FreeCinema

Follow us

ΕΝΑΣ ΗΣΥΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (2021)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάσος Γερακίνης
  • ΚΑΣΤ: Τάκης Σακελλαρίου, Κατερίνα Παπαναστασάτου, Χρήστος Στρέπκος, Γιώργος Σουξές, Νικόλας Κασάπης
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Χήρος οινοποιός σε ακριτικό νησί, καταχρεωμένος και με προβλήματα επικοινωνίας με την 30χρονη κόρη του που παρατάει το στεφάνι της, πέφτει θύμα ομηρίας από επικίνδυνο δραπέτη. Για να την προστατεύσει, θα τον παρουσιάσει σαν τον καινούργιο του εργάτη και θ’ αφήσει το ψέμα να αιωρείται στην ατμόσφαιρα μέχρι να σκάσουν οι αναπόφευκτες συνέπειες.

Ντεμπούτο μεγάλου μήκους για τον Τάσο Γερακίνη, τούτη η φιλμική παραγωγή του 2019 καταλήγει σήμερα σε μία αθηναϊκή αίθουσα, επιχειρώντας (μάλλον άδοξα) την επαφή με το κοινό, κάτι που δύσκολα θα κατάφερνε και σε ευνοϊκότερες εποχές. Το «Ένας Ήσυχος Άνθρωπος», αν και γραμμένο (από τον Γερακίνη και τον Χρήστο Στρέπκο, έναν εκ των βασικών τριών πρωταγωνιστών) με σκεπτικό ψυχολογικού θρίλερ, ποτέ δε συντονίζεται με τους κανόνες του συγκεκριμένου genre, παραδίδοντας εν τέλει ένα χαλαρών προδιαγραφών δράμα οικογενειακών συγκρούσεων που βαράει με άσφαιρα την εγκληματική υποπλοκή του.

Δίχως ιδιαίτερο σχεδιασμό στο χτίσιμο χαρακτήρων, τόσο του πατέρα και της κόρης, αλλά και του περιβάλλοντος των συγχωριανών τους, ο Μάκης και η Σοφία γεμίζουν μπουκάλια κρασιών με απέλπιδα διάθεση, καθώς ο πατέρας δεν έχει αποκαλύψει ποτέ σ’ εκείνην τη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η Σοφία, επιπλέον, έχει «σκανδαλίσει» το νησί εγκαταλείποντας το σύζυγό της, δημιουργώντας ακόμη χειρότερους μπελάδες στον Μάκη, ο οποίος έχει δανειστεί μεγάλο χρηματικό ποσό από τον πεθερό του, με το κτήμα τους για ενέχυρο. Παράλληλα, από τοπικά δελτία ειδήσεων και έρευνες στο λιμάνι, μας γίνεται γνωστό ότι στην περιοχή ίσως κυκλοφορεί επικίνδυνος δραπέτης. Ποιος μπορεί να μαντέψει τη συνέχεια;

Σε στιγμή που η κόρη λείπει στην Αθήνα για παράδοση παραγγελίας κρασιών, ο Μάκης πέφτει θύμα ομηρίας από τον καταζητούμενο Μιχάλη που βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι και εμφανίζεται στη Σοφία σαν καινούργιος εργάτης του πατέρα της. Κι ενώ περιμένεις ένα σφιχτό σε ρυθμό ψυχολογικό δράμα εντάσεων, ο Γερακίνης πλανάρει τα τεκταινόμενα εντελώς ανέμπνευστα, δίχως καν την υποστήριξη ενός πιο δυναμικού μοντάζ (με τέτοιο υλικό, τι να λέμε…), αφήνοντας το «τρίγωνο» των κεντρικών του ηρώων να κυκλοφορεί σε μία άνευρη καταστασιακή «λούπα», με μοναδικό εξωτερικό παράγοντα κινδύνου… τον πληγωμένο και έξαλλο πεθερό!

Όσο «μηχανικά» δείχνει να έχει γυριστεί αυτός ο… πολύ «Ήσυχος Άνθρωπος», έτσι στο (εντελώς) χαλαρό έχουν πάρει και τους ρόλους τους οι τρεις πρωταγωνιστές, οι οποίοι μεταφέρονται από το ένα κοινότυπο (και επαναλαμβανόμενης χρήσης) location / décor στο άλλο, ανταλλάσσοντας κάποιες ατάκες θυμού ή απειλές που δεν ξυπνούν την αφελέστατη πλοκή. Ως τελική παρατήρηση, στη σκηνή όπου ο Μάκης σκάβει μια μεγάλη τρύπα στη γη, φαντασίωνα να πετάγονταν από μέσα όλες οι τρύπες του σεναρίου και να τον έπαιρναν μαζί τους στο σκοτάδι της αιώνιας λήθης…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται. Απλά, είναι ένα απόλυτα χαμένο μιαμισάωρο. Κι αυτό καταλήγει να κάνει το «Ένας Ήσυχος Άνθρωπος» να μοιάζει με μία πραγματικά κακή ταινία. Αν έχετε σχέση με το νησί της Σκύρου, θα δείτε τα μέρη σας. Τίποτε περισσότερο.


MORE REVIEWS

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2022

Το κορυφαίο ετήσιο κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας είναι ξανά εθιμικά πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, εκ νέου και υγειονομικών συνθηκών επιτρεπουσών σε χειμερινές αίθουσες αποκλειστικά (ΑΣΤΟΡ, ΔΑΝΑΟ, ΙΝΤΕΑΛ, ΤΡΙΑΝΟΝ και, φέτος για πρώτη φορά, ΑΣΤΥ).

ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Νοσοκομειακή ψυχίατρος καλείται να εξετάσει νεοεισαχθείσα σε κατάσταση κρίσης, η οποία πιστεύει πως κάποια υπερφυσική δύναμη «καταλαμβάνει» τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω της, με αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό ένα αρρωστημένο χαμόγελο. Έξαφνα, αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια της κι εκείνη υποψιάζεται πως πρόκειται για ένα είδος «κατάρας» που, πλέον, πέρασε σ’ αυτήν!

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΑ

Η Χίλντι, μετά την απεξάρτησή της από το αλκοόλ, ανασυνθέτει την καριέρα της στη Νέα Αγγλία, επαναπροσδιορίζοντας αξίες οικημάτων και ζωής, μιλώντας απευθείας στην κάμερα, «στα κορίτσια της» (δύο πανέμορφα σκυλιά και όχι στις κόρες της), στον ψυχίατρο της περιοχής και στον Φρανκ, ένα παλιό της flirt που αναθερμαίνεται. Το οικογενειακό (και όχι μόνο) περιβάλλον θα εκφράσει ανησυχία και gay πρώην σύζυγος θα παρευρεθεί σε δείπνο, κατά το οποίο η Χίλντι μας εξηγεί γιατί τους άφησε να τη στείλουν στην απεξάρτηση και πώς είναι η ζωή της τώρα.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Μία δραματοποιημένη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας των Αγκότζι, μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας πολεμιστριών οι οποίες προστάτευαν το Αφρικανικό Βασίλειο της Δαχομέης, από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

Η ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Όταν δεξαμενή άντλησης πετρελαίου στις νορβηγικές ακτές καταρρέει, διασώστες και ερευνητές ανακαλύπτουν πως το γεγονός οφείλεται σε κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια του συνηθισμένου ατυχήματος.