FreeCinema

Follow us

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ (2013)

(EMPEROR)

  • ΕΙΔΟΣ: Πολεμικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Γουέμπερ
  • ΚΑΣΤ: Μάθιου Φοξ, Τόμι Λι Τζόουνς, Έρικο Χατσούνε, Μασαγιόσι Χανέντα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VILLAGE FILMS

Η Ιαπωνία παραδίδεται στους Αμερικανούς έπειτα από τους βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και ο στρατηγός ΜακΆρθουρ φτάνει εκεί για την ανοικοδόμησή της Ιαπωνίας και την τιμωρία των Ιαπώνων αξιωματούχων. Στρατηγικό ρόλο παίζει ο αξιωματικός Μπόνερ Φέλερς, γνώστης της χώρας και ερωτευμένος με μια ντόπια δασκάλα της οποίας τα ίχνη έχει χάσει.

Δύο ταινίες στην τιμή της μίας παίρνεις με αυτό το (μετα)πολεμικό δράμα που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Γουέμπερ, ο οποίος κέρδισε την προσοχή μας με το συγκρατημένα τρυφερό «Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» και απογοήτευσε με το αποτυχημένο reboot τού «Hannibal, η Αρχή». Η άνιση πορεία του συνεχίζεται με τον «Αυτοκράτορα», που μέσα στην ίδια ταινία δίνει το ενδιαφέρον προφίλ μιας περήφανης χώρας σε κατάσταση ταπείνωσης, αλλά και μια χλιαρή, σχεδόν περιττή ερωτική ιστορία.

Η επιλογή στο casting να δοθεί ο ρόλος τού ΜακΆρθουρ στον Τόμι Λι Τζόουνς, προετοιμάζει για σκηνές με ένταση με ένα χαρακτήρα με προσωπικότητα. Και έτσι είναι. Ο Τζόουνς παίζει στα δάχτυλα τα βλέμματα, την πειθώ και την επιβολή ενός προσώπου όπως ο ΜακΆρθουρ, που ήθελε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αλλά και να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για μια φωτογραφία που θα βοηθούσε τη φιλοδοξία του να γίνει Πρόεδρος. Δυστυχώς, αυτές οι σκηνές είναι λίγες, επειδή το σενάριο εστιάζει σε ένα άλλο πρόσωπο.

Δεν είναι ότι ο Μάθιου Φοξ είναι ανεπαρκής στο ρόλο του Φέλερς, ο οποίος πασχίζει να βρει στοιχεία για τη συμμετοχή ή μη του αυτοκράτορα Χιροχίτο στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για την έναρξη και τη λήξη του πολέμου. Κάθε άλλο. Η ερμηνεία του είναι λιτή και σοβαρή, ταιριαστή με ένα χαρακτήρα που βάζει μπροστά το καθήκον, ενώ έχει να αντιμετωπίσει προσωπικά τραύματα. Αλλά ο Γουέμπερ, εκεί που η ιστορία πάει να βγάλει σασπένς και ζουμί με τις συνεντεύξεις των Ιαπώνων αξιωματούχων που ανοίγονται σιγά σιγά ξεπερνώντας την αυστηρή τους στάση για την τιμή και την αξιοπρέπεια, το χαλάει με flashback τής ερωτικής ιστορίας τού Φέλερς με την αγαπημένη του δασκάλα. Τίποτα κακό δεν έχουν οι ερωτικές ιστορίες, αρκεί να είναι συναρπαστικές. Και αυτή δεν είναι. Ο Γουέμπερ έχει κάνει το λάθος να φέρει ανάποδα το πρωτεύον και το δευτερεύον στην αξιολόγηση του υλικού του. Έτσι, ενώ ο «Αυτοκράτορας» έχει καλές στιγμές, στο σύνολό του μάλλον θα οδηγηθεί σύντομα στη λήθη.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Σ’ αρέσουν οι ιστορίες με φόντο τον πόλεμο; Θα βρεις μερικές καλές σκηνές. Σ’ αρέσουν οι ερωτικές ιστορίες ηρώων που δεν μπορούν να είναι μαζί λόγω συνθηκών; Κάτι μπορεί να δεις κι εσύ. Με τον τρόπο που έχει χειριστεί ο Γουέμπερ το συνδυασμό τους, όμως, δύσκολα θα ενθουσιαστεί κάποιος.


MORE REVIEWS

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ

Δέκα νεαρά παιδιά το σκάνε από τα σπίτια τους και δίχως καμία επικοινωνία με γονείς ή τον έξω κόσμο, περνούν μερικές ανέμελες μέρες σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Πόσο θ’ αντέξουν μεταξύ τους αυτή την «ουτοπική» φυγή και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα ίχνη τους από τους ενήλικες;

ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Στη Μαδρίτη του σήμερα, μια σειρά από παράλληλες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων συναντιούνται υπό τη φρικτή συνθήκη των εξώσεων από κατοικίες οι οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Ο ΑΘΩΟΣ

Ιταλός αριστοκράτης του 19ου αιώνα με ζωή χλιδής, γυναίκα και ερωμένη, κλονίζεται όταν συνειδητοποιεί πως η σύζυγός του διαθέτει εραστή. Μία εγκυμοσύνη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ

Μεσίτης παρουσιάζει σε παντρεμένο ζευγάρι - πιθανούς αγοραστές το υπόγειο «μυστικό» μιας ονειρεμένης κατοικίας στα προάστεια: έναν αγωγό που τους δίνει πρόσβαση σε κάτι το οποίο μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τη ζωή τους και καταλήγει… ξανά στο ίδιο σπίτι! Αλλά έχοντας κάνει κι ένα άλμα δώδεκα ωρών μπροστά στο χρόνο!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΟΜΠΡΟΜΑΤ

Ο Ματιέ, ένας σαρανταπεντάρης επικεφαλής της Alliance Française, βρίσκεται με μετάθεση στο παγωμένο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, υπεύθυνος για τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Γαλλίας και Ρωσίας. Μετά από μία παράσταση μπαλέτου με ομοερωτικά στοιχεία, την οποία διοργανώνει, αλλά και τη γνωριμία του με μια Ρωσίδα, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας τον έχουν στο στόχαστρο και σύντομα βρίσκεται κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία.