καλά κρυμμένο το μυστικό της… απώλειας της μνήμης της!

ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΛΟΓΑ

Ζευγάρι με μικρό παιδί, απότομα προσγειωμένο από τα ψηλά στα χαμηλά κοινωνικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «υποδύεται» βίο ευμάρειας σε βίλα στην οποία ο σύζυγος εκτελεί χρέη επιστάτη. Για πόσο καιρό θ’ αντέξει αυτό το ψέμα;

ΕΝΑΣ ΗΣΥΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Χήρος οινοποιός σε ακριτικό νησί, καταχρεωμένος και με προβλήματα επικοινωνίας με την 30χρονη κόρη του που παρατάει το στεφάνι της, πέφτει θύμα ομηρίας από επικίνδυνο δραπέτη. Για να την προστατεύσει, θα τον παρουσιάσει σαν τον καινούργιο του εργάτη και θ’ αφήσει το ψέμα να αιωρείται στην ατμόσφαιρα μέχρι να σκάσουν οι αναπόφευκτες συνέπειες.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τα γαλλικά στρατά πάνε να σώσουνε την Κρούγκερ από τους Ταλιμπάν, στ’ άγρια τα βουνά του Αφγανιστάν. Θα είχε κάνει τάμα κανείς από την παραγωγή και το βγάζουνε τώρα…