FreeCinema

Follow us

BARBARA (2017)

  • ΕΙΔΟΣ: Βιογραφικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματιέ Αμαλρίκ
  • ΚΑΣΤ: Ζαν Μπαλιμπάρ, Ματιέ Αμαλρίκ, Βενσάν Περανί, Ορόρ Κλεμάν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Μια ηθοποιός υποδύεται σε ταινία τη θρυλική τραγουδοποιό Μπαρμπαρά, με την ίδια αλλά και τον σκηνοθέτη να μπλέκουν τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Είναι προφανής ο θαυμασμός τόσο της Ζαν Μπαλιμπάρ όσο και του Ματιέ Αμαλρίκ για την Μπαρμπαρά στην ταινία που έκαναν για εκείνη. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδοποιός, που αποτελεί ένα σύμβολο για το γαλλικό chanson, δεν είχε μια τυπική καριέρα, ούτε ένα τυπικό ρεπερτόριο. Ντυμένη πάντα στα μαύρα, έγραφε μελαγχολικά τραγούδια για μάταιες αγάπες, για τον θάνατο, για συναντήσεις που δεν έμελλε να γίνουν, επηρεασμένα από τις δικές τραυματικές εμπειρίες. Τον πόλεμο, τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την κακοποίηση από τον πατέρα της. Και είχε ένα φανατικό κοινό που τη λάτρευε.

Τη λατρεία τους αυτή, λοιπόν, δείχνουν ο Αμαλρίκ και η Μπαλιμπάρ (πρώην ζευγάρι) με μια ταινία που ενώ είναι βιογραφία, δεν μοιάζει καθόλου με τέτοια! Είναι η δική τους meta (σιχαίνομαι κάπως τον όρο, αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται) εκδοχή μιας βιογραφίας της Μπαρμπαρά. Είναι η ιστορία μιας ηθοποιού, της Μπριζίτ, που υποδύεται την Μπαρμπαρά σε μια κινηματογραφική βιογραφία, την οποία σκηνοθετεί ένας θαυμαστής τής chanteuse, τον οποίο ερμηνεύει ο Αμαλρίκ, ο σκηνοθέτης δηλαδή της ταινίας που παρακολουθούμε εμείς. Στο τελικό αποτέλεσμα, η «Barbara» είναι ένας συνδυασμός της διαδικασίας του γυρίσματος της ταινίας, της ταινίας μέσα στην ταινία, αλλά και κάποιων αρχειακών video, στα οποία εμφανίζεται η πραγματική Μπαρμπαρά.

Μπερδεύτηκες; Δεν είναι δύσκολο, θα σ’ το πω κι εγώ. Χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να μπεις στον ρυθμό του φιλμ και να αντιληφθείς ποιο κομμάτι είναι τι. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η μυθοπλασία, η καταγραφή της και η αποτύπωση της πραγματικότητας. Ο Αμαλρίκ προφανώς δεν ήθελε να γυρίσει μια τυπική κινηματογραφική βιογραφία. Ξέρεις, αυτές με τη γραμμική αφήγηση ή ένα τεράστιο flashback, από το οποίο περνά όλη η ζωή του καλλιτέχνη. Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια, στη γνωριμία με τη μουσική, την αναγνώριση και μερικά ενδιάμεσα επεισόδια από την προσωπική ζωή, κατά προτίμηση κάτι που να έχει να κάνει με αισθηματικό δράμα και πονεμένες ερωτικές σχέσεις.

Καμία σχέση με τούτο εδώ. Προς τιμήν του, ο Αμαλρίκ επέλεξε έναν λιγότερο εύκολο, συναισθηματικό και δημοφιλή τρόπο, μια μέθοδο που βάζει βαθμό δυσκολίας στον θεατή σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της ιστορίας, αλλά αποδίδει σε ό,τι αφορά την απόδοση της προσωπικότητας της Μπαρμπαρά. Μιας γυναίκας με ιδιαίτερο χαρακτήρα, εκρήξεις, ιδιορρυθμίες. Σ’ αυτό βοηθά ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Ζαν Μπαλιμπάρ μοιάζει, στη φιγούρα και στην όψη, πολύ με την Μπαρμπαρά. Ψιλόλιγνη και με μεγάλες θεατρικές κινήσεις, η Μπαλιμπάρ καταφέρνει πραγματικά να υποδυθεί με αποτελεσματικότητα μια ηρωίδα που δεν είναι εύκολο να αποδοθεί. Τραγουδώντας η ίδια πολλά από τα τραγούδια τής Μπαρμπαρά, είτε σε σκηνές γυρίσματος είτε σε πρόβες που κάνει μόνη της, περνάει την προσωπικότητα της τραγουδοποιού κυρίως με τη σωματική της ερμηνεία, έστω κι αν η – επαρκέστατη – φωνή της δεν έχει το ίδιο ακριβώς χρώμα και έκταση με εκείνη της Μπαρμπαρά.

Το story δεν έχει τόση σημασία, άλλωστε στην πραγματικότητα… δεν υπάρχει ουσιαστικά. Το ίδιο ισχύει και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, που έχουν πολύ λίγα πράγματα να κάνουν, ακόμη και όταν ερμηνεύονται από διάσημους ηθοποιούς, όπως η Ορόρ Κλεμάν που παίζει την ηθοποιό που υποδύεται τη μητέρα της Μπαρμπαρά. Σε ό,τι αφορά τον Αμαλρίκ, σε αυτήν την ταινία είναι καλύτερος σκηνοθέτης από ηθοποιός. Στον ρόλο τού φανατικού θαυμαστή της Μπαρμπαρά – σκηνοθέτη Ιβ, παίζει τονίζοντας υπερβολικά τον θαυμασμό του τόσο για την τραγουδοποιό όσο και για την Μπαλιμπάρ.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Συγκινήθηκες και έκλαψες με δραματικές κινηματογραφικές βιογραφίες όπως το «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο» για την Πιάφ; Πολύς κόσμος – και δικαιολογημένα. Η «Barbara», όμως, δεν είναι μια τέτοια βιογραφία Γαλλίδας τραγουδίστριας. Μπορεί να σε ενοχλήσει η έλλειψη ιστορίας και να σου προκαλέσει σύγχυση το μπλέξιμο μεταξύ ταινίας και… ταινίας μέσα στην ταινία. Αν, όμως, γνωρίζεις έστω και λίγα για την Μπαρμπαρά ή έχεις την υπομονή και την περιέργεια να ανακαλύψεις την προσωπικότητά της με έναν λιγότερο ορθόδοξο τρόπο, το φιλμ αυτό θα καταφέρει να σε πλησιάσει.


MORE REVIEWS

GODZILLA MINUS ONE

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σικισίμα επιστρέφει σ’ ένα κατεστραμμένο Τόκιο, γεμάτος ενοχές από τη φήμη του kamikaze πιλότου που δεν θυσιάστηκε για πατρίδα του. Θα προστατεύσει μια νεαρή κοπέλα που έχει υιοθετήσει ένα ορφανό μωρό και θα συγκατοικήσουν αναζητώντας τη γαλήνη, καθώς η πόλη αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ώσπου να εμφανιστεί… ένα γιγάντιο και μεταλλαγμένο από πυρηνικές δοκιμές τέρας.

ΠΕΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ

Μεροκαματιάρης εργάτης με «αθώο» πρόβλημα αλκοολισμού γνωρίζει προλετάρια «αδελφή ψυχή» σε karaoke bar, εμφανίζεται το ενδεχόμενο του ρομαντικού σκιρτήματος, μα η κακοτυχία δέρνει και τους δύο, λες κι η μοίρα δεν επιθυμεί την ένωσή τους.

ΣΙΩΠΗΛΗ ΟΡΓΗ

Πατέρας που πενθεί τον θάνατο του γιου του, ορκίζεται να εκδικηθεί τις συμμορίες ναρκωτικών που μεταμόρφωσαν τη ζωή του σε βουβό δράμα. Όταν μιλούν τα πιστόλια, ποιος έχει ανάγκη τα λόγια;

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στο Σέιλεμ, ομάδα από νεαρά αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτει κατά τύχη ένα καταραμένο μαχαίρι. Μέσα από μια σειρά από flashbacks, μαθαίνουμε πως το συγκεκριμένο αντικείμενο υπήρξε η αφορμή για πολλούς θανάτους και καταστροφές στο παρελθόν. Η χρήση του σε δαιμονικά παιχνίδια μεταξύ των παιδιών, αποκαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια: ο κάθε χαμένος, πεθαίνει πραγματικά!

ΦΟΝΙΣΣΑ

Σ’ ένα νησιωτικό χωριό, γύρα στα 1900, η γιαγιά Φραγκογιαννού αποφασίζει να κάνει πράξη αυτό που της δίδαξε η ζωή: απαλλάσσει βρέφη θηλυκά και μικρά κορίτσια από τη μαρτυρική εμπειρία του να μεγαλώσουν και να υποταχθούν σε μια σκληρή κοινωνία ανδροκρατίας, που μόνο βάσανα και δυστυχία μπορεί να τους προσφέρει.

MR KLEIN

MR KLEIN

Είναι η Μπαρμπαρά η τραγουδιάρα και γυρίζουνε ταινία για τη ζωή της. Και είναι και μια άλλη ταινία μέσα, πάλι για τη Μπαρμπαρά. Μάλλον. Μην το ταλαιπωρούμε, γαλλικό είναι, έτσι κι αλλιώς…