FreeCinema

Follow us

ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΛΟΓΑ (2021)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιχάλης Κωνσταντάτος
  • ΚΑΣΤ: Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Αλέξανδρος Καραμούζης, Θάλεια Παπακώστα, Κώστας Ανταλόπουλος, Θανάσης Νάκος, Κατερίνα Διδασκάλου, Κώστας Λάσκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αντώνης Μυριάγκος, Δημήτρης Καταλειφός
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 107'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Ζευγάρι με μικρό παιδί, απότομα προσγειωμένο από τα ψηλά στα χαμηλά κοινωνικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «υποδύεται» βίο ευμάρειας σε βίλα στην οποία ο σύζυγος εκτελεί χρέη επιστάτη. Για πόσο καιρό θ’ αντέξει αυτό το ψέμα;

Μετά το «Luton» (2013), ο Μιχάλης Κωνσταντάτος επιστρέφει με τα «Μικρά Όμορφα Άλογα», δείχνοντας μία σχεδόν εμμονική προσήλωση προς ένα «δικό του» φιλμικό genre, το «ταξικό δραμαθρίλερ». Η Αλίκη και ο Πέτρος, θύματα της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, έχουν αλλάξει ζωή κι έχουν «φυγαδευτεί» εκτός Αθηνών, για να μη φανερώσουν στον κύκλο τους την ήττα που βιώνουν, σε ένα ποταπά κοινό διαμερισματάκι, μ’ εκείνον να βγάζει ένα κάποιο χαρτζιλίκι ως φροντιστής εξοχικής βίλας. Η τελευταία μετατρέπεται σιγά-σιγά σε δεύτερη κατοικία τους, ένα είδος μεγαλοαστικής «ονείρωξης», που θα τους μπλέξει σε επικίνδυνα μονοπάτια (σχεδόν) εγκληματικής φύσης.

Παγιδευμένο σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό ψεμάτων που προκαλεί αναπόφευκτα αδιέξοδα, το ζευγάρι των ηρώων του Κωνσταντάτου ζει μέσα σε κανόνες και στερεότυπα ψυχολογικού θρίλερ, το οποίο θα μπορούσε να στήσει μια πληθώρα από σεναριακά ενδεχόμενα, ώστε ν’ ανεβούν οι τόνοι του έργου. Η υποπλοκή της συζύγου με το φαντασιακό hobby των επισκέψεων σε άλλες βίλες, με συνοδό έναν ταλαίπωρο μεσίτη που δεν αντιλαμβάνεται το «δούλεμα», ή οι ξαφνικές επισκέψεις της πλούσιας οικοδέσποινας του εξοχικού το οποίο χρησιμοποιεί το ζευγάρι όλο και πιο συχνά σαν δικό του σπίτι, αποτελούν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Δυστυχώς, ο γραφιάς Κωνσταντάτος ή δεν κατανοεί αυτή την αφηγηματική ανάγκη ή (κακώς) δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει πραγματικά θριλερικές εντάσεις, περιορίζοντας τη δραματουργία σε καλοφωτογραφημένα κάδρα ενός αισθητικά ικανοποιητικού ψυχογραφήματος που μένει να κοιτάζει αμήχανα τον εαυτό του – και τίποτε παραπάνω. Στην τελική, κυριαρχεί μία σαδιστική διάθεση ταπείνωσης των χαρακτήρων, που θέτει αμφιλεγόμενα ερωτήματα για τους στόχους του δημιουργού.

Σίγουρα όχι το φιάσκο που είχαμε ζήσει με το (κάπου συγγενές και δίχως διανομή εδώ και χρόνια) «Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά, προσεγμένο σαν παραγωγή, αλλά με άγρια σεναριακά κενά και (ακόμη χειρότερα) απουσία της οποιασδήποτε κορύφωσης ή φινάλε, το «Μικρά Όμορφα Άλογα» επισημαίνει, πλέον, την ανάγκη του Κωνσταντάτου να στραφεί σε βοήθεια όσον αφορά τη συγγραφή ενός κινηματογραφικού σεναρίου. Διότι αδικεί τον εαυτό του ως σκηνοθέτη. Και είναι κρίμα να συνεχίζει έτσι, ματαιώνοντας την (ακόμη, αν και κάπως οριακά) υποσχόμενη ματιά του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Άτολμο, αδιέξοδο, αναποφάσιστο. Και ατελές (#diplhs), δίχως ουσιαστική λύτρωση, ούτε για τους ήρωές του, μα ούτε και για τους θεατές. Ακόμη μια τρύπα στο νερό για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.


MORE REVIEWS

ΡΑΪΝΕΡ ΒΕΡΝΕΡ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

Η ζωή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, όπως την όρισε η σκηνοθετική του καριέρα μέσα στο διάστημα μιας δεκαπενταετίας.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 355

Αδίστακτοι τρομοκράτες απειλούν να σπείρουν παγκόσμιο όλεθρο. Πρακτόρισσες όλου του κόσμου, ενωθείτε!

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ;

Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, ερωτεύονται κεραυνοβόλα, μα ένα μαγικό ξόρκι τους αλλάζει το παρουσιαστικό κι έτσι, αγνώριστοι πια, δεν θα μπορούν να συναντηθούν ξανά!

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Παράξενα ζωάκια (ονόματι flummels) μεταφέρονται με μαγικό τρόπο από τα νησιά Γκαλαπάγκος του 1835… στη Σαγκάη του σήμερα. Όταν πληροφορούνται πως ως είδος έχουν πια εκλείψει, προσπαθούν να γυρίσουν πάση θυσία πίσω στο χρόνο, ώστε να σώσουν τους φίλους τους από τον αφανισμό.

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ

O Τζον είναι ένας 35χρονος καθαριστής τζαμιών που ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μαζί με το παιδί του, καθώς η σύζυγός του τους έχει εγκαταλείψει. Πληροφορούμενος πως δεν του μένουν παρά ελάχιστοι μήνες ζωής, θ’ αφοσιωθεί στη δύσκολη αποστολή της ανεύρεσης μιας ανάδοχης οικογένειας για το μικρό γιο του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τον προστατεύσει από το βάρος του επικείμενου θλιβερού γεγονότος.