FreeCinema

Follow us

ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟ (2018)

(BRILLANTISSIME)

  • ΕΙΔΟΣ: Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μισέλ Λαρόκ
  • ΚΑΣΤ: Μισέλ Λαρόκ, Καντ Μεράντ, Φρανσουάζ Φαμπιάν, Ζεράρ Νταρμόν, Ρόσι ντε Πάλμα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: STRADA FILMS

Ευκατάστατη σαραντάρα από τη Νίκαια κάνει μαύρα Χριστούγεννα, όταν ο αγαπημένος της σύζυγος την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα. Πώς θα ξαναφτιάξει τη ζωή της έχοντας για συντροφιά μια teenager κόρη, μια αχάριστη μάνα, έναν πλανόδιο μανάβη, μια υστερική φιλενάδα και έναν ψυχαναλυτή που την έχει… σαν εικόνισμα;

Από θεατρικό έργο ξεκίνησε τούτη η γαλλική κομεντί, με την ωραία comedienne Μισέλ Λαρόκ να ταυτίζεται τόσο πολύ με τον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε σημείο να μην μπορεί να τον αποχωριστεί και εξαιτίας αυτού να κάνει εδώ και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο σινεμά. Γεννημένη και στη Νίκαια, η Λαρόκ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα locations ενός τόπου που προφανώς γνωρίζει εξίσου καλά, όμως ως αφηγήτρια αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορίας δεν είναι (ακόμη) ικανή να την απογειώσει, μετατρέποντας το «Ωραίο μου Διαζύγιο» σε μια χαμένη ευκαιρία για κάτι το διαφορετικό από τούτο το μαρτυρικό (για το ελληνικό καλοκαίρι, ειδικά) genre.

Τουλάχιστον, υπάρχει μια κάποια πρωτοτυπία, κάτι που ξεπερνά την υπερβολή άλλων κομεντί από τη Γαλλία, που βασίζονται σε καταστασιακά εξωφρενικά σενάρια. Εδώ η ηρωίδα είναι μόνη. Παρά το ότι συναναστρέφεται τόσους ανθρώπους, μέσα της είναι εντελώς μόνη. Ήταν εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που έγινε μάνα, με τη δική της να παραμένει τυραννική και «απούσα», με έναν σύζυγο με τον οποίο δεν είχε τι να μοιραστεί πια και μια φιλενάδα που περισσότερο αναζητούσε μια συντροφιά που θα παίρνει… όσα ψυχοφάρμακα καταναλώνει η ίδια. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δυστυχίας, ουσιαστικά, η Άντζελα κατορθώνει και επιβιώνει χάρη στην αφέλειά της, τη ζωηράδα της, μια σχεδόν χαζοχαρούμενη άνεση, από μέσα της αθώα και τόσο θετική.

Οι χαρακτήρες που την πλαισιώνουν είναι, βέβαια, επίσης μόνοι. Άσχετα από περιστασιακές σχέσεις (της κόρης ή του συζύγου της Άντζελα). Το ίδιο και οι άνδρες της «νέας» της ζωής. Ο ίσως όχι και απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του και πάντα μόνος Δρ Σταινμάν, ο ψυχαναλυτής της, ο οποίος κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι η κορνίζα που κοσμεί το γραφείο του έχει τη δική της φωτογραφία, αλλά και η πιο πρόσφατη ένθεση στην καθημερινότητά της, ένας μανάβης του δρόμου, φιγούρα σοφίας και εμπιστοσύνης, που θα ακούσει οτιδήποτε κατεβάσει σαν εξομολόγηση το κεφάλι της ηρωίδας, καθώς θα του διακοσμεί τον πάγκο με γλάστρες και ασημικά από το νοικοκυριό της.

Δίχως την προκάτ ρομαντική διάθεση άλλων γαλλικών παραγωγών του είδους, αυτή το φιλμ μοιάζει λες και έχει πάρει… διαζύγιο από τα στερεότυπά του και διαθέτει σκηνές που θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν με σουρεαλιστικό τρόπο, σε συνδυασμό με το ταλέντο και τη σωστή, «τρελούτσικη» παρουσία της Λαρόκ. Ταυτόχρονα, όμως, η σκηνοθετική της απειρία δεν υποστηρίζει το εγχείρημα καλλιτεχνικά και το «Ωραίο μου Διαζύγιο» κάπου «βαλτώνει» στην πορεία, όσο κι αν έχει καταφέρει να νοιάζεσαι για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Σίγουρα πιο διασκεδαστικό είναι το κομμάτι που αφορά τον καρδιοχτυπημένο ψυχαναλυτή της Άντζελα, του οποίου μερικούς πελάτες συναντάμε και γελάμε με τις απίθανες νευρώσεις τους.

Ως ετυμηγορία, η ταινία της Λαρόκ διαθέτει θετικά στοιχεία που… δεν σε κάνουν να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή, τολμά να αντιπροτείνει με καλοσυνάτο τρόπο την αποδοχή της επιλογής (ή μη) ενός βίου μοναχικού και επιχειρεί να πλησιάσει τις ανθρώπινες νευρώσεις σαν μια κακοτυχία της στιγμής που η αγάπη και η γενναιοδωρία του άλλου μπορεί να «διορθώσει». Αυτά τα κάνει με μια διάθεση απροσδόκητα ευπρόσδεκτη. Αλλά σαν ταινία, όπως λέει και το ρητό, «όλα του γάμου δύσκολα»…

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν είναι η τυπική ρομαντική κωμωδιούλα με τον αστείο κι άσχημο ή αρκετά μεγαλύτερο σε ηλικία που θα «ρίξει» την γκομενάρα μετά από καταστάσεις ακραίες και εκτός τόπου και χρόνου. Έχει τα υπέρ της, αλλά δεν υποστηρίζεται από τη σκηνοθεσία της πρωταγωνίστριας του φιλμ, που δηλώνει μια κάποια εμφανή απειρία σε ρυθμό αφήγησης και το κάτι παραπάνω που ζητούσε σαν πρόταση το σεναριακό υλικό. Τουλάχιστον, δεν θα βρίζεις… στα «γαλλικά» όπως έκανες σχεδόν όλο το καλοκαίρι (και εφέτος!). Οι γυναίκες (αποκλειστικά) μπορούν να σπεύσουν, πάντως.


MORE REVIEWS

ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΠΤΗΣΗ

Καταζητούμενος μισθοφόρος ανταλλάσσει την ελευθερία του με αποστολή εντοπισμού στόχου σε αεροπλάνο, τον οποίο πρέπει να οδηγήσει με ασφάλεια από τη Μπανγκόκ στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως η πτήση είναι γεμάτη με πληρωμένους εκτελεστές που θέλουν να βγάλουν από την άκρη και τους δύο!

Ο ΜΟΪΚΑΝΟΣ

Κορσικανός κτηνοτρόφος, ο οποίος αντιστέκεται με πείσμα στις απαιτήσεις της τοπικής μαφίας για να της πουλήσει τα βοσκοτόπια του ώστε να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα, γίνεται φυγάς στον ίδιο του τον τόπο όταν σκοτώνει τον αρχηγό των εκβιαστών του. Οι μαφιόζοι, εν τούτοις, γνωρίζουν κι αυτοί καλά το νησί τους.

ΟΙ ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Μετά από μία μικροκλοπή σε κατάστημα και επιχειρώντας να αποφύγει τις επιπτώσεις, η Χλόη το σκάει από το σπίτι της και κάνει auto-stop με σκοπό να φτάσει στην αδελφή της που ζει στην επαρχία και ν’ αναζητήσει καταφύγιο. Μια ομάδα νέων που γυρίζει την Ελλάδα μ’ ένα τροχόσπιτο επιτελώντας κοινωνικό έργο τη σώζει από απόπειρα βιασμού και την «υιοθετεί», αποκρύπτοντας ένα βασικό κομμάτι των δράσεών της.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΣΑΣ

Μετά από δεκαετίες μαχών μεταξύ Βίκινγκ και δράκων στο νησί του Μπερκ, ο Ψάρης, ο θνητός γιος τού Μεγάλου Στωικού, θα γίνει αχώριστος φίλος με μια «Οργή της Νύχτας», είδος δράκου φερόμενο ως αιμοσταγές και επικίνδυνο. Θα αναπτύξουν μια σχέση που θα σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου μεταξύ δράκων και Βίκινγκ, αλλά και την αρχή μιας συνύπαρξης που θα οδηγήσει προς τη μακροημέρευση όλων.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Προκειμένου ν’ αποφύγει τη σύλληψη από την Αστυνομία, δίδυμο ληστών βρίσκει καταφύγιο σε εκδρομή ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για να μην κινήσουν υποψίες, ο ένας εκ των δύο θα πρέπει να υποδυθεί τον ΑμεΑ. Τα ευτράπελα και οι παρεξηγήσεις αρχίζουν…