FreeCinema

Follow us

ΑΔΑΜ (2019)

(ADAM)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαριάμ Τουζανί
  • ΚΑΣΤ: Νισρίν Εραντί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Ντουαέ Μπελκχαουντά, Αζίζ Χατάμπ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Ανύπαντρη έγκυος γυναίκα βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι χήρας μάνας με μικρή κόρη. Στο Μαρόκο, όμως, αμφότερες οι συνθήκες είτε είναι διόλου αποδεκτές, είτε δέχονται ισχυρές πιέσεις ώστε να διαφοροποιηθούν.

Αφού για τα μέτρα του «Το Μπλε Καφτάνι» (2023) σημείωσε αξιοπρόσεκτη επιτυχία στα ντόπια ταμεία, ιδού με… πέντε (μόλις!) χρόνια καθυστέρηση το ντεμπούτο της Μαριάμ Τουζανί. Αν και κατά τη γνώμη μου πιο εύστοχη ως ταινία από την… επόμενη της Μαροκινής auteur, θεωρώ πως είναι καταδικασμένη να περάσει απαρατήρητη, καθώς άλλο πράγμα η χειμερινή αίθουσα και άλλο το θερινό σινεμά. Πόσω μάλλον, δε, όταν το (ελαφρώς) βαρύγδουπα τιτλοφορούμενο «Αδάμ» δεν αποτελεί παρά ένα τυπικά συμπαθές, ευγενών προθέσεων δείγμα του world cinema.

Η Άμπλα είναι μια χήρα που εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει το αρτοποιείο που διατηρεί στο σπίτι της, με το οποίο μπορεί να συντηρήσει τη μικρή της κόρη. Η Σάμια είναι μια νεαρή γυναίκα που φτάνει στην πόλη με σκοπό να γεννήσει το εκτός γάμου μωρό της και αργότερα να το δώσει για υιοθεσία. Χωρίς σπίτι ή δουλειά, η έγκυος περιπλανιέται στους δρόμους μέχρι το πεπρωμένο της να διασταυρωθεί με εκείνο της Άμπλα, βρίσκοντας στέγη και δουλειά στο σπίτι της. Πνιγμένες από τα βάρη που πρέπει να σηκώσουν και με τον επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα της ζωής σε μια εχθρική για τις γυναίκες κοινωνία (όπως είναι η μαροκινή), θα βοηθήσουν η μία την άλλη ώστε να προχωρήσουν μπροστά. Παρά την πίεση για γάμο που δέχεται η Άμπλα ή τις σοβαρές αναστολές για τη γέννηση του παιδιού της από πλευράς Σάμια.

Ίσως ακούγονται πολύ στερεότυπα όλα αυτά και… έτσι πραγματικά είναι! Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα κοινωνικού κινηματογράφου οριενταλιστικής φύσης, που πραγματεύεται μια σειρά συγκεκριμένων θεμάτων με εντελώς κωδικοποιημένο τρόπο: φτώχεια, πατριαρχεία και πολιτιστική οπισθοδρόμηση (το τελευταίο σε σύγκριση με τη Δύση), υπό ενός συναισθηματικά επιφανειακού πρίσματος που αγωνιά ώστε να πετύχει την τελική κάθαρση. Παρόμοιους προβληματισμούς ως προς το θέμα της ανεπιθύμητης κύησης έθετε άλλωστε το ίδιας περιόδου με τούτο, επίσης μαροκινής παραγωγής φιλμ και σκηνοθετημένο από γυναίκα auteur, το «Σοφία» (2018). Η διαφορά εδώ είναι πως το στόρι διαθέτει έντονες αποχρώσεις αμφίδρομης γυναικείας αλληλεγγύης και μία εκατέρωθεν αναγνώριση της δυσκολίας επιβίωσης των δύο «κατατρεγμένων» στον άκρως συντηρητικό (για τις γυναίκες) μουσουλμανικό κόσμο.

Η έντονη τροπή ψυχολογικού δράματος που κατά το φινάλε του παίρνει το «Αδάμ», προσδίδει στο φιλμ μια πτυχή που ξεφεύγει ελαφρώς από τα τετριμμένα, πλην όμως, μέχρι το σημείο εκείνο όλα ακολουθούν την εξαρχής προβλεπόμενη πορεία τους. Στιγμές έντονης λύπης εναλλάσσονται με χαραμάδες χαράς, πουλώντας από τη μία ελπίδα κι από την άλλη ανακούφιση στο κοινό… των φεστιβαλικών διοργανώσεων των δυτικών χωρών «πολιτιστικής ανωτερότητας». Ο περιορισμός της δράσης εντός των τεσσάρων τοίχων του διαμερίσματος δημιουργεί ενίοτε μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, όμως, η άνευρη σκηνοθεσία αφαιρεί την όποια δυναμική επιχειρείται ν’ αναπτυχθεί.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Art-house θηλυκού προβληματισμού και έντιμων προθέσεων. Για τους πιστούς του world cinema ή για όσους λάτρεψαν «Το Μπλε Καφτάνι» και επιθυμούν να έχουν συνολική άποψη για την καριέρα της Μαριάμ Τουζανί. Αλλά… καλοκαίρι, ρε παιδιά!


MORE REVIEWS

Ο ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ

Ντετέκτιβ του Σαν Φρανσίσκο, που πάσχει από ακροφοβία ύστερα από ένα μοιραίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας στο Αστυνομικό Σώμα, καλείται από παλιό του φίλο να παρακολουθήσει τη σύζυγό του, μια αινιγματική γυναίκα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και μια παράξενη ψύχωση με το παρελθόν. Φυσικά, θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Όχι ακριβώς ικανοποιημένη με τον γάμο της, η σαραντάρα Σοφία βρίσκει ρωμαλέο αγόρι που της αλλάζει τα φώτα στο κρεβάτι κι αρχίζει να ενδιαφέρεται ξανά για τη ζωή και τον εαυτό της. Τα «βρίσκουν» (και) σε όλα τα υπόλοιπα, όμως;

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ

Νεαρή από την Κολομβία εργάζεται ως υπηρέτρια σε έπαυλη πλούσιας ισπανικής οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Οι μέρες της κυλούν ρουτινιάρικα και βαριεστημένα, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης της θερινής ραστώνης.

ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΟΪ

Δύο οικογένειες που πρόκειται να συμπεθερέψουν υποβάλλονται (δίχως να το γνωρίζουν) σε test DNA από τη μέλλουσα νύφη, με παράδοξα ανατρεπτικά αποτελέσματα σχετικά με την καταγωγή τους.

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ

Στην Αυτοκρατορική Κίνα, οι δράκοι, κάποτε σύμμαχοι των ανθρώπων, κυνηγιούνται και φυλακίζονται. Μικρό ορφανό κορίτσι βοηθά τον τελευταίο εξ αυτών να δραπετεύσει και μαζί ξεκινούν μεγάλο ταξίδι σωτηρίας μαγικού αυγού, ώστε να διασωθεί το είδος.