FreeCinema

Follow us

FANTASTIC FOUR (2015)

  • ΕΙΔΟΣ: Περιπέτεια Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζος Τρανκ
  • ΚΑΣΤ: Μάιλς Τέλερ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τζέιμι Μπελ, Τόμπι Κέμπελ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ομάδα ιδιοφυιών νεαρών επιστημόνων κατασκευάζει κάψουλα τηλεμεταφοράς με τερματικό σταθμό παράλληλο σύμπαν λίαν επικίνδυνο εξαιτίας άγνωστης ενέργειας στην οποία εκτίθενται και επιστρέφουν στη Γη ως… μεταλλαγμένοι υπερήρωες.

Ένα από τα λιγότερο λαμπερά ή επιτυχημένα franchises από τον κατάλογο των comics της Marvel, το «Fantastic Four», επιχειρεί ένα γενικότερο… «ρεκτιφιέ» και δέκα χρόνια μετά την original κινηματογραφική του μεταφορά, συστήνεται εκ νέου στο κοινό, με την ελπίδα για… ακόμη περισσότερα sequels. Το αποτέλεσμα ίσως υστερεί σε σχέση με το φιλμ του 2005, τουλάχιστον στον τομέα της δράσης, κι όμως… δεν είναι αυτό το βασικότερο πρόβλημα εδώ! Η ταινία του Τζος Τρανκ μοιάζει περισσότερο με τηλεοπτικό πιλότο παρά με προϊόν που προορίζεται για την κινηματογραφική φυγή στη μεγάλη οθόνη. Και το δεύτερο επεισόδιο (εεε… sequel ήθελα να πω) είναι προγραμματισμένο για το 2017. Σχεδόν αστείο, έτσι;

Τούτο το «Fantastic Four» αποφασίζει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην ανθρώπινη, φυσιολογική υπόσταση των ηρώων του, ταυτόχρονα με τη διαδικασία κατασκευής αυτής της «μαύρης τρύπας» που σε ταξιδεύει στο σύμπαν, δίχως να κατανοεί τους απλούστερους κινηματογραφικούς κανόνες αφήγησης και «μοιράσματος» του φιλμικού χρόνου. Έτσι, λοιπόν, κυριολεκτικά μοιάζει με το πρώτο επεισόδιο μιας φιλόδοξης σειράς φαντασίας, η οποία δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια πρώτη γνωριμία – ανάλυση των χαρακτήρων και των μεταξύ τους σχέσεων, επιφυλάσσοντας για το φινάλε και μια – στερεοτυπική – σκηνή πάλης καλών εναντίον κακού, με κάποια επιπλέον ποσότητα οπτικών εφέ. Τώρα, επειδή όλο αυτό το κομμάτι της κλιμάκωσης, μαζί με την πρώτη επίσκεψη στον φανταστικό τόπο τής υπερ-δυνατής πράσινης, φωσφορούχας «γλίτσας», μου θύμισε κάτι από «Green Lantern» (2011), δεν το λες και θετικό…

Το κομμάτι μετά την έκρηξη, που προκαλεί και τη μετάλλαξη των φανταστικών μας ηρώων, φλερτάρει μάλλον ξεδιάντροπα με σεκάνς από την εκπαίδευση και τη μελέτη των «X-Men», δίχως να αλλάζει ποτέ τους τόνους ολόκληρου του φιλμ προς μια κατεύθυνση γοργότερης δράσης. Η σκηνοθεσία του Τρανκ («Το Χρονικό») είναι ξεκάθαρα διεκπεραιωτική, άτολμη και δηλώνεται ανεπίσημα ως εκτέλεση «παραγγελιάς». Δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε και κάτι αξιομνημόνευτο στο αποτέλεσμα (το οποίο οι fans του comic έχουν προδικάσει εδώ και αρκετό καιρό για ποικίλους, μάλλον εξωκινηματογραφικούς λόγους, όπως η… μελαψή «μετάλλαξη» του Τζόνι Στορμ!).

Το «Fantastic Four» δεν είναι ακριβώς μια… β΄ κατηγορίας ταινία από το κομιξικό σύμπαν της Marvel. Απλά, μοιάζει με «πτωχό συγγενή» κυρίως ως προς τις διαστάσεις αυτού που σου προσφέρει. Κι όταν αυτές οι διαστάσεις φέρνουν περισσότερο σε τηλεοπτικές ίντσες, έστω και με καλύτερα εφέ, η απόφαση στο αν αξίζει να πληρώσεις για κάτι τέτοιο έχει σχεδόν παρθεί προτού κάνεις πως ακουμπάς το πορτοφόλι σου…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Πώς αλλιώς να το πούμε; Ακόμη και σε ένα επεισόδιο του «Heroes» (που λέει ο λόγος, διότι είναι αρκετά κοντινή αυτή η σειρά ως παράδειγμα), περισσότερα πράγματα συνέβαιναν ή απολάμβανες! Δεν μιλάμε ακριβώς για μια κακή ταινία, αλλά για κάτι σαν… πρόλογο ταινίας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη προδοσία του νέου «Fantastic Four». Και σε σύγκριση με άλλες κορυφαίες παραγωγές της Marvel που είδαμε πρόσφατα στο σινεμά, αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για «στεγνό», εφηβικό θέαμα.


MORE REVIEWS

BLOW-UP

Mod φωτογράφος μόδας κυκλοφορεί αμέριμνος σε λονδρέζικο πάρκο και τραβά ό,τι του αποσπά την προσοχή. Ανάμεσα στις εικόνες που θα εμφανίσει αργότερα, θα εντοπίσει ένα χέρι μ’ ένα πιστόλι που σημαδεύει δυο εραστές και θα πιστέψει εμμονικά πως υπήρξε μάρτυρας φόνου.

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ

Αγγλίδα μόνη, σε διακοπές στις Σπέτσες, παρατηρεί φασαριόζικη οικογένεια λουόμενων και, συνειρμικά, ο νους της «σκαλίζει» διαρκώς τραύματα του δικού της νεανικού παρελθόντος, λάθη μητρότητας κι επιλογές μιας ζωής που… έχασε.

ΟΥΠΣ 2! Ο ΝΩΕ ΞΑΝΑ ΕΦΥΓΕ...

Οι περιπέτειες του Φίνι και της Λία συνεχίζονται, αυτή τη φορά εκτός κιβωτού, όταν μετά από ένα απρόσμενο συμβάν καταλήγουν στον ωκεανό. Τώρα θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους πριν να είναι αργά!

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Τρεις οικογένειες, οι οποίες διαμένουν σε τριώροφο κτήριο στα προάστια της Ρώμης, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων στις εσωτερικές σχέσεις τους, που δεν λένε να λυθούν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΜΑΪΣΑΜΠΕΛ

Χήρα δολοφονημένου Βάσκου πολιτικού λαμβάνει επιστολή από τον φυλακισμένο, πλέον, εκτελεστή του συζύγου της, ο οποίος εκφράζει την επιθυμία να τη συναντήσει. Τα έντεκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, άραγε, μπορούν να έχουν γιατρέψει τις πληγές;